Gündem Han Kang yeni kitabını ormana gömecek

Han Kang yeni kitabını ormana gömecek

02.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Han Kang yeni kitabını ormana gömecek

‘Vejetaryen’ adlı kitabıyla Uluslararası Man Booker Roman Ödülü’nü kazanan, İngilizceye çevrilen ikinci kitabı ‘The White Book’ ile de yine Man Booker’a aday olarak dikkatleri üzerine çeken Güney Koreli romancı Han Kang, ‘Future Library’ adlı projeye dahil olarak yeniden gündeme geldi.

Haberin Devamı

İskoçyalı sanatçı Katie Paterson’ın 2014’te başlattığı ‘Future Library’ adlı proje Norveç’te, Oslo yakınlarındaki bir ormana dikilen bin fidan ve yazarların metinlerini 2114 yılına kadar bu ormana gömmesiyle başlamıştı.

Hayal gücü ve zaman gibi temalara odaklanan ‘Future Library’ komitesi her yıl bir yazar seçiyor ve bu yazar da projeye katılmayı kabul ederse, yazdıkları kitap hiç kimse onu okumadan, 2114 yılına dek bu ormanda gömülü kalıyor. Projeye göre, yalnızca yazarları tarafından görülen metinler, ilk olarak gelecek nesillerdeki okurlarıyla buluşacak ve bu kitapları basmak için Oslo’daki ormandan yaşlanmış ağaçlar kullanılacak. Şimdiye kadar Han Kang dışında kitaplarını yaklaşık 100 yıl boyunca ormanda gömülü bırakmaya karar veren yazarlar arasında, Nobel Ödüllü Margaret Atwood ve İngiliz romancı David Mitchell yer alıyor.

Haberin Devamı

Projenin yaratıcısı Paterson, Han Kang’ı seçmelerinin nedeninin, onun kitaplarının “Dünyaya bakışımızı genişletmesi” olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Onun şiddeti, zulmü ve insanın kırılganlığını anlatan hikayeleri huzursuz edici olduğu gibi her şeyi temelden sarsan bir niteliğe de sahip.”

Projeye 2014 yılında ilk dahil olan yazar Margaret Atwood, Future Library’yi şöyle anlatmıştı: “Uzunca bir süre saklı kalacak sesimin 100 yıl sonra aniden uyandığını düşünmek öylesine tuhaf ki... Şu an bedene bürünmemiş bir el, 100 yıl sonra onu kabından çıkarıp sayfalarını çevirince bu ses ona ne diyecek?” - KÜLTÜR SANAT SERVİSİ