Gündem Yüksekokulların puan türü değişti

Yüksekokulların puan türü değişti

02.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

YKS Kılavuzu’nun açıklanmasıyla 4 yıllık yüksekokulların puan türlerinin değiştiği görüldü. Önceki yıllarda birinci basamak sınavıyla girilen yüksekokullar için bu yıl ikinci basamak sınavında oluşacak puanlar geçerli olacak Örneğin YGS-2 ile öğrenci kabul eden Hemşirelik Yüksekokulu bu yıl Sayısal puanla alacak. O nedenle bu programları tercih edecek öğrenciler, ikinci basamak sınavına da girmek zorundalar. Ayrıca YKS’de de baraj uygulaması devam edecek

Yüksekokulların puan türü değişti

Üniversiteye girişte bu yıl ilk kez uygulanacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzu, önceki gün yayınlandı. 2 milyonun üzerinde adayın merakla beklediği YKS ile ilgili detaylar da netleşti. Kılavuzda en dikkat çeken ayrıntı, yüksekokulların puan türlerinde gerçekleşen değişiklik oldu. Önceki yıllarda birinci basamak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile öğrenci kabul eden 4 yıllık yüksekokullar, bu yıl ikinci basamak sınavı olan Alan Yeterlilik Testi’nden (AYT) sonra oluşacak Sözel (SÖZ), Sayısal (SAY) ve Eşit Ağırlık (EA) puan türlerine göre öğrenci alacak. Bu yıl Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile adaylar sadece 2 yıllık meslek yüksekokullarındaki bölümlere girebilecekler.

Haberin Devamı

Yüksekokulların puan türü değişti
Çok tartışılmıştı

YGS-LYS yerine getirilen YKS ilk açıklandığında, TYT’de sadece Türkçe ve Temel Matematik testleri olacağı, her testten adaylara 40’ar soru sorulacağı kaydedilmişti. O dönem, önceki sistemde YGS ile öğrenci alan Hemşirelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri gibi 4 yıllık yüksekokullara girerken öğrencilerin hiç fizik, kimya, biyoloji sorusu çözmeyecek olması tartışma konusu olmuştu. Geçen yıl bu bölümlere girecek öğrencilere YGS’de 14 Fizik, 13 Kimya, 13 Biyoloji sorusu sorulmuştu. Daha sonra yapılan değişiklikle TYT’ye 7 fizik, 7 kimya, 6 biyoloji sorusu eklendi.

Bu soruların hem lisansa girişte alan bazında puanlamada hem de ilk sınavla öğrenci alan 4 yıllık yüksekokullara girişte TYT puanının hesaplanmasında etkisi olsun diye eklendiği düşünülüyordu. Ancak kılavuz açıklandığında yüksekokullara girişte TYT puanlarının kullanılmayacağı görüldü. Adaylar, bölümlere göre, sözel, sayısal ya da eşit ağırlık puan türleriyle yerleştirilecekler. Örneğin geçen yıl YGS-2 ile öğrenci alan Hemşirelik, Beslenme ve Diyetetik, Odyoloji programları bu yıl Sayısal puanıyla, YGS-4 ile alan Gastronomi, Yeni Medya Sözel puanla, YGS-6 ile alan Havacılık Yönetimi programı Eşit Ağırlık puanıyla öğrenci kabul edecek. Yandaki tabloda puan türü değişen programlarla ilgili birkaç örnek bulunuyor.

Haberin Devamı

Oturum seçerken dikkat!

YKS için başvurular dün başladı, 21 Mart’ta sona erecek. Lisans programlarını tercih edecek adayların AYT’ye girmeleri şart; girebilmeleri için de YKS’ye başvururken “Alan Yeterlilik Testleri (AYT)” seçeneğini işaretletmeleri gerekiyor. Yine Yabancı Dil Testi’ne girecekler de “Yabancı Dil Testi (YDT)” seçeneğini işaretleyecekler. Aksi takdirde ikinci sınava girme haklarını kaybedecekler.

