Gündem Yeni yağışlar çarşamba günü geliyor

Yeni yağışlar çarşamba günü geliyor

08.02.2010 - 09:17 | Son Güncellenme:

Yurdun Batı'sı yağmur ve sele teslim oldu. Tekirdağ'da yaşanan heyelan, ortaya deprem görnütüleri çıkarırken, şiddetli yağış, Antalya, İzmir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne'de yaşamı olumsuz etkiledi. Antalya'da saatteki hızı 100 kilometreyi bulan rüzgar ve şiddetli yağış yaşamı olumsuz etkiliyor. Sahilde odun toplayan bir kişi, dalgalara kapılarak kayboldu.

Yeni yağışlar çarşamba günü geliyor

Haberin Devamı

HEYELAN YOLU ÇÖKERTTİ

TEKİRDAĞ’da 2 gündür aralıksız yağan yağmur nedeniyle, merkez ilçeye bağlı Yeniköy yolunda 30 dekarlık bir alanda heyelan meydana geldi. Heyelanın neden olduğu gürültü, 1 kilometre uzaktaki köyde oturanların yataklarından fırlamasına neden oldu. Yeniköy ve Uçmadere arasında yol çökünce, bu köylerle bağlantı kesildi.

Tekirdağ şehir merkezine 25 kilometre mesafede bulunan ve Yeniköy ve Uçmakdere köylerine ulaşımı sağlayan yolda gece saat 02.00 sıralarında heyelan meydana geldi. 2 gündür aralıksız yağan yağmur nedeniyle oluşan heyelanın gürültüsünü bir kilometre uzaktaki köylüler duydu. Panikle yataklarından fırlayan köylüler, çok geçmeden heyelan olduğunu anladı. Ganoz Dağı eteklerinde Mermer Deresi’nin geçtiği mevkiinde 30 dekarlık alanda etkili olan heyelan nedeniyle Tekirdağ- Uçmakdere Köy yolu ulaşıma kapandı. Heyelan nedeniyle Yeniköy Köyü ile Mermer Mahallesi arasında da ulaşım sağlanamıyor. Toprak kütlelerinin 10 metre çöktüğü Mermer Mevkiinde kaya ve ağaçlar da yerinden sökülerek dereye doğru kaydı. Heyelanın direkleri devirmesi nedeniyle de Yeniköy ve Uçmakdere’ye elektrik verilemiyor ve telefon haberleşmesi yapılamıyor. Heyelanın, bölgeden geçen su borularını kırması nedeniyle de Naip, Çanakçı ve Mermer bölgesine su verilemiyor. Özel İdare ekipleri 2 köye bağlantıyı sağlamak için köylere ulaşımı sağlayan arazi yolunda iyileştirme çalışması yapıyor. Öte yandan akşama kadar kesik olan elektrik, su ve telefon bağlantısının bugün sağlanması için çalışmalar sürüyor.

KÖYLÜLER GÜRÜLTÜYE UYANDI

Haberin Devamı

Köylülerin büyük bir gürültüyle uyandığını belirten Tekirdağ Özel İdare Genel Sekreteri Mustafa Yel, “Gece saat 2 sıralarında büyük bir gürültüyle köydekilerin de hissedebileceği bir şekilde bir toprak kayması meydana gelmiş. 30 dekarlık alanda etkili olan heyelan nedeniyle Yeniköy ve Uçmakdere köylerinde giden yok kapandı. Bu köylere alternatif ulaşımı sağlayan Kumbağ yolunda iyilileştirme çalışması yapıyoruz” dedi.

Yeniköy Muhtarı Metin Demirtaş da, Ağustos ayından itibaren etkili olan yağışların heyelana neden olduğunu söyledi.

Bu yörede ilk defa heyelan gördüğünü belirten 76 yaşındaki Recep Mamuk, “Burada bu tür heyelanlar olmaz” dedi.

