Gündem Yangın 21.00’de çıktı sigorta 22.51’de yapıldı

Yangın 21.00’de çıktı sigorta 22.51’de yapıldı

15.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başkan Fatih Acar, Esenyurt’ta 11 işçinin öldüğü yangının 21.00’de çıktığını, ölen 2 işçinin ise 2 saat sonra sigortalandığını belirtti

Yangın 21.00’de çıktı  sigorta 22.51’de yapıldı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, Esenyurt’ta 11 işçinin yaşamını yitirdiği çadır yangınında ölen iki kişinin yangından sonra sigortalandığını doğruladı. İşçilerden Çetin Coşkun’un saat 22.43’te, Sevdin Özen’in ise 22.51’de sigortalı olduğunu belirten Acar, “Yasal açıdan bir kişinin inşaat işinde işe girdiği günün sonuna, 23.59’a kadar sigorta yaptırma hakkı var. Geriye dönük incelemeler yapılacak” dedi.
CNBC-e’ye konuşan Acar, ölen 11 işçinin tamamının sigortalı olduğunu belirterek, “Sadece bir tanesi Sivas ilinden sigortalı” dedi. Müfettişlerin konuyu incelediğini belirten Acar, “Yangın sonrası işe giriş bildirgeleri verilen işçiler, bu tarihten daha önce işe başlamışsa işveren nezdinde gerekli işlemleri yapacağız” diye konuştu. Acar, hazırlıkları süren İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı’nın bu hafta Meclis’e gönderileceğini, en kısa sürede de yasalaşacağını söyledi. Ölen işçilerin ailelerine maaş bağlandığını anımsatan Acar, “8 kişi için hem ölüm aylığı hem ölüm geliri bağlanacak. 3 kişinin sadece yakınlarına ölüm geliri bağlanacak” dedi.

‘Hayat bu kadar ucuz değil’
Soruşturmada ifadesi alınan 11 kişi, tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, konuyla ilgili olarak “Trilyonluk yatırımların yapıldığı bir işyeri inşaatında insan hayatı bu kadar ucuz görülmemeli. Mevcut yasalardaki imkânlar işletilmeli, eksik geliyorsa da ne gerekiyorsa yapılmalı” dedi. Türk İş ve KESK’e bağlı sendikalar 11 işçinin hayatını kaybetmesini protesto etti. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Türk Tabipleri Birliği (TTB) yarın 11.00’de İstanbul’da “11 Dakika Anma Etkinliği” düzenleyecek.

Haberin Devamı

‘Sabotajdan şüpheleniyorum’
Yangında ölen İsa ve Seyfettin Topal’ın amcası Selahattin Topal, ‘Atilla Güner’le Akşam Postası’ programına bağlanarak Radyo Kuzey’e açıklama yaptı. 25 yıldır inşaatçılık yaptığını belirten Topal, çadırların bu şekilde yanma olasılığı olmadığını belirterek şunları söyledi: “Çadırlar çok inceydi, yangın artsa da işçilerin kolayca kurtulması gerekirdi. O çocuklar yerinden kıpırdamamışlar. Hem o saatte kimse uyumazdı. Bu olacak iş değil. Ben açıkça sabotajdan şüpheleniyorum. Acaba bunlara bir şey mi sıkıldı?”
HABER MERKEZİ

Mayısta düğün yapacaktı
Yangında can veren işçiler dün toprağa verildi. İsa Topal (22), Samsun’da toprağa verildi. Taziye için Çarşamba ilçesi Karamustafalı köyündeki baba evine gelenler, aile üyeleri ile Topal’ın nişanlısı Aysun Bıyık’ı teselli etmeye çalıştı. 2 ay sonraki düğünü için para biriktirmek üzere İstanbul’a gittiği öğrenilen Topal’ın cenazesi, Sivaslılar Mahallesi mezarlığında toprağa verildi. Sevdin Özen (28) Van’da, Bayram Egepehlivan (48) Sivas’ta, Barış Kıyak (30) Muğla’nın Milas ilçesinde, Ahmet Keskin (47) Bartın’da, Fatih Acun (24), Ahmet Yağal (31) ve Seyfettin Topal (38) Ordu’da, Abdurrahman Demir de (42) Tokat’ta defnedildi.