Gündem Yoğun bakımda bile dişler fırçalanmalı

Yoğun bakımda bile dişler fırçalanmalı

28.12.2023 - 06:53 | Son Güncellenme:

Araştırmaya göre, diş fırçalamak, zatürre riskini ve yoğun bakım ölümlerini azaltıyor.

Yoğun bakımda bile dişler fırçalanmalı

Didem Seymen - Diş temizliğinin önemini uzmanlara sorduk. Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dekanı, Türk Prostodonti ve İmplantoloji Derneği Başkanı

Haberin Devamı

Prof. Dr. Yasemin Özkan şunları söyledi:

“Ağız sağlığı vücudun geri kalanıyla yakından bağlantılı. Meridyenler kavramı, geleneksel Çin tıbbından gelir ve vücudun 12 ana meridyeni ana organları birbirine bağlar. Vücuttaki bir enfeksiyon nedeniyle bu meridyenin üzerindeki diğer organlarda problem bekleyebiliriz. Bu, bir diş enfeksiyon kaptığında, bağlı olduğu organlarda da sorun anlamına gelir. Üst 20 yaş dişi, kalp, duodenum, hipofiz bezinin ön lobu, iç kulak, maksiller sinüs, omuz, dirsek, el ve ayakla aynı meridyeni paylaşır. Üst öndeki kesici dişler, böbreklere, mesaneye, ürogenital sisteme, sinüslere, alt ekstremitelere, ayak ve dizlerin etrafındaki eklemlere bağlıdır. Bu nedenle ağız ne kadar iyi korunursa vücut sağlığı o kadar iyi olur. Ağız, sindirim sisteminin de başlangıcıdır.

Haberin Devamı

Ağız ve diş sağlığının bozulması, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına sebep olabilir. Yoğun bakımdaki hastaların dişlerinin temizlenmesi de enfeksiyonlara karşı etkilidir.”

‘DİŞ ETİ PEMBE VE SIKI OLMALI’

Bahçeşehir Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Ece Toptaş: “Sağlıklı diş eti pembe ve sıkı görünümde olur. Diş etinde kanama, şişme, kızarıklık, hastalık işaretidir. Diş eti hastalığı kalbi, diyabeti ve hamileliği olumsuz etkiler. Vücuttaki bozuklukların ilk belirtisi de ağızda, özellikle diş etinde ortaya çıkar, bu da erken teşhis ve tedaviye olanak sağlar. Bu nedenle ağızda şişlik, kızarıklık, kanama ciddiye alınarak doktora başvurulmalı. Plağın oluşmasını engellemek ve plağı uzaklaştırmak için en etkili yöntem düzenli diş fırçalamak ve diş arası temizliği yapmaktır.”