Ekonomi Güneşi gördüler!

Güneşi gördüler!

21.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santrali ihalesini Kalyon ile Koreli Hanwha ortaklığı kazandı. Yatırım toplamı 1.3 milyar doları aşacak

Güneşi gördüler

Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santralinin kurulacağı Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesinde kilovatsaat başına en düşük teklifi 6.99 dolar/cent ile Kalyon-Güney Koreli Hanwha Grubu verdi. Karapınar YEKA-1 santrali, enerji sektöründe yerlileştirme şartına bağlı olarak rüzgar enerjisine de öncülük edecek. İhaleyi kazanan grubun kuracağı 1000 megavatlık santralden üretilen elektrik enerjisi 15 yıl boyunca teklif verilen alım garantisi fiyatı üzerinden değerlendirilecek. 36 ay içinde santralden elektrik üretimi başlayacak. Sözleşme kapsamında yaklaşık 1.3 milyar dolar yatırım yapılacak.

Haberin Devamı

İhaleye, Limak-CMEC-Hareon Ortak Girişim Grubu (OGG), Kalyon-Hanwha Grubu, Çalık-Solargiga OGG ve AKC Güneş OGG olmak üzere 4 OGG katıldı.

Güneşi gördüler

Tavan fiyatın 8 dolar/cent olarak belirlendiği ihalenin açık eksiltme turunda ilk çekilen Limak OGG oldu. Bu grubu 6. turda Çalık Enerji-Solargiga OGG izledi. Açık eksiltmenin 19. turunda AKC Güneş Ortak Girişim Grubu’nun çekilmesinin ardından, kilovatsaat başına 6.99 dolar/cent ile en düşük teklifi Kalyon-Hanwha Grubu vermiş oldu.

‘Türkiye’ye inanıyoruz’

Kalyon Holding Enerji Grubu Başkanı Murtaza Ata, ihalenin yerlileşmeye katkısına dikkat çekerek, ihalenin sadece 1000 megavatlık bir santral ihalesi olmadığını, üretecekleri güneş modüllerini de geniş bir pazarda satabilme fırsatını bulacaklarını söyledi. Ata, “HanwhaQCells şirketinin Türkiye’de bu yatırıma giriyor olmasını Türkiye’nin geleceğine olan güvenini göstermesi açısından çok önemsiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

HanwhaQCells Türkiye Genel Müdürü Ho woo Shin da Türkiye ekonomisi ve güneş enerjisinin gelişimine inandıklarını belirtti.

İhraç kapasitesini geliştirecek model

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yenilenebilir kaynaklarda kritik bir kavşak olan güneş enerjisinde çok önemli bir adım atıldığını ifade ederek, “Türkiye’nin yerli kaynaklarından hem daha ucuz hem de daha kaliteli ve son teknolojileri ihraç etme kapasitesini de geliştirecek şekilde bir ihale modeli ve stratejisiyle ülkenin önümüzdeki dönemine ışık tutacak bir projeyi hayata geçirmek için önemli bir adım attık” dedi.

Sırada ‘rüzgâr’ var

Albayrak, projenin devrim niteliğinde olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Burada 1.3 milyar doları aşacak bir yatırımın ötesinde artık Türkiye’de güneş enerjisinde teknoloji üreten, Ar-Ge yatırımını da yaparak hem iç piyasada değerlendirilecek hem de bölgeye ihraç edilecek bir sürecin de başlangıcına şahitlik etmiş olduk. Dünya ile rekabette sektörün önü açıldı. Çünkü önümüzdeki aylarda benzer ihaleyi rüzgar enerjisinde de yapacağız. Türkiye’de bu ve benzeri yatırımların teknoloji ile gelişmesi, büyüyen Türkiye idealine çok önemli hizmetler edecek. Güneş enerjisinin çılgın projesi diyeceğimiz ve dünya üzerinde kurulu en büyük fotovoltaik saha dediğimiz 1000 megavatlık bir yatırımdan bahsediyoruz. Bu tarz, büyük bir yatırım Türkiye ekonomisinin büyüklüğü açısından da çok önemli bir mesaj veriyor. Bu ihaleleri gerçekleştirirken, çıkan sonucun ekonomik değeri nedir diye baktığımızda, çok tarihi bir resim ortaya çıkıyor. Daha düne kadar güneş enerjisinde üretilen elektriğin teşviki ile birlikte uyguladığımız fiyat politikası 13.3 cent alım garantisinin üzerine yerli ekipman kullanımına bağlı 19.5 cent olarak uygulanan bu enerjinin maliyet politikası, bugünkü ihaleyle 6.99 cente düşerek, neredeyse üçte biri rakamla tarihi resmi bir başarıyı ortaya koyuyor.”

Haberin Devamı

Yerli şartlı ilk uygulama

Güneş santralinden 600 bin konutun ihtiyacını karşılayabilecek 1.7 milyar kilovatsaat elektrik üretilmesi bekleniyor.

Karapınar YEKA-1 santrali, enerji sektöründe yerlileştirme şartına ve YEKA bazlı fiyat belirlenmesi esasına dayalı ilk uygulama olarak, önümüzdeki yıllarda yenilenebilir elektrik üretiminin ve ekipman üretiminin artırılması, teknoloji transferi ve dışa bağımlılığının azaltılmasına katkı sağlayacak.

Haberin Devamı

Yerli-yabancı teknoloji ortaklıkları ile teknoloji transferi sağlanacak, 10 yıl Ar-Ge yapılacak.

1000 megavatın ilk yarısındaki yerlilik oranı yüzde 60, ikinci 500 megavattaki yerlilik oranı yüzde 70 olacak.

Bin kişilik istihdam sağlanacak

Türkiye’yi dar kalıplara sokmak isteyenlere rağmen çabalarının süreceğini anlatan Enerji Bakanı Berat Albayrak, “Birileri ne derse desin, biz hiç durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Kriz tellallarına, herhangi bir konvansiyonel enerjiye muhalefete, Türkiye’yi dar kalıplara sokmaya çalışanlara rağmen, ‘yerli kömürü de yapacağız, güneşi de yapacağız’ dedik. Karapınar YEKA projesinde, elektrik enerjisi üretim tesisinin kurulumunda yaklaşık 700 ve fabrikanın işletilmesinde 200 ila 350 daimi personel, Ar-Ge faaliyetlerinde 100 tam zamanlı teknik personelin doğrudan istihdam olanağı sağlanırken, yerli tedarik zinciri ile ayrıca binin üzerinde personelin dolaylı istihdamı sağlanmış olacaktır” diye konuştu.