Gündem Güneş enerjisiyle saatte 140 km

Güneş enerjisiyle saatte 140 km

15.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İTÜ Güneş Arabaları Ekip lideri Yunus Emre Çiçek, yeni ürettikleri araba için çok çalıştıklarını belirterek, “Bu araçla yarışmada ilk üçe girmeyi hedefliyoruz. Eraç saatte 140 kilometreye çıkabiliyor” dedi

Güneş enerjisiyle  saatte 140 km

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Güneş Arabaları Ekibi (GAE), güneş enerjisi ile çalışan araçları “B.O.W İSTKA” ile Avustralya’da yapılacak ‘World Solar Challenge 2017’ye katılmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

İTÜ’de okuyan çeşitli bölümlerdeki 21 öğrenci tarafından geliştirilen araç, 6 kilovatlık bataryaya sahip. Araçlarının güneşli bir günde yaklaşık 800 kilometre yol alabildiğini söyleyen İTÜ Güneş Arabaları ekip lideri elektrik mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Yunus Emre Çiçek, “Bu yıl oraya katılacak tek Türk ekibi biziz. 3 bin 21 kilometrelik menzili tamamlamayı planlıyoruz. Günde minimum 600 kilometre yapmamız gerekiyor. Aracımız eski araçlara göre biraz daha hafif ve ufak ayrıca tamamen karbon fiber. Araçta yüzde 90 yenilenmeye gidildi. Yeni gömülü sistem yazılımlarına geçildi. Yeni işlemciler ve teknolojiler uygulandı. Kullanılan panel tipine bağlı olarak 200 kilometreye kadar daha fazla yol yapmak mümkün” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kaynak tüketilmiyor

Ekip danışmanı İTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Otomotiv Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Alper Tolga Çalık da, “Öğrencilerimizin yaptığı bu otomobil şimdilik sadece sürücüsünü taşıyabiliyor. Ancak bu taşıma işlevini, hiçbir kaynak tüketmeden yapıyor. Yeni arabamız ile birlikte dokuz araba yaptık ve 20’ye yakın ulusal ve uluslararası ödül kazandık. Burada maksat aslında bizim ödül kazanmamız değil. Bizim amacımız bu teknolojiye dikkat çekip gelecek nesillere altyapı ve bilgi birikimi bırakmak. Okulda bu araçları yaparak insan yetiştirmiş oluyoruz. Bu ekipten mezun olan öğrenciler sistemler hakkında uzmanlaşmış oluyor” dedi.

‘Zorlu bir sınav’

Çalışmalar hakkında bilgi veren İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tayfun Kındap ise, “Öğrencilerimiz geliştirdikleri araçlarla dünya şampiyonalarına katılıyorlar. Hem ağır bir mühendislik okuyacaksın hem de bu tip projelere imza atacaksın, gerçekten bu kolay değil. Hepsiyle gurur duyuyoruz. Onları zorlu bir sınav bekliyor. Binlerce kilometrelik bir yarışa gidiyorlar. Orada hem İTÜ hem de ülkemizi layıkıyla temsil edeceklerine yürekten inanıyorum” dedi.