Gündem Yeni dönem başlıyor! Her yıl 145 bin genç...

Yeni dönem başlıyor! Her yıl 145 bin genç...

09.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Yeni askerlik sisteminin detaylarını açıklayan Milli Savunma Bakanı Akar, 12 ay olan zorunlu askerlik süresinin 6 aya düşeceğini söyledi. Bedelliler, 31 bin 343 lira karşılığında 1 ay zorunlu askerlik yapacak ve terhis olacak.

Yeni dönem başlıyor Her yıl 145 bin genç...

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, kamuoyunda merakla beklenen, yeni askerlik sisteminin detaylarını açıkladı. 12 ay olan zorunlu askerlik süresinin 6 aya düşeceğini belirten Akar, silah altına alınacak herkesin 1 ay temel askerlik yapacağını söyledi. Yeni sisteme göre, lise mezunu ve altı gençler 1 ay temel askerlik yaptıktan sonra, 5 ay kıta görevi yapacak. 2 yıllık meslek yüksek okul mezunları da isteğe bağlı olarak, yedek astsubaylıktan faydalanabilecek.

Haberin Devamı

Akar, dün AA Editör Masası’nda yeni askerlik sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Sistemin önemli hususlarını grafik üzerinde gösteren Akar, şunları kaydetti:

“Bir, yükümlü kaynağımız var. Bunların dağılımı şöyle olacak; bir bedelli askerliğe ayrılacaklar, iki yükümlü erbaş ve erler, üç yedek astsubaylık. Daha sonra da bildiğiniz gibi yedek subaylık ve diğer beşinci parça da dövizli askerlik. Bunlar sürekli olacak. Eğer ihtiyaçtan fazla bedelli yapmak isteyen olursa o zaman mecburen kura çekilecek ve bunun sonucunda belirlenenlerin hepsi, hem erbaş ve erler hem bedelli olanlar hepsi 1 ay eğitim yapacaklar. 1 aylık eğitimin sonunda bedelliye ayrılanlar, kurada belirlenenler, belli bir miktar ücreti ödeyecekler, bedelliye ayrılacaklar ve askerlikle ilişikleri kesilecek.

Haberin Devamı

Yeni dönem başlıyor Her yıl 145 bin genç...

1+5+6 sistemi

Bu bir ay temel eğitimi müteakip diğer lise mezunu ve altı gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda askerlik yapacak, toplam 6 ay. Bu 6 ay bittikten sonra bu erlere, ‘kalmak ister misiniz’ diye soracağız. Bu süre zarfında sadece harçlık alacaklar. 6 ay bittikten sonra istekli oldukları, uygun oldukları, gerekli sınav veya yeteneklere sahip oldukları takdirde bir 6 aylık sözleşme yapacak, bu maaşlı olacak. Maaşlı 6 aylık süre bittikten sonra komutanları ve görev sürecindeki değerlendirmeleri başarılı olduğu takdirde bu gençlerimiz sözleşmeli er, uzman erbaş olabilecek.”

Yedek astsubaylığı da anlatan Akar, meslek yüksekokulu mezunlarının yedek astsubay olabileceğini söyledi. Akar, “Şimdi ‘Sen mesleğinden kopma, elektrik, torna, otomobil, kimya, sağlık ne varsa o mesleğe devam edin. Bunun da bir karşılığı var’ diyoruz ve yedek astsubay olarak kendilerini istihdam ediyoruz. Bu gencimiz geldiğinde 2 ay temel askerlik sınıf eğitimi alacak. Bu sınıf eğitimi süresince harçlık alacak. Daha sonra kıtalara gittiğinde 10 ay süreyle maaş alacak. Bu 12 ayı tamamladıktan sonra isterse terhis olabilecek, isterse durum ve şartları, hakkındaki değerlendirmeler uygunsa gerekli sınavları geçtiği takdirde astsubaylığa geçebilecek” dedi. Lisans ve lisansüstü eğitim görenlerin ise yedek subay olacaklarını dile getiren Akar, bunların da iki ay temel ve sınıf eğitimi alacaklarını, 10 ay kıtalarda maaşlı görev yapacaklarını ve daha sonra terhis olacaklarını ifade etti.

Haberin Devamı

Bedelli ücreti 31 bin TL

Bedelli askerlikten faydanalacaklar 1 ay zorunlu olarak temel askerlik yapacak. Her yıl 145 bin kişilik bedelli kontenjanı açılacak. Başvuru sayısının 145 bini aşması durumunda kura çekimi yapılacak. Bedelli askerlik ücreti; 40.000 gösterge X memur maaş kat sayısı x 6 işleminden çıkan sonuca göre belirlenecek. Buna göre, bugün itibarıyla bedelli askerliğin ücreti 31 bin 343 lira oldu. Memur maaşlarının değişmesinden dolayı 6 ayda bir bedelli askerlik ücreti güncellenecek. 2019 için aylık memur maaş katsayısı 0,130597 olarak belirlenmişti. Hesaplamaya göre, bedelli askerlik ücreti şöyle: 40.000 X 0,130597 X 6 = 31.343,28 lira. Dövizli askerlik ücreti de bedelli askerlik ücretiyle eşit hale getirildi. Yurt dışı dövizli askerlik bedeli bugünkü kurla 5 bin 113 euro olarak belirlendi. Daha önce dövizli askerlik ücreti 2 bin euro civarındaydı.

Haberin Devamı

S-400’ler ekimde

Akar, Rusya’dan alınacak hava savunma sistemleri için de “S-400’ler ekimden itibaren kurulmaya başlanacak. Yerleri belirlendiği zaman paylaşacağız” dedi.

Suriye rejimi ile temas konusunda da Akar, “Bizim rejimle herhangi bir temasımız söz konusu değil. Görüşmemiz tamamen Ruslarla ve gerektiği zamanlarda İran’la” diye konuştu. Akar, FETÖ iltisakı nedeniyle TSK ile ilişiği kesilenlerle ilgili de, “Şu ana kadar 15 bin 621 kişi TSK’dan ihraç edilmiş bulunuyor. Bunlardan 358’i çeşitli aşamalardan sonra tekrar Silahlı Kuvvetler’e döndü” bilgisini paylaştı.

Yazarlar