Gündem Yaralı yunus 14 saatlik operasyonla kurtarıldı

Yaralı yunus 14 saatlik operasyonla kurtarıldı

11.07.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Haydarpaşa kıyılarında mahsur kalan yaralı yunus İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Veterinerlik Fakültesi uzmanlarınca kurtarılıp tedavi edilerek açık denize bırakıldı

Yaralı yunus 14 saatlik operasyonla kurtarıldı

İstanbul Boğazı’ndan geçerken sürüsünden ayrıldığı için Haydarpaşa sahiline yönelen ve açık denize gidemeyen yaralı yunus, Avrupa ülkelerinde uygulanan yöntemler uygulanarak, 14 saat süren operasyonla kurtarıldı. Haydarpaşa kıyılarında önceki gün yaralı bir yunusun mahsur kaldığını gören vatandaşlar hemen Tarım Bakanlığı’nı aradı. Bu sırada bir balıkçı yunusun kuyruğunu hakeret ettiremediği için batmak üzere olduğunu görüp teknesini aldı.
Balıkçı teknesi yunusu ıslak tutarak İstanbul İl Tarım Müdürlüğü’nün Fenerbahçe’deki teknesine götürdü. 2 veteriner eşliğinde Su Ürünleri Kontrol teknesi üzerinde bekletilen yunusun üzeri ıslak bezle örtülerek deniz suyu döküldü ve derisinin kurumaması sağlandı. Bu sırada İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Ürünleri Fakültesi ve Veterinerlik Fakültesi ile Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’na haber verilerek yunus için uzman ekiplerin gelmesi beklendi.

Antibiyotik ve ağrı kesici
Deniz memelisi uzmanı 3 bilim insanı kısa süre içinde Fenerbahçe’ye gelerek yunusun hemen denize indirilmesini sağladı. Yunusun dalgıçlar eşliğinde deniz yüzeyinde kalması böylece solunum yapabilmesi ve sıcaktan etkilenmemesi sağlandı. Genç bir dişi yunus olduğu belirlenen hayvanın, kuyruk yüzgecine parakete misinasının (uzun balıkçı oltası ve iğneleri) dolaştığı görüldü.
Olta ipinin açtığı derin kesikler nedeniyle yunusun hareket edemediği ve dibe vurma tehlikesi yaşadığı gözlemlendi. Veterinerler tarafından kuyruğuna antibiyotik ve ağrı kesici verilen yunus, ağlarla çevrilen bir deniz havuzuna götürüldü. Yunusa vitamin desteği verilirken, kuyruk hareketlerinin arttığı gözlemlenince tekrar doğaya salındı.

Yazarlar