Gündem Zorlu gebeliğe karşı çare pes etmemek

Zorlu gebeliğe karşı çare pes etmemek

22.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Tüm çiflerin yaklaşık yüzde 15’inde görülen ve bunların yüzde 10’unda da sebebi bilinmeyen kısırlık sorunu, çiftleri gelenekselden moderne pek çok çözüm arayışına yöneltiyor.

Zorlu gebeliğe karşı çare pes etmemek

HANDE ATILGAN / Antalya - Üreme Sağlığı ve İnfertelite Derneği-TSRM tarafından Antalya’da düzenlenen “11. Üreme Sağlığı ve İnfertilite (kısırlık) Kongresi” kapsamında basın toplantısı düzenleyen Dernek Başkanı Prof. Dr. Barış Ata, giderek gelişen genetik taramalarla yapılan embriyo transferlere güvenilmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Ata, zorlu gebelik tedavisinde pek çok yola başvuran hastalara sakin olmaları uyarısı yaparken, “Ne kadar denedikten sonra daha deneysel şeyleri düşünmek gerekir gibi çalışmalar var. Genetik tarama yapılmış embriyolarla 5 kere transfer yapıldığında yüzde 98’den fazlası doğum yapıyor. 3 kere yapılmışsa şans yüzde 92. Paranızı, stresinizi, enerjinizi yeni şeyler bulmaya harcamak yerine, denemeye devam ediyorsanız, sonunda büyük olasılıkla başarılı olur” ifadelerini kaydetti. Genetik taramalarla şansı en yüksek embriyoların seçildiğini bildiren Ata, sebebi bilinmeyen kısırlık vakalarının süreci zorlaştırabildiğine dikkat çekti.

‘Erkekler aşılanmalı’

Sebebi bilinmeyen kısırlık konusunda HPV’nin erkeklerde etkili olabileceği yönündeki son araştırmaları aktaran Doç. Dr. Sezcan Mümüşoğlu da embriyo hazırlık sürecinde HPV etkisinin elimine edilmesi gerekebileceğini ifade etti. Mümüşoğlu, “Açıklanamayan kısırlığın bir kısmı, aslında erkekte ve spermde uzun süre kalan HPV olabilir. Korunmak için elimizde bir silah varken aşıyı yaygınlaştırmak, erkek çocuklarını adölesan dönemde aşılamak korunmanın yolu olabilir” diye konuştu.