Gündem Yargıda SMS dönemi

Yargıda SMS dönemi

15.04.2008 - 10:54 | Son Güncellenme:

.

Yargıda SMS dönemi

Adalet Bakanlığının, vatandaş ve avukatların, cep telefonlarına gönderilecek mesajlarla dava sürecini takip edebilmesine olanak tanıyan "UYAP SMS Bilgi Sistemi"nin Türkiye genelinde uygulanması halinde posta ve telgraf giderinde yıllık 7 milyon YTL tasarruf bekleniyor.

Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga, sistemin Türkiye genelinde uygulanabilirliğinin sağlanması halinde, Bakanlık’ın posta ve telgraf giderinde yıllık 7 milyon YTL civarında tasarruf sağlanmasının beklendiğini bildirdi.

Ulusal Yargı Ağı Projesi’nin (UYAP) mobil ayağını teşkil eden ve 1 Nisan 2008’de hizmete giren "UYAP SMS Bilgi Sistemi"yle avukatlar ve vatandaşlar; dava açılması, icra takibi başlatılması, duruşma tarihi gibi bilgileri adliyeye gitmeden cep telefonlarına gönderilen kısa mesajlarla öğrenebiliyor.

Bütün vatandaşlara açık olan sistem sayesinde, standart SMS tarifesi üzerinden 7 SMS/14 kontör ücret karşılığında dava bilgileri, dosya aşamalarından cep telefonuyla bilgi sahibi olunabiliyor.

Sistem, mahkemeler, Cumhuriyet savcılıkları ve icra daireleri gibi adli birimlerce gerçekleştirilen ve taraflara iletilmesi gereken bilgi, veri  ve duyuruların GSM Operatörleri aracılığıyla avukatlara ve ilgili kişilere SMS yoluyla sunulmasını amaçlıyor.

YILLIK 7 MİLYON YTL TASARRUF

Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga imzasıyla konuya ilişkin yayımlanan genelgede, adalet hizmetlerinin çağın gereklerine uygun, etkin ve hızlı bir şekilde sağlanması, kolluk kuvvetlerinin iş yükünün azaltılması amacıyla çağrının SMS (kısa mesaj sistemi) ile yapılmasının, ilgililere ulaşmada yaşanan olumsuzlukları ortadan kaldıracağı vurgulandı.


Cumhuriyet başsavcılıkları ve ceza mahkemelerinde, çağrı işlemlerinin SMS yöntemiyle yapılması için UYAP’ta gerekli düzenlemelerin yapıldığı anımsatılan genelgede, Bakanlık İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı tarafından 2007 yılı Ocak ayı itibariyle Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı’nın SMS uygulamasında pilot bölge olarak belirlendiği kaydedildi. Bu uygulama ile gönderilen çağrılardan yaklaşık yüzde 79’una uyulduğu ve bu durumun da vatandaşın devlete olan güvenini gösterdiği, sonuç itibariyle tebligat giderinde yüzde 60’lık bir azalma olduğunun görüldüğü belirtildi.

Genelgede, SMS ile çağrı yapılmasının, Türkiye genelinde yaygın bir şekilde uygulanabilirliğinin sağlanması halinde posta ye telgraf giderinde yıllık 7 milyon YTL civarında bir tasarruf sağlanmasının beklendiği vurgulandı.

Cumhuriyet başsavcılıkları ve ceza mahkemelerinin, UYAP ekranında kendileri için belirlenen sayfalarda bulunan pencereleri kullanarak, sabit hatlı telefonlar için Türk Telekom hattından, tüm GSM operatörleri için ise en uygun teklifi veren Turkcell hattı üzerinden SMS gönderebilecekleri bildirilen genelgede, bu itibarla, Cumhuriyet başsavcılıklarınca tebligat giderinde tasarruf sağlanması amacıyla çağrıların mümkün olduğu kadar sabit hatlar ve GSM operatöründen SMS’ler ile yapılması ve bu uygulamadan ceza mahkemeleri ile mülakat savcılıkların bilgilendirilmesi konusunda gereğinin yapılması istendi.

ÇAĞRI YAPILIRKEN UYULACAK KURALLAR


Adalet Bakanlığı İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanı Enver Kaya’nın yaptığı duyuruda da SMS yoluyla çağrılar yapılırken dikkat edilecek hususlara yer verildi.

Buna göre, SMS’lerle ilgili tüm sorumluluk, gönderimi yapan Cumhuriyet Başsavcılıkları ve ceza mahkemelerine ait olacak.

Cumhuriyet başsavcılığı ve ceza mahkemelerinden muhataplara (şikayetçi, mağdur, şüpheli tanık gibi) gönderilen SMS’lerin bedelleri Bakanlık tarafından karşılanacak, muhataplara herhangi bir SMS ücreti yansıtılmayacak.

SMS gönderimi şahsa yönelik olacak, toplu SMS gönderimi yapılmayacak. Cumhuriyet başsavcılıkları ve ceza mahkemeleri tarafından gönderilen SMS’lere muhataplar tarafından geri dönüş yapılmayacak.

Cumhuriyet başsavcılıkları ve ceza mahkemeleri tarafından gönderilen SMS’lerin gönderim listesi, içeriği ve muhataplara ulaşıp ulaşmadığına dair bilgi UYAP’ta yer alacak, bu bilgilere ilişkin geriye yönelik sorgulama yapılabilecek.