Gündem Yılbaşı için tüyoyu verdi: Kızartmayın, sütlü deneyin!

Yılbaşı için tüyoyu verdi: Kızartmayın, sütlü deneyin!

31.12.2021 - 07:05 | Son Güncellenme:

Yılbaşı akşamı geldi çattı, herkesin aklında neredeyse tek bir şey var: Yemek! Uzman Diyetisyen Olcay Barış, yılbaşı günü sabahı ve akşamı için kritik uyarılarda bulundu. Gecenin ilerleyen saatlerinde uzak durulması gerekenleri de tek tek sıraladı.

Gülşah Karaman / Milliyet.com.tr - Yılbaşı akşamı için herkesin gözü sofralara çevrilmiş durumda. Büyük tabaklar, birbirinden lezzetli yemekler ve mezeler, çerezler, cipsler, atıştırmalıklar derken yılbaşı gecesi farkında olmadan sağlıksız beslenebilirsiniz. 

Haberin Devamı

Peki yılbaşı akşamı öncesi ve sonrası nasıl beslenmeliyiz? Sağlıklı yılbaşı sofrası nasıl hazırlanır? Uzman Diyetisyen Olcay Barış yılbaşı günü için çok önemli beslenme önerilerinde bulundu. 

Yılbaşı için tüyoyu verdi: Kızartmayın, sütlü deneyin

YILBAŞI AKŞAMI ÖNCESİ KAHVALTIDA MUTLAKA…  

Yılbaşı günü sabahı kompleks karbonhidratlardan tam buğday, çavdar veya tahıllı ekmek, kalsiyum kaynağı peynir, proteinden zengin yumurta, vitamin mineralden zengin mevsim yeşillikleri, sağlıklı yağ kaynağı ceviz, zeytinin de olduğu sıkı bir kahvaltıyla güne başlanması gerektiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Olcay Barış, “Meyve ve kuru yemişlerden oluşan ara öğüne gün içinde yer verilmeli” dedi.

Yılbaşı için tüyoyu verdi: Kızartmayın, sütlü deneyin

PİLAV, MAKARNA EKMEK GİBİ YİYECEKLERE DİKKAT!

Kaliteli protein kaynağı olan et, tavuk, balık, hindinin sağlıklı bir yılbaşı sofrasında rahatlıkla tüketilebileceğini belirten Uzman Diyetisyen Olcay Barış, “Demir, fosfor ve B grubu vitaminlerinden zengin et, tavuk, balık, hindi etinin her parçasının ayrı özellikte oluşu besin değerini değerli kılıyor. Akşam yemeğinde pilav, makarna, ekmek gibi karbonhidrat kaynağı yiyeceklerin porsiyon ölçülerine dikkat edilmesi önemli” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Yılbaşı için tüyoyu verdi: Kızartmayın, sütlü deneyin

'ŞERBETLİ TATLILAR YERİNE SÜTLÜLER OLSUN'

Yılbaşı sofrasında mutlaka mevsim yeşilliklerine ve sebzelere yer verilmesi gerektiğini açıklayan Uzman Diyetisyen Olcay Barış, C vitamini içeren yeşilliklerin et, tavuk, balık, hindinin içerisindeki demir emilimini artırıcı özellikte olduğunun altını çizdi.  

Öte yandan tatlı ihtiyacı için hamur işi ve şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlılarının tüketilmesini vurgulayan Uzman Diyetisyen Olcay Barış, “Alkol tüketmek isterseniz iki kadehi geçmeyerek alkol tüketimini sınırlandırın. 1 gram alkolün 7 kalori enerji içerdiğini unutmayın” uyarısında bulundu.

Yılbaşı için tüyoyu verdi: Kızartmayın, sütlü deneyin

GECENİN İLERLEYEN SAATLERİNDE UZAK DURUN!

Çerez, cips, çikolata gibi atıştırmalıklarda yüksek oranda şeker ve yağ bulunduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Olcay Barış, bu atıştırmalıkların gereksiz enerji alımına sebep olacağının altını çizdi. Diyetisyen Olcay Barış, “Gecenin ilerleyen saatlerinde bu atıştırmalıklar yerine sağlıklı yağ ve omega 3 kaynağı olan kuru yemişlere, kuru meyvelere yer verebilirsiniz” diyerek yemek pişirme yöntemlerine de değindi.

Haberin Devamı

Diyetisyen Barış, ızgara, haşlama, fırında veya buğulama yöntemlerinin tercih edilmesini ve kızartmadan uzak durulmasını söyledi.

