Gündem Habur’a alternatif Ovaköy bitiyor

Habur’a alternatif Ovaköy bitiyor

11.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’yi, Barzani yönetimini devre dışı bırakarak doğrudan Bağdat’a bağlayacak Ovaköy Sınır Kapısı’nda sona yaklaşıldı. Bakan Tüfenkci, iki ülke arasında önümüzdeki günlerde görüşme yapılacağını söyledi

Habur’a alternatif  Ovaköy bitiyor

Türkiye ile Irak arasındaki Habur Sınır Kapısı’na alternatif olarak açılacak Ovaköy Sınır Kapısı’nda çalışmalar tamamlanmak üzere. Türkiye’yi, Barzani yönetimini baypas ederek doğrudan Bağdat’a bağlayacak yeni kapının açılmasında sona yaklaşıldı. Ovaköy için, Irak ordusunun Fişhabur bölgesinin güvenliğini sağlaması beklenirken, Türkiye’den yeni adım geldi.
Şırnak’ın Silopi ilçesindeki Ovaköy Sınır Kapısı için Ankara ve Bağdat arasında bu ay görüşme yapılacak. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Ocak ayı içerisinde bakanlıklar arasında görüşme gerçekleştirilecek. Hükümet ve bakanlık olarak konu üzerinde ciddiyetle duruyoruz. Tahmin ediyoruz ki marta kadar netice alırız” diye konuştu.
Tüfenkci, Türkiye ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasındaki Habur Sınır Kapısı’na alternatif olarak inşa edilmesi planlanan Ovaköy Sınır Kapısı’yla ilgili Meclis’te soruları yanıtladı. Dışişleri ile gümrük ve ticaret bakanlıklarının Ovaköy Sınır Kapısı için çalışmaya devam ettiğini kaydeden Tüfenkci, “Sadece yol ile ilgili Irak tarafının endişesi var. Güvenliği sağlama noktasında. Onunla ilgili konunun netleşmesini bekliyoruz. Tahmin ediyoruz ki 1-2 ay içerisinde, marta kadar netice alırız. Bununla ilgili adımları atabiliriz. Bakanlık olarak kararı aldık. Bizim tarafta köprü, Irak tarafında yol güvenliği ile ilgili sıkıntılar var” dedi.
Yol güvenliği konusunun, “terörist unsurlarla” ilgili olduğunu belirten Tüfenkci, “Irak tarafından ‘güvenliği siz sağlayın’ derlerse, ancak biz yol güvenliğini sağlayabiliriz. Onlar, ‘biz DEAŞ ile mücadelemizi bitirdik, şimdi buraya yoğunlaşabiliriz’ demeli” ifadesini kullandı.
Amerika’yı işaret etti
Tüfenkci, Ovaköy Sınır Kapısı’nın açılmasının engellenmesi konusunda dış müdahale olup olmadığının sorulması üzerine, “Geçmişte Amerika bu kapının açılması noktasında, Irak yönetiminin geçmişte böyle bir şeyi vardı. Belki o şimdi de devam ediyor mu, onu bilmiyoruz. Şu anda Irak ve bizim tarafımızda çok ciddi anlamda gündemimizde ve iki taraf da istiyoruz. Daha önce Irak da söylediğimiz unsurların baskısıyla çok sıcak bakmıyordu ama Kuzey Irak’taki referandumdan sonra Kuzey Irak da çok ciddi anlamda sıcak bakıyor. İki taraf arasında görüşme yapılacak. Bir yerde kapı açarken mutlaka o kapının bir karşılığının da olması lazım. Sadece sizin çalışmanız, emeğiniz tek başına yetmiyor” dedi.
Ticaret hacmi artacak
Ticarette alternatif kapı olacağını söyleyen Tüfenkci, “Bu şu anda 6.5-7 milyar dolar olan ticaret hacminin daha da artmasını bekliyoruz. İş ve işlemleri, ulaşımı ne kadar kolaylaştırırsanız, ticaretin de o kadar fazla artacağına inanıyoruz. Özellikle bu kapının Suriye’deki iç gelişmelere bağlı olarak, Suriye’deki durumun düzelmesiyle beraber alternatif Ovaköy Sınır Kapısı’nın Suriye’nin daha derinliklerine inme konusunda alternatif olacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı