Gündem Zehirle mücadelede ‘tarihi başarı’ geldi

Zehirle mücadelede ‘tarihi başarı’ geldi

12.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanlığı’nın uyuşturucuyla mücadele amacıyla başlattığı ‘UYUMA’ projesine Türkiye’nin dört bir yanından vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. 6 bin 180 ihbar alınırken, uyuşturucudan ölümler yüzde 37 azaldı

Zehirle mücadelede ‘tarihi başarı’ geldi

Uyuşturucu ile mücadalede tarihi bir başarıya imza atıldı. İçişleri Bakanlığı’nın hayata geçirdiği mobil “UYUMA” projesi kapsamında 6 bin 180 ihbar alındı. Yapılan etkin mücadele sonunda uyuşturucuya bağlı ölümler yüzde 37 oranında azaldı. 2017’de 941 kişi uyuşturucu madde kullanımı nedeniyle hayatını kaybederken, önlemlerle 2018’de bu rakam 588’e düşürüldü. Uyuşturucu operasyonları da katlanarak arttı. 2017’de 86 bin 630 olan uyuşturucu operasyonu sayısı 2018’de 147 bin 562’ye yükseldi. İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce ile İller İdaresi Genel Müdürü Ali Çelik’in, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda verdiği bilgiler, Türkiye’nin uyuşturucu ile mücadele kapsamında önemli başarıya imza attığını ortaya koydu. Bakan Yardımcısı İnce’nin ortaya koyduğu uyuşturucu ile mücadele tablosu şöyle:

Haberin Devamı

SENTETİK ÖLÜMLER: Özellikle 2013’ten sonra uyuşturucuya bağlı ölümlerde yükselme meydana geldi. Bu artışın sebebi, dünyanın ilk defa tanıştığı “Bonzai” adı verilen sentetik bir uyuşturucunun piyasaya sürülmesi.

YÜZDE 37 ORANINDA AZALDI: Alınan tedbirler ve yürütülen operasyonlar neticesinde 2018’de 2017’ye göre madde bağlantılı ölümler yüzde 37 oranında azaldı. 2017’de 941 kişi uyuşturucuya bağlı madde kullanımının etkisiyle hayatını kaybederken, bunun büyük çoğunluğunun bonzai kullanımından kaynaklandığı tespit edildi. 2018 itibarıyla uyuşturucuyla mücadele etkinlikleri sahada artırılarak bu rakam 588’e düşürüldü.

VATANDAŞ “UYUMA”DI: Başta gençler ve çocuklar olmak üzere tüm vatandaşları uyuşturucudan korumak ve sokak satıcılarıyla mücadeleye vatandaş gözetimini ve katkısını da sağlamak amacıyla elektronik ortamda uyuşturucu suçlarının ihbarı için tamamen yerli yazılımlı “UYUMA” aplikasyonu geliştirildi. Uygulamayı App Store ve Play Store üzerinden bugüne kadar toplam 148 bin 47 kişi indirdi. Bunlardan 6 bin 180 ihbar alındı. Alınan ihbarlar güvenlik birimlerince derhal işleme konularak operasyonlar gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

AB ÜLKELERİ KADAR: Uyuşturucuyla mücadele kapsamında yakalama miktarları 28 Avrupa ülkesinin yakalama oranlarının yüzde 70’ine karşılık gelirken, özellikle Avrupa’da üretilen uyuşturucu maddelerin geçiş ülkesi olarak Türkiye’yi kullanması yapılan operasyonlarla azalmış, ticaret deniz yoluna kaydığı gözlenmiştir. Operasyonlar devam etmektedir.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

81 ilde eş zamanlı sahte içki denetimi

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonda kaçak ve sahte alkol denetimi gerçekleştirildi. Son zamanlarda sahte içki nedeniyle yaşanan ölümler nedeniyle eğlence mekânları ve içki satan yerlere baskınlar düzenlendi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin talimatıyla gece vakti gerçekleştirilen operasyonlarda içki satışları ile işletmelerin gıda güvenliği açısından uygunluğu denetlendi. Polis ve zabıta ekiplerinin de katıldığı operasyonda, 81 il merkezindeki eğlence mekanlarına baskınlar düzenlenerek incelemeler yapıldı.

Haberin Devamı

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri de, 39 ilçede eş zamanlı kaçak ve sahte alkol denetimi başlattı. Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin de destek verdiği denetimlerde, sahte ya da kaçak içki kontrolleri yapıldı. Bandrolleri tek tek kontrol edilen işletmelerdeki içki şişelerinden şüpheli bulunanlardan numune alındı. İş yerlerinin ruhsatları ve faturaların da incelendiği denetimler sabah saatlerine kadar sürdü. ANKARA/İSTANBUL AA

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Metil alkolden 1 kişi daha öldü

Adana’da, metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle geçen salı akşamı Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan M.G’nin de yaşamını yitirdiği açıklandı. Bir kişinin de sahte içki yüzünden bir gözünü kaybettiği Adana’da M.G’nin ölümüyle, metil alkolden ölenlerin sayısı 3’e çıktı.

Haberin Devamı

Mersin’de son 14 günde metil alkol zehirlenmesiyle hastanelere başvuran 31 kişiden 8’i, Niğde’de de 1 kişi yaşamını yitirmişti. Adana’da yaşamını yitirenlerle birlikte, 3 ilde metil alkol zehirlenmesinden yaşamını yitirenlerin sayısı 12 oldu.