Haberin Devamı

EDİRNE YOLU KAPANDI

AŞIRI yağış nedeniyle Oğulpaşa Deresi'nin taşması sonucu Edirne-Kırklareli karayolu ulaşıma kapandı.Yağışların etkili olduğu bölgede Hayrabolu-Tekirdağ arasındaki Kene Deresi taşınca bu yol da ulaşıma kapandı.Tunca Nehri/nin taşması sonucu Kırkpınar Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi ve Balkan Şehitliği su altında kaldı.

İZMİR'DE SAĞNAK YAĞIŞ

İzmir kent merkezi ve çevre ilçelerde dün gece yarısından itibaren başlayan ve zaman zaman etkisini artıran sağanak yağış, hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Yağış nedeniyle saat 22.30 sıralarında Aziziye Mahallesi 1105 Sokak'ta toprak kayması meydana geldi. Kayalıklardan kopan büyük bir kaya parçası 46 yaşındaki Osman Alisırat'a ait evin üzerine düştü. Evin duvarını yıkan kaya parçası, misafirliğe gelen 41 yaşındaki Sevda Uzunkız'ın yaralanmasına neden oldu. Sevda Uzurkız, çağrılan ambulansla Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Tedaviye alınan Uzunkız'ın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Olayın şokunu üzerinden atamayan evsahibi Dilek Alisırat, “Çok korktuk. Ev her an yıkılabilir. Başka kalacak yerimiz de yok. Yetkililerden yardım istiyoruz. Bize kalacak başka bir yer verilsin” dedi.

Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü yetkilileri, şehir merkezinde gün içinde 55 maddi hasarlı, 10 yaralamalı olmak üzere toplam 65 kazanın meydana geldiğini kaydetti.

İtfaiye Daire Başkanlığı yetkilileri, akşam saatlerinde zaman zaman etkisini artırarak yağmaya devam eden sağanak yağmur nedeniyle büyük çaplı bir su baskınının meydana gelmediğini belirttip, kent merkezi ve ilçelerde konumlandırılan araçların çalışmalarına devam ettiğini bildirdi.

ÇANAKKALE'DE ÇAY TAŞTI

ÇANAKKALE'nin Ezine İlçesi'nde dün geceden beri etkili olan yağmur sularının doldurduğu Bahçeli Köyü Göleti'nin kapakları açılınca ilçenin içinden geçen Akçin Çayı taştı.

Haberin Devamı

Ezine'de dün geceden beri etkili olan ve zaman zaman sağanak şeklinde yağan yağmur hayatı olumsuz etkiledi. Yoğun yağmur nedeniyle dolan Bahçeli Köyü Göleti'nin kapakları açılınca ilçe merkezinden geçen Akçin Çayı taştı, Ezine Hükümet Konağı'nın bahçesi ve önünden geçen cadde sular altında kaldı.

Ezine Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, Hükümet Konağı'nın bulunduğu yolu araç trafiğine kapatırken, belediye ekipleri de biriken suyun çaya ulaşmasını sağlamak için iş makineleriyle ark açma çalışması başlattı. Ezine Belediye Başkanı Halil Büyükerol çalışmaları olay yerinde takip etti.

Öte yandan, Ezine Orman Fidanlığı ve Ezine Jandarma Er Eğitim Taburu'na ait askeri bölgenin bir kısmının da sular altında kaldığı belirtildi.

TEKİRDAĞ'DA ÇENE KÖYÜ DERESİ TAŞTI

Yeni yağışlar çarşamba günü geliyor

Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesine bağlı Çene Köyü Deresi’nin taşması sonucu dün akşam ulaşıma kapatılan Tekirdağ-Hayrabolu arasındaki yol, kontrollü olarak ulaşıma açıldı.

Taşan dere sularının yolu kapatması nedeniyle gece boyunca bölge trafik ve jandarma ekipleri, yolda nöbet tutarak, araç geçişlerine izin vermedi.

Gece saatlerinde yağışın dinmesiyle Tekirdağ-Hayrabolu arasındaki yol, büyük araçların geçişine kontrollü olarak açıldı. Öğle saatlerine doğru ise yolun tamamen araç trafiğine açılacağı bildirildi.

