Gündem Yeni Zelanda neresi, başkenti neresi? Yeni Zelanda hangi bölgede?

Yeni Zelanda neresi, başkenti neresi? Yeni Zelanda hangi bölgede?

15.03.2019 - 23:57 | Son Güncellenme:

Okyanusya ülkesi Yeni Zelanda, korkunç bir olayla gündeme geldi. Avustralyalı bir teröristin Churchill kentinde düzenlediği saldırı sonrası 49 müslüman hayatını kaybetti. İşte Yeni Zelanda ile ilgili merak edilenler...

Yeni Zelanda neresi, başkenti neresi Yeni Zelanda hangi bölgede

Yeni Zelanda ChristChurch kentinde cuma namazı sırasında iki camiye silahlı saldırı düzenlendi. Yeni Zelanda'daki büyük saldırı sonrası ChristChurch kenti ve Yeni Zelanda ile ilgili ayrıntılar merak ediliyor. Peki Yeni Zelanda nerede?

YENİ ZELANDA NEREDE?

Yeni Zelanda, veya resmî adıyla Yeni Zelanda Milletler Topluluğu, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 1.500 km güney doğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük (North Island ve South Island) ve birçok küçük adadan oluşur.

Haberin Devamı

Hristiyanlık ülkede baskın dindir, ancak halkın büyük çoğunluğu seküler yaşam tercih etmektedir. Azınlık dinleri ise Hinduizm, Budizm ve İslam'dır.

YENİ ZELANDA TARİHÇESİ

Yeni Zelanda’ya ilk kez 1000 yıl önce Polinezyalı Maoriler yerleşmiştir. Maoriler iyi örgütlenmiş, kan bağı ile gelen şefler ve güçlü rahipler tarafından yönetilen bir kabiledir.

Adaya ilk ayak basan beyaz adam, 1642 yılında Hollandalı Abel Tasman olmuştur. Ancak Kaptan James Cook’un 1769 ve 1779’daki gezilerine kadar adalar herhangi bir yönetime bağlı kalmamış ve keşfedilmemiştir. İngiliz göçmenler, 1840 yılında İngiliz hakimiyeti kurulunca adaya yerleşmeye başlamışlardır. Wellington bu tarihten sonra kurulmuştur. Yeni Zelanda’ya 1852 yılında kendi hükümeti tahsis edilmiştir ve sonraki yüzyılda ülke yatırım, iletişim ve tarımsal üretimde hızlı bir gelişme kaydetmiştir.

Haberin Devamı

Yeni Zelanda adı Hollandalı kartograflar tarafından, Hollanda'da bulunan Zealand adasına ithafen konulmuştur ve ülkenin yerlileri olan Maorilerin kendi dillerinde Aotearoa yani Uzun Beyaz Bulut Ülkesi olarak isimlendirilir. 1769-1779 yılları arasında ülkeyi 4 kez ziyaret eden İngiliz kâşif James Cook tarafından şimdiki ismi New Zealand olarak adlandırılmıştır. Tüm kolonileri arasında en çok Maorilerden çeken İngiliz Kraliyeti, 1840'ta Maori şefleri ile Waitangi anlaşmasını yaparak Yeni Zelanda’yı İmparatorluğu’nun kolonisi olarak ilan etmiştir. 2016 Kasım ayında 7,8 şiddetinde bir depremle karşılaşmış ve hala tsunami tehlikesi altında bulunmaktadır.

YENİ ZELANDA CHRİSTCHURCH NEREDE?

Christchurch; Yeni Zelanda'nın Güney Adası'nda bir şehirdir.

363.200 kişilik nüfusuyla, Güney Adasının en büyük şehri durumundaki Christchurch, hem görünüşüyle hem de atmosferiyle tam bir İngiliz kentine benzemektedir. Yemyeşil parkları ve bahçeleriyle ‘Garden City’ adını hak etmiş olan Christchurch'un şehir merkezinde, Avon Nehrinin rüzgarları hissedilmektedir. Kayak merkezlerine arabayla sadece bir saat uzaklıkta bulunması nedeniyle, Christchurch Yeni Zelanda’nın başlıca turizm merkezidir. Bu şehir aynı zamanda Chatham Adalarına ve Antarktika’ya bir geçiş yolu niteliğindedir.

Haberin Devamı

Yeni Zelanda neresi, başkenti neresi Yeni Zelanda hangi bölgede