Gündem YPG’deki yabancı terörist savaşçılar

YPG’deki yabancı terörist savaşçılar

25.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın farklı coğrafyalarından Suriye’ye gelenlerin, yabancı terörist savaşçı (YTS) olarak YPG saflarında yer aldıkları görülüyor. Türk istihbarat birimleri, 100’den fazla yabancı uyruklunun YPG içinde silahlı örgütsel faaliyet yürüttüğünü belirledi

YPG’deki yabancı terörist savaşçılar

ABD Başkanı Trump’un, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “artık YPG’ye silah gönderilmeyecek” sözünü vermesine karşın ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un, Suriye’ye yeni silahların gönderilmesi kararını onayladığı ortaya çıktı.
Pentagon’un verdiği onayla ABD, 2018’de Suriye’ye yaklaşık 400 milyon dolarlık yeni silah yardımı yapacak. ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlı nakliye uçaklarıyla bölgeye taşınacak yeni silahlar içinde Kaleşnikof tüfekler, Doçkalar, RPG-7 roketatarlar, keskin nişancı tüfekleri, tanksavar mühimmatı, 60mm./80 mm./120 mm.lik havan topları yer alıyor.
Yapılan açıklamalara göre, her ne kadar silahlar, Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) gönderiliyorsa da, daha önceleri olduğu gibi bir bölümünün PKK’nın Suriye’deki yapılanması PYD’nin silahlı kolu YPG’ye ulaşacağı biliniyor.
Pentagon’nun bütçesinde yer alan gerekçede, SDG’nin, DAEŞ’den boşalan alanları tuttuğu ve kalan DAEŞ’çilerin bölgeden çıkarılmasına katkı sağladığı belirtiliyor.
Suriye’nin yeniden yapılanması için diplomatik girişimler halen devam ederken, bölgedeki Türk istihbarat birimleri de çalışmalarını sürdürüyor.
YTS’ler YPG’de
İstihbarat birimleri çalışmalarında, tıpkı DAEŞ’de olduğu gibi yabancı terörist savaşçıların YPG içinde silahlı faaliyette bulunduklarını tespit etti. DAEŞ, bir dönem adeta Birleşmiş Milletler gibiydi. 70’den fazla ülkenin binlerce vatandaşının DAEŞ için Suriye’de silahlı çatışmalara girdiği biliniyor.
Bu duruma çok yabancı değiliz aslında. Geçmişte, PKK içinde Rus, Alman, Irak, İran hatta Ermeni uyruklu teröristlerin Türk güvenlik güçlerine karşı savaştıklarını hatırlıyoruz.
Ancak, özellikle 2015’ten sonra dünyanın farklı coğrafyalarından Suriye’ye gelenlerin yabancı terörist savaşçı (YTS) olarak YPG saflarında yer aldıkları görülüyor.
Türk istihbarat birimleri, kimliği tam olarak tespit edilen 100’den fazla yabancı uyruklunun halen YPG içinde silahlı örgütsel faaliyetler yürüttüğünü belirledi.
Bu YTS’ler içinde ABD, İngiltere ve Alman uyruklular ağırlıkta. Ancak, Avustralya, Finlandiya, Fransa, İtalya, Kanada, Rusya, Çin, Hollanda, Çek Cumhuriyeti, İspanya, Irak, İsveç, Danimarka ve Norveç’ten YPG’ye katılımların olduğu görülüyor.
İstihbarat birimleri, aynı çalışmalar çerçevesinde YPG adına silahlı faaliyette bulunurken çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren 30 dolayında YTS’nin de kimliğini tek tek belirmiş durumda.
YPG adına silahlı çatışmalara giren ve öldürülen YTS’lerde ABD ilk sırada. Yanısıra, Slovenya, Portekiz, Kanada, Almanya, İngiltere, İsveç, Avustralya, Rusya ve İran uyruklu YTS’ler Suriye’de yaşamlarını yitirdi.
Ohio’lu Çektar
İstihbarat birimlerinin çalışmalarında ilginç örnekler var.
Mesela; 49 yaşındaki Ohio’lu Albert Avery Harrington, ülkesinden binlerce kilometre uzaktaki Suriye’ye gelip YPG’ye katıldı. Harrington, örgüt içinde Çektar / Rojova / Neshro ve Hiro kod adlarını kullanıyordu. Ohio’lu Çektar, bu yılın başlarında yaşanan bir çatışmada yaşamını yitirdi.
Başka bir örnek, Alman Ivana Hoffman. 1995 doğumlu olan ve Duisburg’da yaşayan Hoffman, Suriye’ye geldikten sonra YPG içinde savaştı. Avaşin / Tekoşin kod adlarını kullanan Hoffman, 20 yaşındayken 2015’de bir çatışmada Rakka’da öldürüldü.
Kanada’dan gelen Ontario’lu Antonio Tassoned, Agir ve Ararat kod adlarıyla YPG içinde silahlı faaliyet gösterdi. Tassoned, 2015’de Rakka’da DAEŞ’le girilen çatışmada öldü.
ABD’den olduğu gibi binlerce kilometre uzaktan, Avustralya’dan Suriye’ye gelen 1991 doğumlu Reece Harding, Bagok kod adıyla YPG’de savaşırken, 2015’de silahlı çatışmada öldürüldü.
Çektar kod adı hem PKK’da hem de YPG’de en çok kullanılan kod isimleri arasında. Slovenya’dan Suriye’ye gelen 1983 doğumlu Martin Gruden de, Ohio’lu Albert A. Harrington gibi “Rodi Çektar” kod adını almıştı. Yaşadığı başkent Ljublijana’dan kalkıp Suriye’ye gelen Gruden, 2016’da Suriye’de yaşamını yitirdi.
Rüyalar kentinden Suriye batağına
Rusya’nın “Rüyalar Kenti” olarak tanımlanan St. Petersburg’lu 26 yaşındaki Rus vatandaşı Maksim Trifonov, YPG’ye katılıp, “Maksim Peresvet Norman” kod adını kullandı. Trifonov, 2015’te DAEŞ’le girilen çatışmada öldürüldü.
ABD Maryland’dan gelip “Amed Kobani” kod adını kullanan William Savage ve “Ciwan Fırat” kod adlı Colorado’lu Jordan Mctaggart YPG saflarında çatışırken 2016’da ülkelerinden binlerce kilometre uzakta öldüler. Tıpkı, “Zafer Qereçox” kod adını kullanırken Temmuz 2017’de Rakka’da öldürülen Floridalı David Taylor gibi.
Örnekleri çoğaltmak mümkün. İstihbarat birimlerince tespit edilebilenler bunlar. Kimisi saha çalışmalarından, kimisi yakalanan örgüt üyelerinin ifadelerinden, kimisi de eleman bilgilerinden. Henüz tespit edilemeyen YTS’lerin var olduğu kuşkusuz.
DAEŞ’te olduğu gibi, gün gelecek YPG içindeki YTS’ler de ülkelerine dönmeye başlayacaklar. İşte o zaman, DAEŞ’çiler gibi hareket edebilecek olmaları, dünyayı daha da yaşanmaz hale getirecek.