Dünya Guta’da kimyasal vahşet!

Guta’da kimyasal vahşet!

09.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Doğu Guta’da Esad güçleri tarafından düzenlenen kimyasal saldırıda çoğu çocuk 78 kişi hayatını kaybetti. Fransa, İngiltere ve ABD’nin çağrısı üzerine BM Güvenlik Konseyi acil toplanma kararı aldı.

Guta’da kimyasal vahşet

Suriye’nin Doğu Guta bölgesindeki Duma ilçesine Şam rejimi tarafından düzenlenen kimyasal saldırıda en az 78 sivilin yaşamını yitirdiği açıklandı. Doğu Guta’daki Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) ekiplerinin, sosyal medya hesaplarında paylaştığı bilgiye göre, Esad’a bağlı güçler, önceki gece muhaliflerin kontrolündeki son nokta olan Duma ilçesinde sivil yerleşim bölgelerine kimyasal saldırı düzenledi. Kimyasal gazdan etkilenen çoğu çocuk 78 kişinin feci çekilde hayatını kaybettiği bildirildi.

Guta’da kimyasal vahşet
Korkunç görüntüler

Haberin Devamı

Benzer haberler, tıbbi yardım neği Suriyeli Amerikan Tıp Topluluğu (SAMS) tarafından da duyuruldu. Bu derneğin açıklamasında da, 50 dolayında kişinin öldüğü, bunun yanı sıra, çoğu kadın ve çocuk 500’den fazla kişinin nefes alma güçlüğü, ağızda köpürme ve gözlerde yanma şikayetiyle sağlık merkezlerine getirildiği belirtildi. Hastalardan klor benzeri koku da geldiği vurgulandı.

Babanın ağlatan dramı

Katliam sonrası kaydedilen görüntülerde ölen kızının başında ağlayan bir baba, “Kızım beni affet. Bak sana ne aldım. Hadi kalk uyan, yüzünü göreyim. Kalk kızım ‘Bana çikolata getir’ deyiver yeniden” diye ağıt yakıyor.

Kimyasal saldırının gerçekleştiği bölgeden gelen görüntülerde, ölen sivillerinden çoğunun gözlerinin açık olduğu, ağız ve burunlarından beyaz köpükler geldiği görülüyor.

Haberin Devamı

Guta’da kimyasal vahşet
Trump: Hayvan

ABD Başkanı Donald Trump, Esad rejiminin Duma’daki kimyasal silah saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada, Suriye lideri için “Hayvan Esad” ifadesini kullandı. Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Trump, “Kadınlar, çocuklar dahil olmak üzere anlamsız kimyasal saldırı sonrası çok kişi öldü. Baskı altındaki bölge kitlenmiş ve Suriye ordusu tarafından çevrilmiş, bu da dış dünyayla bağını koparıyor. Başkan (Vladimir) Putin, Rusya ve İran hayvan Esad’ı destekledikleri için sorumlular. Büyük bedel ödenecek” dedi. Bölgedeki kuşatmanın bir an önce sona ermesi gerektiğini belirten Trump, “Anlamsız bir şekilde yeni bir insanlık dramı. Hastalık!” yazdı. Trump ayrıca, eski Başkan Obama dönemindeki Suriye politikasını da eleştirerek, “Eğer Başkan Obama çizdiği kırmızı çizgiyi uygulasaydı, Suriye’deki felaket sona erer, Hayvan Esad tarih olurdu” yorumunu yaptı.

Rusya ise, bu haberlere rağmen olayın doğru olmadığını savundu. Rusya’nın Suriye’deki tarafları uzlaştırma merkezindeki yetkililer, Duma’da Suriye ordusunca kimyasal silah kullanıldığına ilişkin iddiaları yalanladı. Rus uzlaştırma merkezinin yöneticisi Yuriy Yevtuşenko, iddialar için “Bu bilgiyi kesin bir biçimde yalanlıyoruz” dedi.

Guta’da kimyasal vahşet

BM ‘acil’ toplanıyor

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Duma’daki kimyasal saldırı üzerine bugün acil toplanma kararı aldı. ABD’nin BM Temsilciliği’nden yapılan açıklamaya göre, talep Fransa, İngiltere, ABD ve konseyin geçici üyelerinden Fildişi Sahili, Hollanda, Peru, Polanya, Kuveyt ve İsveç’ten geldi.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, “BM Güvenlik konseyi bağımsız bir soruşturma için erişim talep etmek ve bu vahşeti yapanları sorumlu tutmak zorunda” dedi.

Rusya kırmızı alarma geçti

Doğu Guta’daki kimyasal saldırının ardından Rusya, ABD tarafından füze saldırısı ya da başka müdahaleye karşı Suriye’de kırmızı alarma geçti. Suriye’de bulunan Rus füze savunma S-400 sistemi aktive edildi. İki motorlu yüksek irtifa önleme uçağı olan MIG-31’ler de 24 saat devriyeye başladı. Esad rejiminin ABD füzelerin menzilinde 20 kritik bölge ve üssü olduğuna dikkat çekiliyor.