Gündem YAŞ öncesi emeklilik şoku

YAŞ öncesi emeklilik şoku

30.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Damcı ve Hava Teknik Okullar Komutanı Tümgeneral Kadıoğlu, emeklilik dilekçelerini Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten’e sundu

YAŞ öncesi emeklilik şoku

Başbakan Erdoğan başkanlığında 1 Ağustos’ta başlayacak Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) öncesi, komuta kademesi sürpriz emeklilik talepleri ile sarsıldı.
Alınan bilgilere göre Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Nezih Damcı ve Hava Teknik Okullar Komutanı Tümgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, emeklilik istemlerini içeren dilekçeyi Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten’e sundu.
Komuta kademesinin her iki komutana henüz işleme konulmayan emeklilik dilekçelerini geri çekmeleri ya da bir süre daha ertelemeleri yönünde talep ilettiği ileri sürüldü.
TSK mevzuatına göre her iki dilekçenin de geri çekilmemesi durumunda 1 Ağustos’a kadar işleme konulması gerekiyor. Komutanların, TSK mevzuatına göre 31 Temmuz’a kadar emekliliklerini talep etme hakları bulunuyor.
Bu nedenle, YAŞ başlayana kadar başka emeklilik taleplerinin kuvvet komutanlıklarına iletilebileceği, Hava Kuvvetleri’nde başlayan dalganın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na da yansıyabileceği kulislere yansıdı.
TSK teamüllerine göre bu yılki YAŞ’ta kıta görevine atanacak olan, 2015’te orgeneralliğe terfi etmesi, 2017’de ise Hava Kuvvetleri Komutanı olması öngörülen Korgeneral Damcı’nın ismi, Uludere’de 34 köylünün öldürüldüğü olayda “emri veren” komutanlar arasında geçiyordu.

2011’de yaşanmıştı
Benzer bir durum 2011 YAŞ’ına iki gün kala yaşanmış, 29 Temmuz günü dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, toplu emeklilik dilekçelerini askeri davalara tepki olarak kuruma iletmiş ve YAŞ toplantısını kilitlemişlerdi.

5 komutandan dilekçe
2012 YAŞ’ının sona erdiği 4 Ağustos 2012’den bu yana toplam 5 komutan erken emekliliklerini kuruma ilettiler.
Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner, Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Kemalettin Gür, 34. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Necati Tekin, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Sistem Daire Başkanı Tuğgeneral Hakan Taşkesen ile GATA Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Tuğgeneral Halil İbrahim Altınsoy, sene içinde emekliliklerini talep etmiş ve emekli edilmişlerdi.