Gündem Yeni keşif heykeller

Yeni keşif heykeller

03.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Milliyet Sanat temmuz kapağına, dergi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen ‘Heykelde Yeni Keşifler Yarışması’nı taşıyor. Ayın Söyleşisi köşesinin konuğu ise Erdal Beşikçioğlu

Yeni keşif heykeller

Milliyet Sanat dergisinin temmuz ayı kapağında, yeni yeteneklere görünürlük kazandırmak hedefiyle bu yıl ilki gerçekleştirilen “Heykelde Yeni Keşifler” yarışması yer alıyor. Küratör ve yazar Melike Bayık’ın yazısında, 11 Ekim’e dek Kemer Country Club’ın geniş çim alanında sergilenen heykel çalışmaları değerlendiriliyor. Sergide eserleri yer alan sanatçılar; Canan Demir, Tanzer Arığ, Genco Gülan, Ferit Yazıcı, Songül Girgin, Mahir Yılmaz, Yasin Uysallar, Nihal Konar Naş, Yılmaz Bulut, Evrim Kılıç’ın yapıtlarının güncel anlatıları bu kapsamda mercek altına alınıyor.

Haberin Devamı

11 Ekim 2019’da müzayede ile satışa çıkacak eserlerden elde edilen gelirle sanatçılara paylarının ödeneceğini ve bu alandaki üretimlerin artması için yeni sanatçılara destek olunacağının altını çizen Bayık; “Heykelde Yeni Keşifler Yarışması farklı sanatçılardan başvuru alarak heykel gibi üretim maliyeti yüksek, çalışma alanı kısıtlı bir disiplini canlandırmak adına önemli bir yarışma olarak kendisini gösteriyor,” diyor. Derginin plastik sanatlar sayfalarında dikkat çeken bir diğer konu, günümüzde müzelerdeki dönüşümü inceleyen “Instagrammable sanat çağı” başlıklı yazı. Yazı, dünyanın önde gelen çağdaş ve modern sanat müzelerinin Instagram uyumlu sergiler açma fenomenine dair. Figüratif resim alanında Evin Sanat Galerisi tarafından 14 yıldır gerçekleştirilen Nuri İyem Resim Ödülü ise sanat tarihçi Ali Kayaalp’in yorumuyla okura sunuluyor. Güncel sanatçılar Güneş Terkol ve Güçlü Öztekin ise 14 Eylül -10 Kasım’da yapılacak 16. İstanbul Bienali için Haliç Tersanesi’ne inşa edecekleri mekân projelerini dergiye anlattılar. Cesur renk kullanımı ve deneysel fırça darbeleriyle sanat tarihine imzasını kazıyan Frank Bowling’in tabloları da derginin plastik sanatlar sayfalarında yerini alıyor. Metal telleri tuval üzerine dokuduğu büyük ebatlı yapıtlarıyla tanınan Gülay Semercioğlu’nun, desen ve çizim çalışmaları ilk kez PiArtworks’te sergileniyor. Semercioğlu dergide; sanat yolculuğu, üretimleri ve ilk kez izleyiciye sunduğu desenlerini anlattığı bir söyleşiyle yer alıyor.

Haberin Devamı

#metoo hareketi

Derginin sinema sayfalarında Sevin Okyay imzalı portre yazısında bu ay gösterime girecek “Colette”de Fransız yazarı canlandıran Keira Knightley’e içerik ayrılıyor. Selin Gürel ise aynı film üzerinden Hollywood’un #metoo hareketiyle sınavını mercek altına alıyor. Dergi, Çin sinemasının önemli yönetmenlerinden Jia Zhangke’yle yeni filmi “Kül En Saf Beyazdır” vesilesiyle gerçekleştirilmiş bir söyleşiye de yer veriyor. Sinema sayfalarında dikkat çeken diğer bir portre yazısı bu ay ikinci kez Örümcek Adam olarak karşımıza çıkacak Tom Holland’ın yeni şekillenen kariyerine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Yeni keşif heykeller

Yeni keşif heykeller

Festival zamanı

Derginin müzik sayfaları ise dün açılışı gerçekleştirilen 26’ncı İstanbul Müzik Festivali ile açılıyor. Eda Solmaz’ın yaptığı seçkide Kamasi Washington’dan Joss Stone’a Nubyan Twist’e kadar mutlaka izlenmesi gereken konserler sıralanıyor. Festival dosyası ise daha sonra Melanie De Basio, Snarky Puppy, Shai Maestro ve üçlüsü ile festivalin direktörü Harun İzer ile yapılmış söyleşiyle devam ediyor. Müzik sayfalarında ayrıca Egemen Limoncuoğlu Grammy’li müzisyen K. Flay’in yeni albümünü mercek altına alırken Selen Gülün ile Japaonya’da çıkardığı albümü üzerine bir söyleşiye yer veriyor. Temmuz ayının ikinci önemli festivali One Love’ın programına dair bir rehber okurun karşısına çıkarken Naim Dilmener, geçen ayın nabzını tutuyor.

Behzat Ç. röportajı

Asu Maro, Milliyet Sanat’taki Ayın Söyleşisi köşesi için Erdal Beşikçioğlu ile bir araya geldi. “Behzat Ç.: Bir Ankara Polisiyesi”nin altı yıl sonra ekranlara dönmesi vesilesiyle bir araya gelen iki isim dizinin ve tüm karakterlerin birer fenomene dönüşmelerini değerlendiriyor.

Haberin Devamı

‘Çernobil’ etkisi

Milliyet Sanat dergisinin Sahne Sanatları sayfaları ise geniş bir dosya konusuna ev sahipliği yapıyor: Sahnede Tek Başına. Tek kişilik ve oyunları Ece Saruhan incelerken, Craft Tiyatro’nun “Kalp” oyununda dikkatleri üzerine çeken Nilperi Şahinkaya okurun karşısına bir röportajla çıkıyor. Derginin dizi sayfalarında ise son dönem ekranlarda fırtına koparan “Çernobil” dizine dair kapsamlı bir değerlendirme yazısı yer alıyor. Edebiyat sayfaları da “Çernobil” etkisi ile devam ediyor. Şebnem İşigüzel, dizinin senaryo ekibinde de bulunan Nobelli yazar Svetlana Aleksiyeviç’in kitaplarını yazar kimliğini masaya yatırıyor.

Yanı sıra Sevin Okyay, Milliyet Sanat dergisi için Türkiye polisiye edebiyat tarihi konusunda araştırmalar yapan Erol Üyepazarcı ile bir araya geliyor ve ikili okura yeni keşifler yaptıracak bir söyleşiye imza atıyor.