Gündem Halil öğretmen için ilk dersler boş

Halil öğretmen için ilk dersler boş

06.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Valinin kıyafetlerini beğenmediği için azarladığı ve bu durumu protesto etmek için düzenlenen yürüyüşte kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden öğretmen Halil Serkan Öz için meslektaşları ilk derslere girmeyecek...

Halil öğretmen için ilk dersler boş

Yalova Valisi Selim Cebiroğlu’nun, sınıfta öğrencilerinin önünde, “Sen ne biçim öğretmensin? İnsanlar dışarıda görseler dilenci zannedip para verirler” diyerek hakaret ettiği matematik öğretmeni Halil Serkan Öz’ün, katıldığı öğretmene saygı yürüyüşünde kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmesinin ardından, bugün 3 büyük eğitim sendikası eylem yapacak. Öğretmenler, bugün okullarında ilk derslere girmeyecek, tüm gün, üzerinde öğretmen Öz’ün fotoğrafının bulunduğu, Mesleğimiz onurumuzdur öğretmenime dokunma “ yazılı kokartları takacak.
Cebiroğlu’nun geçtiğimiz hafta incelemelerde bulunmak için gittiği Termal Fen Lisesi’nde, sınıfta “Sen ne biçim öğretmensin? İnsanlar dışarıda görseler dilenci zannedip para verirler” diyerek hakaret ettiği ve sınıftan kovduğu öne sürülen öğretmen Halil Serkan Öz için “Saygı Yürüyüşü” adı altında yürüyüş düzenlenmiş, eylem sırasında rahatsızlanan Öz, hemen hastaneye kaldırılmıştı. Ancak kalp krizi geçirdiği anlaşılan Öz, hastaneye yetiştirilemeyerek yaşamını yitirmişti. Yaşanan olayın ardından başta eğitim sendikaları olmak üzere, toplumun farklı kesimlerinden Vali Cebiroğlu’na tepki yağmıştı. Dün Türkiye’nin 3 büyük sendikası ortak bir eylem yapacaklarını duyurdu. Buna göre Eğitim Sen, Türk Eğitim Sen ve Eğitim-İş üyesi öğretmenler bugün okullarında ilk derslere girmeyecek. Öğretmenler, yakalarına üzerinde öğretmen Öz’ün fotoğrafının bulunduğu, “Mesleğimiz onurumuzdur öğretmenime dokunma” yazılı kokartları takacak. Okullarda, hazırlanan bildiriler, alanlarda basın açıklamaları okunacak. Eğitim-Sen’den yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

‘Onuruna sahip çıkma vakti’
“Acımız vakti gelmiş bir ölümün acısı değil, aramızdan koparılan idealist bir öğretmenin acısıdır. AKP iktidarının en çok korktuğu şey, bu ülkenin geleceğini yetiştiren eğitim emekçilerinin özgür düşünmesidir. Halil Serkan öğretmen için ağıt yakmanın değil, onuruna sahip çıkmanın zamanıdır. Yalova Valisi Selim Cebiroğlu tarafından Halil Serkan öğretmenimizin sınıfında yapılan hakaretler sadece ona yönelik değildir. Eğitim-Sen’in yıllardır sürdürdüğü onur, emek ve demokrasi mücadelesine karşı sistemli saldırının bir parçasıdır.”
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise öğretmen ve eğitim çalışanlarına saygısızlığın adeta moda haline geldiğini söyleyerek, Yalova’da yaşanan elim olayın bardağı taşırdığını kaydetti.

Vali ve bakana istifa çağrısı
Eğitim-İş ise öğretmen Öz’ün ölümünden, Yalova Valisi Cebiroğlu ve Ak Parti iktidarının sorumlu olduğunu savunarak, “AKP iktidarına ve Yalova Valisi’ne, öğretmenle vali arasında sorun olduğunda ‘valinin yerini değiştirin’ talimatı veren Atatürk’ün öğretmenlerimize verdiği değeri hatırlatmak isteriz. Yaşanan bu acı olayı görmezden gelen, öğretmenine sahip çıkmayan, her saldırının ardından üç maymunu oynayan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı derhal istifa etmeli, Yalova valisi Selim Cebiroğlu görevinden alınmalıdır” açıklamasını yaptı.
Eğitim-Bir-Sen ise eylem çağrısı yapmadı ancak sendika genel başkanı Ali Yalçın, “Ortaya çıkan hadise, kamu vicdanını yaralayan bir hadisedir. Hükümet gereğini yapmalıdır” açıklamasını yaptı.