Yılbaşı için tüyoyu verdi: Kızartmayın, sütlü deneyin

'MEVCUT DİYETİNİZİN DIŞINA ÇIKMAYIN'

Özellikle zayıflamak için diyet yapanlar ya da özel diyet yapanlar (şekersiz ve glütensiz beslenenler, eliminasyon veya histamin diyeti) için yılbaşı akşamı konusunda dikkat edilmesi gerekenleri açıklayan Uzman Diyetisyen Olcay Barış, “Sağlıklı beslenme kişiye özel olduğu gibi her kişinin de uygulayacağı farklı diyet sistemleri zaman zaman gündeme gelebiliyor. Gerek kan değerlerine göre gerekse kronik rahatsızlıklarına göre bir beslenme uzmanı tarafından belirlenen diyetin kapsamı dışına çıkmamak veya sadece yılbaşına özel bir öğün hafif esneterek geçirip ertesi gün kaldığı yerden devam etmek diyetin sürdürülebilirliği için oldukça önemli” dedi.  

Haberin Devamı

Yılbaşı için tüyoyu verdi: Kızartmayın, sütlü deneyin

YENİ YILIN İLK KAHVALTISINI HAFİF VE DOYURUCU GEÇİRMEK İÇİN…

Diyetisyen Olcay Barış, yılbaşı sonrası ağır bir kahvaltı yerine meyve, yulaf ve yoğurttan oluşan hafif bir kahvaltı tercih edilmesinin hem tok tutacağını hem de akşam alınan yoğun bir öğünün etkisini dengelemeye yardımcı olacağını belirterek şunu söyledi: “Yulaf, çözünür lifler, proteinler, doymamış yağ asitleri, vitamin, mineral içeren besleyici değeri yüksek olan bir besindir.”

Yılbaşı için tüyoyu verdi: Kızartmayın, sütlü deneyin

YILBAŞI SOFRASI İÇİN SAĞLIKLI MEZE VE UNSUZ PİZZA TARİFİ

Uzman Diyetisyen Olcay, yılbaşı sofrası için hem pratik hem de besleyici sağlıklı meze ve unsuz - yağsız pizza tarifi de paylaştı.

CEVİZLİ YOĞURTLU KEREVİZ SALATASI

Diyetisyen Olcay Barış, "Mutfağımızdan eksik etmediğimiz ceviz, yemeklere lezzet katarken sağlığımıza da birçok fayda sağlıyor. Hep pratik hem besleyici bu tarif yılbaşı sofralarınıza çok yakışacak" diye konuştu.

Yılbaşı için tüyoyu verdi: Kızartmayın, sütlü deneyin

Malzemeler:

- 1 orta boy kereviz
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz
- 1-2 diş dövülmüş sarımsak
- 2 yemek kaşık zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/4 demet kıyılmış dereotu

Haberin Devamı

Yapılışı:

Kerevizi soyup kararmaması için limonlu suda bekletin. Rendelediğiniz kerevizi yoğurtla karıştırın. Ardından ceviz, zeytinyağı, sarımsak, tuz, dereotu ilave edip üzerini kereviz yaprağı ve cevizle süsleyin.  

Yılbaşı için tüyoyu verdi: Kızartmayın, sütlü deneyin

KARNABAHAR PİZZA

Diyetisyen Olcay Barış, “Bu tarifte un yok, yağ yok. Tamamen karnabahardan oluşuyor. Karnabaharın kokusu ve tadını da asla hissetmeyeceksiniz" detayını paylaştı.

Yılbaşı için tüyoyu verdi: Kızartmayın, sütlü deneyin


Malzemeler:

- 1 adet küçük karnabahar
- 1 kâse yoğurt
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı tuz, karabiber 

Yapılışı:

Karnabahar yıkanıp, çiçekleri ayrılıp kaynar suda 10 dakika beklettikten sonra robottan geçirilir. Temiz bir bez veya tülbent içinde konduktan sonra, suyunu çıkartmak için sıkılır. Büyük bir kâsede yoğurt, yumurta, tuz ve karabiber karıştırılıp karnabahar eklenir. Böylece hamur oluşur.

Hamur fırına giren tepsiye 1 cm kalınlığı olacak şekilde yayılır ve 180 derecede 30 dakika pişirilir. Sonra üzerine domates sosu, peynir, mantar, zeytin vb. eklenip 15 dakika daha pişirilir.

Yılbaşı için tüyoyu verdi: Kızartmayın, sütlü deneyin