Gündem Halkalı’da Kerbela matemi

Halkalı’da Kerbela matemi

04.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kerbela’da ‘aşura günü’ şehit edilen Hz. Hüseyin ve 71 yakınını anmak için dün Halkalı’da bir araya gelen binlerce kişi matemin sembolü siyah elbiseler içinde gözyaşı döküp göğüslerini dövdü

Halkalı’da  Kerbela matemi

Hz. Muhammed’in torunu İmam Hüseyin ve beraberindeki 71 kişinin Kerbela’da öldürülmesinin 375’nci yıl dönümü nedeniyle Halkalı’da ‘Geleneksel Aşura Matem Merasimi’ düzenlendi. Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde yapılan anma etkinliğine binlerce kişi katılırken, bazı kadın ve çocuklar töreni kollarına vurulmuş zincirlerle takip etti. Çeşitli siayasi parti liderlerinin mesajlarının da okunduğu törene, İran İslam Cumhuriyeti dini lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney’in özel temsilcisi Seyyid Ali Gazi Askeri de katıldı.
Törende konuşan Selahattin Özgündüz, birlik ve beraberlik mesajları vererek, Müslümanların küçük mezhepsel farklılıklar yüzünden aralarının açıldığını ve emperyalizmin bu farklılığı ustaca kullanarak kardeşleri birbirine kırdırttığını söyledi. Caferi toplumunun bazı kesimler tarafından yanlış tanıtıldığını kaydeden Özgündüz, “Biz taşa tapanlar değiliz. Biz Allah’tan başka kimseye tapmıyoruz. Allah’tan başka ilah yoktur diyenlerdeniz. Şiddetin her türlüsüne karşı çıkanlardanız. Adam öldürmek için mazeret uydurmakta ne var ki. Ama İslam dini kimseye bu hakkı tanımamıştır. Çocuk öldürmek hiçbir dinde yoktur. Çocuk kafası kesenlerle değil mezhepdaş, dindaş olmak, onlarla töredaş ve küredaş olmaktan hicap ve utanç duyuyorum. Muhtaç olduğumuz en önemli şey birliktir” dedi.
Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz’in de katıldığı tören, Azerbaycanlı mersiyehan Seyyid Talih Boradigahi’nin mersiyeleri ve tiyatro gösterisi ile devam etti. Tören’de Caferiler, başlarına, ve göğüslerine vurarak ‘lebbeyk ya Hüseyin’ nidaları eşliğinde Hz. Hüseyin ve 71 yarenin katledilişinin matemini tuttu.