Gündem Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin'den 'HDP' açıklaması

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin'den 'HDP' açıklaması

10.01.2023 - 11:28 | Son Güncellenme:

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması istemiyle açtığı davada, Anayasa Mahkemesi (AYM) heyetine sözlü açıklama yaptı. Başsavcı Şahin, Anayasa Mahkemesi'nden ayrılırken, basın mensuplarına da açıklamalarda bulundu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, HDP'nin kapatılması istemiyle hazırlanan iddianame, 21 Haziran 2021’de kabul edilerek dava açıldı. İddianamede, partinin temelli kapatılması ve hazine yardımlarından da tamamen yoksun bırakılması talep edildi.

Haberin Devamı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, kapatma davası kapsamında AYM heyetine sözlü açıklamada bulundu. Yüce Divan Salonundaki sözlü açıklaması 45 dakika süren Başsavcı Şahin, buradan ayrılırken gazetecilere değerlendirmede bulundu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; Davalı partisi ülkesi ve milleti bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği tüm delillerle ortaya koyduğumuzu bildirdik. Davalı partinin terör örgütüyle olan bağı bilinen bir gerçek. Tüm toplumca da biliniyor. 85 milyon neredeyse davalı partinin bağımsız olmadığını, onun güdümünde olduğunu herkes kabul ediyor. Hatta davalı partililer de PKK'yı kınadığına ilişkin duyumuna kimsenin ben rastlamadım.

Haberin Devamı

Ayrıca, davalı parti yöneticileri dahil PKK'yı örgüt olarak görmeyip silahlı halk hareketi olarak tanıdıklarını açıkça kendi görüntüleriyle, sözleriyle ifade ediyorlar. Bu dosyada da var zaten, sunduk. Televizyonlara da yansıdı. Siz de gösterdiniz. Kayıtlarda var.

Davalı parti terör örgütünün sözde askere alma dairesi gibi faaliyet göstermektedir. Bunun en önemli delili olarak, yıllarca zorla ya da kandırılarak örgüte götürülen çocukların ve gençlerin annelerinin 3 yılı aşkın süredir Diyarbakır il binası veya bazı illerde yine var, tuttukları evlat nöbetleri gösterilebilir.

"KENDİ SÖYLEMLERİ VAR"

Bu parti sanki terör örgütünün askere alma şubesi gibi çalışıyor. Benzerlik gibi olmasın. Adeta askere alma dairesi gibi gösteriyor. Dava açıklandıktan sonra da eylemlere devam ettiğinin en büyük delili yine kendi söylemleri var. İddianamede, esas görüşümüzde en son partinin mal varlıklarına bloke konmasını istedik. Beyanlarımızda belirttik. Eylemlerine devam ediyorlar.

Davaaçıldıktan sonra da 287 aile daha bu nöbete katılmıştır. Bu durum davalı partinin terör örgütüyle bağının koparmadığının bir ispatıdır.

SEÇİME KADAR SÜREÇ TAMAMLANIR MI?

Yüksek Mahkeme'nin kararı. Bizim görevimiz bugün itibarıyla tüm delillerimizi ortaya koyduk. Dosyayla sunduk. Bizim açımızdan süreç tamamlandı. Artık takdir Yüksek Mahkeme'nin.