Gündem Günlük yaşam değişirse üstünlük teröre geçer

Günlük yaşam değişirse üstünlük teröre geçer

14.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara’daki saldırı sonrası oluşan terör korkusu hakkında uzmanlar, “Kimse ‘toplu yerlere gitmeyin’ diyemez. Bu endişeyi gidermek devletin görevidir. Vatandaş duyarlı olmalı ama paranoyaya sevk edilmemeli” dedi

Günlük yaşam değişirse  üstünlük teröre geçer

Ankara’da 97 kişinin hayatına mal olan saldırının ardından vatandaşlar, güvenlik endişeleriyle ilgili sorularına yanıt aramaya başladı. Güvenlik uzmanları ise terör eylemlerinin en büyük amacının toplumda kaos yaratmak olduğunu belirterek, “Eğer vatandaşlar günlük yaşamlarını güvenlik endişesiyle sona erdirirse, psikolojik üstünlüğü terör örgütleri alır” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı


‘Üstünlük kurarlar’

Başkent Üniversitesi Stratejik Araştımalar Merkezi Uzmanı Prof. Dr. Ercan Çitlioğlu, “Terör eylemlerinin temel amacı günlük yaşamın sona erdirilmesi ve bireyleri, günlük yaşam tarzlarını, rutinlerini değiştirmeye zorlamaktır. Eğer vatandaşlar bunu yaparsa, bu durum psikolojik üstünlüğü saldırıları düzenleyen terör örgütlerinin eline geçirir. Terör eylemlerini de özendirici boyuta ulaştırır. Bu durumda, vatandaşların güvenlik endişesine kapılarak günlük alışkanlıklarını değiştirmemesi gerekir” dedi.

Çitlioğlu, “Tarihin en büyük terör saldırısıyla ve can kaybıyla karşı karşıyayız. Devletin aldığı önlemler, yurttaşlar içindir. Vatandaşlar da alınan bu önlemlere itiraz etmemeli, güvenlik güçlerine yardımcı olmalıdır. Vatandaşın da alınan önlemlere yardımcı olma görevi vardır” görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı


Siyasi ortak payda

Ankara Strateji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özcan da toplumda bir güvensizlik duygusunun hakim olduğunu vurguladı. Özcan, “Siyasetçiler bir araya gelmeli, ortak açıklama yapılmalı, vatandaşlar kutuplaştırılmamalı. Bir terör korkusu, toplumda bir güvensizlik hakim ama kimse vatandaşa ‘toplu yerlere gitmeyin’ diyemez buna kimsenin yetkisi yok. Toplumdaki bu endişeyi gidermek devletin görevidir. Faillerin yakalanması toplumda güven tesis eder” dedi. Terör üzerinden verilmek istenen mesajın, toplumda kaos yaratmak olduğunu belirten Özcan, “Suçla mücadelede etrafınıza göz atacaksınız olağan dışı bir şey gördüğünüzde güvenlik güçlerine bilgi vereceksiniz. Vatandaş duyarlı olmalı ama bu konuda da denge sağlanmalı ve insanlar paranoyaya sevk edilmemeli” dedi.

Psikososyal destek şart

Psikologlar da saldırının yarattığı travmaya karşı psikolojik desteğin şart olduğu görüşünde.
Prof. Dr. Gökhan Malkoç (Türk Psikologlar Derneği Başkanı): Katliamdan yaralı kurtulanlar, buna şahit olanlar, kurbanların yakınları çok fazla etkilenir. Bu etkilenme ‘post-travmatik stres bozukluğu’ şeklinde ortaya çıkar. Geçici korku gibi duygusal, bilişsel, davranışsal tepkiler ve güvensizlik oluşabilir. Bu durumdaki kişilerin mutlaka psiko-sosyal destek alması gerekir.
Gülçin Turgut (Uzman Psikolog): Bu tür vakalar, bireyler üzerinde büyük psikolojik hasarlara yol açar. Hem olaya maruz kalıp yaralananlar hem onların yakınları üzerinde ciddi etkiler bırakır. Hatta bu haberleri izleyenler, takip edenler bile etkilenebilir. Terörün korkutucu ve ürkütücü etkisi, kayıpların ağırlığıyla birleşince psikolojik travma artar ve ‘travma sonrası stres bozukluğu’ ortaya çıkar. Bu duruma kısa sürede müdahale edilmezse ilerisi için daha zor ve kalıcı bir hasara yol açabilir.
Türk Psikologlar Derneği ücretsiz destek veriyor
Türk Psikologlar Derneği, Ankara’da 10 Ekim’de yaşanan saldırıya doğrudan maruz kalanlar, tanık olanlar ve yardım edenler için ücretsiz psikolojik destek vermeye başladı. Psikolojik destek almak isteyenlerin İstanbul ve Ankara’dan verilen numaraları Türkiye’nin dört bir yerinden arayarak başvurmaları yeterli. Başvuranların bilgileri travma birimlerine iletiliyor. Daha sonra kişi, konum ve durumuna göre uzmanlar arasından ilgili kişiye yönlendiriliyor. Eğer saldırıda bir şekilde etkilendiyseniz Türk Psikologlar Derneği telefonları: Ankara Tel: 0(532) 727 81 28 İstanbul Tel:0(553) 407 17 53.

BURCU ÜNAL İstanbul