Bu yıl ÖSYM, Geç Başvuru Günü, uygulamasını getirdi. Buna göre başvurularını 21 Mart’a kadar yapamayan ya da ücretini ödeyemeyen adaylar 4 Nisan’da başvuru yapabilecekler. Yine lisans tercihi yapmayacağı için AYT’ye ya da YDT’ye girmeyi düşünmeyen ve ilk başvuruda girmek istediği halde bu seçenekleri işaretlemeyen ya da işaretlemeyi unutan adaylar da Geç Başvuru Günü’nde bu oturumlara girmek için başvurabilecekler. Ancak sınav ücretleri zamlı olacak ve her sınav için 50’şer TL yerine 75’şer TL ödenecek.

Haberin Devamı

Baraj devam ediyor

YKS’de, iki yıllık ön lisans programlarını tercih edebilmek ve özel yetenek gerektiren programlara ön kayıt yaptırabilmek için adayların TYT’den en az 150 puan alması gerekiyor. 4 yıllık ve üzeri lisans programlarını tercih edebilmek için en az 180 puan almak şart.

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK), getirdiği başarı sırası uygulaması YKS’de de devam edecek. İlgili puan türlerinden tıp fakültelerinde en düşük 40 bininci, hukukta 150 bininci, mühendislik programlarında, orman, ziraat, su ürünleri fakülteleri hariç, ziraat fakültesi gıda mühendisliği programı dahil olmak üzere 240 bininci, mimarlıkta 200 bininci, öğretmenliklerde de 240 bininci sırada olan adaylar alınacak. Baraj, vakıf üniversitelerinde de uygulayacak.

Bu noktada özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmek için de adaylardan TYT puanının en düşük 240 bininci başarı sırasına sahip olmaları şartı aranıyor. Bir rehber öğretmen, “Güzel sanatlar lisesi mezunlarından müzik ve resim öğretmenliği için 240 bin barajını aşmalarını beklemek, yetenek sınavlarına girememelerine neden olacaktır” diyor.

Haberin Devamı

Coğrafya-1 kafaları karıştırdı

YKS Kılavuzu’nda Coğrafya-1’deki soruların hangi konulardan geleceği tartışılıyor. Kılavuzda YKS’deki Testler ve Soru Sayıları tablosunda, AYT’de “Coğrafya-1 soruları, 2011 yılı Coğrafya Dersi Öğretim Programı’nda belirtilen ve haftada 2 saat olarak okutulan ortak coğrafya dersi kazanımlarıyla sınırlı olacaktır” şeklinde bir uyarı yer alıyor. Bu uyarının adayların kafasını karıştırdığını söyleyen bir coğrafya öğretmeninin tespiti şöyle: “Coğrafya-1 testi eşit ağırlık öğrencilerinin gireceği 2. oturum sınavıdır. Bu LYS’de de vardı ve 4 yıllık lise müfredatındaki konuları kapsıyordu. ÖSYM örnek soru açıklarken ikinci oturum içeriği LYS ile aynı olacak diye örnek kitapçık yayınlamadı. Eşit ağırlıkçılar tüm lise müfredatındaki konulardan sorumlu olduklarını düşünerek haftalardır çalışıyor. Kılavuzda ‘Coğrafya konuları tüm öğrencilerin ortak okuduğu 9. ve 10. sınıf konuları olacak’ deniliyor. ÖSYM, Coğrafya-1 derken TYT’yi kastetmiş olabilir mi? Öğrenciler neye çalışacaklarını bilmiyor. 2011 müfredatına göre 2 saatlik ve 4 saatlik coğrafya olmak üzere 2 ayrı müfredat var. 11. ve 12. sınıf için... Coğrafya-1, 2 saate göre belirlenen müfredata göre hazırlanacak demek istiyor. Ancak öğrenci bu açıklamayı görünce 9. ve 10. sınıf müfredatı sanıyor.”