Gündem Yeni bir Ergenekon davası

Yeni bir Ergenekon davası

05.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları yerleşkesinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen davanın dünkü ilk duruşmasına, tutuklu sanıklar Mehmet Bedri, Erkan Önsel, Turan Özlü ve Mehmet Bora Perinçek ile 9 tutuksuz sanık katıldı

Yeni bir Ergenekon davası

Sanıkların, “Ergenekon silahlı terör örgütünün amaçları doğrultusunda Ergenekon silahlı terör örgütü yöneticisi olmak” suçundan yargılamasına devam edilen İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’ten aldıkları örgütsel talimatlarla hareket ettikleri iddia ediliyor. Avukat Hasan Basri Özbey, sanıkların İşçi Partisi yöneticisi sıfatı taşıdığını, faaliyetlerin Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu’nda öngörülen siyasi parti güvencesinde olduğunu belirterek dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesini talep etti. Savcı Mehmet Ali Pekgüzel ise talebin reddini istedi.

Mahkeme reddetti
Anayasa Mahkemesi’nin yargılama yetki sinin “Siyasi partilerin kapatmayı gerektiren faaliyetleri ve mal edinmeyle ilgili” konularla sınırlı olduğunun altını çizen mahkeme heyeti, Anayasa Mahkemesi’nin siyasi partilerin kapatmasına ilişkin kararlarının da tedbir niteliğinde olduğunu vurguladı. Mahkeme heyeti, siyasi parti üyesi ve yöneticilerine “örgüt suçu” teşkil edebilecek konularda Anayasa Mahkemesi’nin bakmakla yetkili olmadığı belirterek, dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesi talebini reddetti.

Haberin Devamı

21 yıl hapis isteniyor
Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız tarafından hazırlanan 93 sayfalık iddianamede 14 sanık yer alıyor. İddianamede, Mehmet Perinçek, Turhan Özlü, Mehmet Sabuncu, Bülent Baş, Özlem Usta, İlyas Gümrükçü, Ertuğrul Orta ve Bahadır Berk’in “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 7.5 ile 15’er yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor. Mehmet Bozkurt’un 9 ile 21 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülen iddianamede, Zafer Şen, Mehmet Bedri Gültekin, Erkan Önsel, Zahide Ruhsar Şenoğlu ve Caner Taşpınar’ın da 8 ile 18’er yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor. Ayrıca iddianamenin Ergenekon davası ile birleştirilmesi de talep ediliyor.