Gündem Yurtlarda tarihi yerleştirme oranı

Yurtlarda tarihi yerleştirme oranı

08.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 2022-2023 Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB) Yurt başvuru sonuçlarının birinci fazda yüzde 80 oranında karşılandığını duyurdu.

Yurtlarda tarihi yerleştirme oranı

Kasapoğlu, Yurt Koordinasyon Merkezi’nde 80 Spor İl Müdürünün de çevrimiçi katılımıyla, 2022-2023 GSB yurt başvuru sonuçlarını değerlendirdi. 825 bin kapasiteli 800 yurda yapılan başvurularda bir ilkin gerçekleştiğini ve birinci fazda yerleştirme oranın yüzde 80’e ulaştığını açıklayan Kasapoğlu, “Yıllık bazda en fazla talebi almış olmamıza rağmen tarihimizin en yüksek yerleştirme oranını gerçekleştirdik. İspanya konaklama talebinin yüzde 6’sını, İngiltere yüzde 24’ünü, Almanya yüzde 11’ini, ABD yüzde 12’sini, Fransa ise yüzde 15’ini karşılıyor. Biz, yüzde 80’lik bir karşılama oranı ile hem de birinci fazda bu rekoru gerçekleştirdik” dedi.

Haberin Devamı

36 ülke nüfusundan fazla

Kasapoğlu, “Eylül ayı içerisinde ikinci faz sonuçlarını yine yeni başarılarla paylaşacağım. Gençlerimizle yan yana birlikte olmaya devam edeceğiz. Ülkemizin sağladığı yurt hizmetlerinin dünyada eşi benzeri yok. 36 ülkenin nüfusundan daha fazla kapasiteye sahip yurt altyapımız var. Bu da gurur ve sevinç vesilesidir” diye konuştu.

Kasapoğlu’nun açıklamalarına göre, 41 ilde yurt talepleri, ikinci yerleştirmelere gerek kalmaksızın ilk fazda karşılanırken, 20’ye yakın ilde ise ikinci faz yerleştirmeler tamamlanmak üzere. Süreç, dördüncü faz yerleştirmelerin ardından tamamlanacak. Cinsiyet dağılımına bakıldığında ise 10 ilde erkeklerin tümü, dört ilde de kadın öğrencilerin tümü yerleştirildi.

Haberin Devamı

En yakın yurtlara

Yurt başvuru sürecinin “analiz, plan ve uygulama” olarak üç ana başlıkta yürütüldüğünü belirten Kasapoğlu, yurtlara yerleşim sürecinin objektif şekilde, dijital ortamda hazırlandığını vurguladı. Başvuruların 12 kamu kurumundan gelen bilgilerle analiz edildiğini aktaran Kasapoğlu, öğrencilerin okullarına en yakın yurt gözetilerek, okulların açılış tarihleri ve üniversiteye ilk kez başlayacak öğrencilerin şehre geliş durumları gibi kriterlerle birlikte değerlendirildiğini söyledi.

Yurtları dolan iller

Yurt listesinde yedek kontenjanda öğrenci bulunmaması sebebiyle yerleştirme dönemi tamamlanan iller şunlar oldu: Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Aksaray, Ardahan, Ağrı, Batman, Bolu, Bursa, Denizli, Düzce, Elazığ, Erzurum, Erzincan, Gaziantep, Giresun, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Karabük, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Muğla, Niğde, Sinop, Sivas, Siirt, Uşak, Trabzon, Yozgat, Çorum, Şanlıurfa, Van ve Şırnak.

İl içi değişiklik mümkün

Öğrenciler, ilgili depozito ve aylık ücretleri yatırdıktan sonra eğitim-öğretim dönemine belirlenen yurtlarda başlayacak. Yerleştirme algoritması, okullara en yakın yurtlara atama şeklinde çalışsa da il içinde farklı bir yurda geçmek isteyen öğrenciler yıl boyunca becayiş yapma şansına sahip. İllerdeki KYK Müdürlüğü’ne verilen dilekçe ile geçmek istenen üç yurt tercihi sunma ve orada da talepte bulunan bir öğrenciyle yer değiştirme şansı oluyor.