Gündem Zaman Gazetesi yazarlarının hapis cezası belli oldu

Zaman Gazetesi yazarlarının hapis cezası belli oldu

28.11.2022 - 13:44 | Son Güncellenme:

Kapatılan Zaman Gazetesi eski yazarı Mümtazer Türköne’nin de arasında bulunduğu 5 sanığın yeniden yargılandığı davada karar açıklandı. Mahkeme Mümtazer Türköne’yi, “terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek yardım etme” suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı. Diğer sanıklar Ali Bulaç, Şahin Alpay ve Ahmet Turan Alkan ise aynı suçtan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Zaman Gazetesi yazarlarının hapis cezası belli oldu

15 Temmuz darbe girişiminin ardından kapatılan Zaman Gazetesi’nin 11 yazarı, “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan tutuklanmış ve 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Verilen karar 5 sanık yönünden Yargıtay 16. Dairesi tarafından bozulmuştu. Bozma kararının ardından yeniden başlayan davanın görülmesine devam edildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanıklar Mümtazer Türköne, Şahin Alpay, Ahmet Turan Alkan ve Ali Bulaç avukatlarıyla birlikte katıldı.

Haberin Devamı

“ZAMAN’DA YAZDIĞIM İÇİN PİŞMANLIK DUYUYORUM”

Duruşmada esasa ilişkin mütalaaya karşı savunma yapan sanıklardan Şahin Alpay, “Hakkımdaki FETÖ iddiaları yalandır. Hiçbir dini cemaate de girmedim. Zaman Gazetesi’nde yazma sebebim, diğer gazetelerde yazma imkanı bulamamış olmamdır” dedi. Dindar biri olmadığını söyleyen Alpay, “15 Temmuz darbe girişimine kadar Gülen hareketinin karanlık yüzünü görmedim. Gülen hareketinin bir suç örgütü olduğuna dair bir mahkeme kararı olsaydı asla Zaman’da yazmazdım. Zaman’da yazdığım için pişmanlık duyuyorum” dedi.

“PİŞMANLIK DUYACAĞIM BİR ŞEY YAPMADIM”

Mümtazer Türköne ise yaptığı savunmada, hazırlanan iddianamede 10 gazete makalesinin delil olarak gösterildiğini belirterek, “İlk yargılamada bu 23’e yükseldi. Bunlardan 15 tanesinin sadece başlığı var yazının içeriği yok. Bu başlıklardan nasıl suç unsuru çıktı anlayamadım. Anlayamadığım çok şey var. Neden 4 yıl hapis yattığımı da anlayamıyorum” dedi. Önceki yargılamada pişmanlık duymadığı için cezada indirim uygulanmadığını söyleyen Türköne, “Pişmanlık duyacağım herhangi bir şey yapmadım” dedi. 

Haberin Devamı

“USANDIM VE YIPRANDIM” 

Mütalaaya karşı son savunmasını yapan Ahmet Turan Alkan da dava sürecinden yorulduğunu söyleyerek, “Sıkıldım ve yıprandım. 75 yaşındayım ve evlatlarımın eline bakıyorum. Komşularıma doğru düzgün selam veremiyorum. Bu maddiyattan çok manevi olarak yoruyor. Usandım ve yıprandım. Beraatimi talep ederim” dedi.

ÖRGÜTE YARDIM SUÇUNDAN CEZA

Alınan savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme sanıklar Ali Bulaç, Şahin Alpay ve Ahmet Turan Alkan’ı, “örgüte üye olmamakla birlikte bilerek yardım etme” suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme Mümtazer Türköne’yi ise aynı suçtan 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme sanık Mehmet Özdemir hakkındaki dosyayı ayırarak sanık hakkındaki yakalama kararının devamına karar verdi.