Gündem Yine Nevruz gerilimi

Yine Nevruz gerilimi

19.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da Nevruz’u erken kutlamak isteyen gruplar Zeytinburnu ve çevresinde polisle çatıştı. İşyerleriyle otobüs, tramvay ve metrobüs duraklarına saldırıp tahrip etti

Yine Nevruz gerilimi

İZİNSİZ gösterilerle Türkiye’nin kabusu haline gelen Nevruz kutlamalarında yine eğlence ve şiddet birbirine karıştı. Olayların merkezinde de İstanbul vardı. Valiliğin uyarılara rağmen Kazlıçeşme Meydanı’nda yapılmak istenen “erken kutlama” olaylara neden oldu. Alana giremeyen gruplar adeta dehşet saçtı.
Kazlıçeşme Meydanı’nda 21 Mart’taki Nevruz Bayramı öncesi dün kutlama yapmak isteyen gruplara valilik izin vermedi. Ancak, BDP’nin öncülüğünde bazı parti ve sivil toplum kuruluşları vatandaşları kutlama için Kazlıçeşme’ye davet etti. Sabah saatlerinden itibaren çok sayıda vatandaşın akın ettiği Kazlıçeşme Meydanı’nda eylem yapmak isteyenler polis duvarıyla karşılaştı.

Halayla başladı
Giriş çıkışları kapatılan ve etrafına demir bariyerler kurulan meydana kimsenin giriş yapmasına izin verilmedi. Geniş güvenlik önlemleri altındaki meydana BDP milletvekillerinin de aralasında olduğu yaklaşık bin 500 kişilik bir grup giriş yapmak istedi. Ancak polis valilik yasağını hatırlatarak grupların alana sokulmayacağını, sadece milletvekillerinin girebileceğini belirtti. Tartışmaların ardından meydana yakın bir noktada kutlama izni çıktı.
BDP’li Sırrı Sakık, Gültan Kışanak, Sırrı Süreyya Önder, Filiz Koçali, Pervin Buldan, Sebahat Tuncel ve ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ile Sosyalist Demokrasi Partisi Genel Başkanı Rıdvan Turan’ın da yer aldığı grup bu noktada halaylar eşliğinde kutlama yaptı. Sahil yolunun zaman zaman kapanmasına da neden olan kutlamalar çevre bölgelerden gelen gruplar da katılmak istedi.
Ancak polis bu gruplara izin vermedi. Slogan atmaya başlayan gruplara polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti.

Yine Nevruz gerilimi

Haberin Devamı

SAHİLDE GÖZALTI PAZARLIĞI
Grubun dağılışı sırasında polislere taş atan Mehmet Koyun adlı bir kişi gözaltına alınmamak için denize atladı.


Milletvekili Sakık’ın da sahile gelerek denizden çıkmasını istediği Koyun, gözaltına alınmaması halinde çıkabileceğini söyledi. Emniyet güçlerinin de gözaltına almayacağını söylediği gösterici, denizden çıktıktan sonra basın mensuplarına taş attı. Elinde bir de bıçak olduğu görülen Koyun daha sonra diğer grupların arasına girerek kaçtı.

Duraklara saldırdılar
Kazlıçeşme dışında, farklı bölgelerde de polis müdahalesi oldu. Sahil Kenedy Caddesi’nde Bakırköy yönünden gelen eylemciler, Zeytinburnu kavşağında güvenlik önlemi alan polise taşla saldırdı. Eminönü yönünden gelen kalabalık bir grup da otobüs duraklarını parçaladı.
Topkapı, Edirnekapı metrobüs ve tramvay duraklarında toplanan bazı gruplar da polise taş attı. Emniyet güçlerinin müdahalesiyle dağılan gruptan bazı kişiler önlerine çıkan metrobüs, tramvay ve otobüs durakları ile bazı araçlara zarar verdi.
Göstericiyi polis kurtardı
Zeytinburnu Metrosu’nda da polis engeliyle karşılaşan yüzlerce kişi kaldırımdan söktükleri taşlarla önce otobüs duraklarına saldırdı. Durakları kullanılmaz hale getiren saldırganlar daha sonra metro girişindeki işyerleri, otoyoldan geçen araçlar ve metrobüsü hedef aldı. Saldırılara esnaf ve diğer vatandaşlar sert tepki gisterdi.
İşyeri sahipleri gruptan bir kişiyi döverken, bu kişi polis tarafından öfkeli vatandaşların elinden kurtarıldı. Aksaray’da bir belediye otobüsünün camlarını kıran göstericilerden kaçan şoför ve yolcular otobüsü terk etmek zorunda kaldı. Çapa’da bir grup polis aracını ile bir dershaneyi taşladı.