Gündem Habur’un alternatifi Ovaköy’de terör endişesi

Habur’un alternatifi Ovaköy’de terör endişesi

09.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Ovaköy ticaret yolu için, Irak Merkezi Hükümeti’nin Suriye sınırında güvenliği sağlaması lazım. Bu yol orada PYD/PKK hakimiyeti olan bir bölgeden geçiyor. Burada güvenliği ya biz sağlayacağız ya da onlar sağlayacak” dedi.

Habur’un alternatifi  Ovaköy’de  terör endişesi

Tüfenkci, ticaret yolunun yapımını Türkiye’nin gerçekleştireceğini belirterek, “Dicle üzerine köprü yapmamız lazım. 6 ayda yaparız. Daha önce Habur’da yaptık, burada da yaparız” ifadesini kullanırken, Habur’da Irak Hükümeti ile peşmergenin ortak kontrolü bulunduğunu bildirdi.
Edinilen bilgiye göre Ovaköy’ü Telafer kuzey batısından Musul’a bağlayacak ticaret yolu üzerine kurulacak “köprü” Karayolları Genel Müdürlüğü’nce (KGM) yapılacak. Türkiye’nin Habur’a alternatif olarak
Ovaköy’de yeni sınır kapısı açma planıyla gündeme gelen yol güzergâhı, Telafer, Musul ve Bağdat üzerinden şekillenecek. Güzergâh nedeniyle yol güvenliği büyük önem taşıyor. Ancak bu güzergâh üzerindeki PYD/PKK tehdidi dolayısıyla öncelik, yolun teröristlerden temizlenmesi ve güvenliğin tam tesisine verilmiş durumda. Türkiye, yolun güvenliğini sağlamak üzere Irak Merkezi Hükümeti’nin atacağı adımı bekliyor.
Yol güvenliği kritik
Terör örgütleri PYD/PKK, DEAŞ ve peşmergenin yol güvenliği için “baskı yapabileceği” ihtimali üzerine Türkiye, Irak Merkezi Hükümeti’nden destek isteyebilecek. Türkiye de yolun güvenliğinin sağlanmasına hazır olduğunu Iraklı muhataplarına iletmiş durumda.
Milliyet’e konuşan Tüfenkci, “Ovaköy için çalışmalarımız devam ediyor. Henüz teknik çalışma aşamasında. Burada önemli olan, karşı tarafta Irak Merkezi Hükümeti’nin yol güvenliğini sağlaması.
Suriye sınırında güvenliğin sağlanması gerekiyor. Çünkü yol burada PYD/PKK’nın hakimiyeti olan bir bölgeden geçiyor. Şuanda biz biraz da Irak Hükümetini bekliyoruz. Buranın güvenliğinin sağlanması lazım. Bu güvenliği ya Irak sağlayacak ya da biz sağlayacağız” diye konuştu.

Türkmenlerin talebi
Türkiye’nin Ovaköy ticaret yolunun inşasını üstlendiğini söyleyen Tüfenkci, “Habur’da bunu yaptık zaten. Ovaköy’de de yaparız” ifadesini kullandı. Tüfenkci, yolun Dicle Nehri üzerinden geçtiğini, nehir üzerine köprü yapılması gerektiğini vurgularken, Türkiye’nin köprüyü 6 ay gibi kısa zamanda yapacağını kaydetti. Türkmenlerin, yeni ticaret yolunun Telafer’e götürülmesi taleplerine karşın Tüfenkci, “Bu husus çalışmamızda var zaten. Telafer’den geçecek yeni yol. Güzergah olarak Telafer, Musul, Bağdat yolunu
izleyecek” bilgisini verdi.

Kapı için ‘ortak model’
Bağdat’ın Habur Kapısı’nda kontrolü sağlaması ardından kapıdaki son durum hakkında konuşan Tüfenkci, halen kapının Irak Hükümeti ve peşmergenin ortak modelle çalıştırıldığını söyledi. Tüfenkci, “Şu anda oradaki gelişmeleri izliyoruz. Bağdat ve peşmergeler de orada çalışıyor. Bu da doğru bir şey. Çünkü peşmerge dediğinizde, merkezi hükümetin memuru onlar da. Ücretlerini merkezi hükümet ödüyor. Ama Habur’da artık bayrak Irak Merkezi Hükümeti bayrağı” diye konuştu.