Gündem Yüz yıllık gelenek! Gelin ve damada milyonlarca lira takıldı

Yüz yıllık gelenek! Gelin ve damada milyonlarca lira takıldı

09.10.2023 - 09:58 | Son Güncellenme:

Şırnak’ın Uludere ilçesinde görkemli aşiret düğünde yüz yıllık gelenekler yaşatılıyor. Düğün alanına getirilen gelin ve damat için koç kesildi, çifte ise milyonlarla liralık takı takıldı.

Yüz yıllık gelenek Gelin ve damada milyonlarca lira takıldı

Uludere ilçesinde Goyan aşiretine mensup Naif Çalışkan’ın oğlu AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Çalışkan ile Nazlıhan Tonğ dünya evine girdi.

Haberin Devamı

İki gün iki gece süren düğünde gelin ve damada 4.5 milyon altın ve para takıldı. Binlerce davetlinin katıldığı düğünde asırlık gelenekleri yaşatmaya çalışan aile, gelini almak için atı yıkayıp hazırladıktan sonra yöresel kıyafetlileri ile Kürtçe şarkılar eşliğinde düğün alanına getiriyorlar.

Gelin ve damat alana girmeden koç kesiliyor, damat ve gelin uğur getirsin diye alınlarına kan vuruluyor.

BİN YILLIK GELENEK

Düğünde konuşan baba Naif Çalışkan, ilçenin çok küçük olduğunu bu yüzden herkesi tanıdıklarını belirterek, "Düğünlerine gidiyoruz. Onlarda bu gün oğlumun düğününe geldi, herkese çok teşekkür ederim. Herkesten Allah razı olsun’’ dedi.

1/4

2/4

3/4

4/4

Damat Mustafa Çalışkan ise bin yıllık gelenekleri yaşattıklarını dile getirerek, "Eski düğün geleneklerinden biride gelin alma ve koç kesmenin yanı sıra damadın evinde toplanıp şarkılar söyleniyor. Bu kültürün kaybolmaması için herkes düğününde bunları yapıyor. Damat ve geline 3 aşamada takı takılıyor. Toplam 4,5 milyon takı geldi Allah razı olsun. Çok teşekkür ederim" diye konuştu.