Çene Köyü Muhtarı Tuncay İrik, taşan dere sularının köye ulaşmasıyla ahırların boşaltıldığını belirterek, ancak gece saatlerinde yağmurun dinmesiyle bir tehlike yaşamadıklarını söyledi. Derenin bulunduğu ova bölgesindeki yaklaşık 3 bin dekar ekili alan ile otlak olarak kullanılan meranın sular altında kaldığını ifade eden İrik, suların çekilmesinin ardından arazilerindeki zararın belli olacağını kaydetti.

Tekirdağ Meteoroloji Müdürlüğü, son 24 saatte metrekareye 14 kilogram yağış düştüğünü bildirdi.

Yetkililer, Tekirdağ ve ilçelerinde yer yer yağış beklendiğini, ancak etkili bir yağış olmayacağını ifade ettiler.

BURSA'DA HEYELAN

Bursa’da son günlerde etkili olan yağışlar nedeniyle oluşan heyelanda, 5 kişinin yaşadığı evin terasına kaya parçaları ve toprak yığını düştü.

Uludağ’ın yamaçlarındaki Alaaddin Mahallesi Cilimboz Sokak’ta oturan Emine Üstüntaş, birlikte yaşadığı oğlu, gelini ve 2 torunuyla birlikte sabah saatlerinde büyük bir gürültüye uyandı. Korkuyla dışarı çıktıklarında evlerinin terasında ve sokak üzerinde kaya parçaları ile toprak yığını gören ev sakinleri, durumu belediye ekipleri ve polise

Olay yerine gelen Bursa Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, yağmur ve kar suları nedeniyle oluşan heyelanın meydana geldiği bölgede güvenlik önlemi aldı. Bölgedeki evler, tedbir amaçlı boşaltıldı.

ANTALYA'DA FIRTINA

Antalya’da saatteki hızı 87 kilometreyi bulan rüzgar ve şiddetli yağış yaşamı olumsuz etkiliyor. Antalya’da dün akşam saatlerinde başlayan yağış ve kuvvetli rüzgar etkili olmaya devam ediyor.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğünün uyarısı üzerine İl Hıfzıssıhha Kurulunca okulların tatil edildiği kentte şiddetli yağışın ardından cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu.Konyaaltı Plajı’nda yükselen dalgalar taşları caddeye savurdu, kent genelinde bazı ağaçlar rüzgarın etkisiyle devrildi.

Antalya’da rüzgarın hızının saatte 92 kilometreye ulaştığı, bölgeye ortalama 128 kilogram yağış düştüğü bildirildi. Yağış ve fırtına nedeniyle Kaş, Demre ve Finike ilçelerinde bazı köy köprülerinin ayaklarında çökme meydana geldi, bazı ilçelerdeki dere ve çaylardaki taşkınlar yüzünden tarım arazileri sular altında kaldı.

Akseki, İbradı, Elmalı ve Korkuteli ilçelerinde kar yağışı nedeniyle ulaşımda yer yer aksama olduğu belirtilen açıklamada, akarsulardaki taşkın tehlikesine karşı DSİ 13. Bölge Müdürlüğü ekiplerinin hazır bekletildiği, İl Özel İdaresi iş makinelerinin köy yollarında çalışmalarını aralıksız sürdürdüğü ifade edildi.

Fırtına ve yağışın akşam saatlerine kadar etkisini sürdüreceği bildirildi.

Antalya Valiliği Kriz Yönetim Merkezi yetkililerinden alınan bilgiye göre, Finike, Kumluca ve Demre ilçeleri ile bazı köylerde derelerin taşması nedeniyle sera evleri ve seralarda su baskınları meydana geldi.

Finike, Kumluca, Demre, Serik ve Aksu çevresindeki dere ve çaylarda su seviyesinin yükselmesi sonucu bölgedeki tedbirler artırıldı. Finike ve Aksu’daki barajlarda önlem alındı.