Gündem Hangi durumlarda oruç tutulmayabilir?

Hangi durumlarda oruç tutulmayabilir?

26.05.2018 - 11:06 | Son Güncellenme:

Ramazan ayında kişiler, iradeleri doğrultusunda oruçtan sorumlu tutulmuştur. Öyle ki, Kuran-ı Kerim, bazı kişilerin belirli sebeplerden dahilinde oruç tutmayabileceklerini belirlenmiştir. Ramazan ayının gelmesiyle kimler oruç tutabilir ve hangi hallerde oruç tutulmayabilir? soruları merak edilip araştırılan konular arasında yerini aldı. Peki, hangi durumlarda oruç tutmak farz değildir?

Hangi durumlarda oruç tutulmayabilir

  • Yolculuk durumlarında

Seyahate çıkmak Ramazan ayında oruç tutmamak için bir sebep olarak kabul edilir. Yola çıkacak olan ya da çoktan yola çıkmış olan kişiler oruç tutmayabilirler. Tutmadıkları oruçlarını daha sonradan kaza orucu yaparak borçlarını ödeyebilirler. Kuran'da yolculuk hali için şöyle buyrulmuştur: “Ey inananlar! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, Allâh’a karşı gelmekten sakınasınız diye, size de sayılı günlerde farz kılındı. İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler, bir düşkünü doyuracak kadar fidye verir. Kim gönülden iyilik yaparsa, o iyilik kendisinedir. Eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha iyidir.” (Bakara / 184. Ayet)

  • Hastalık durumlarında

Oruç tutacağı zaman kişinin sağlığı bozulacak ve hastalığının süresi uzayacaksa kişi orucunu tutmayabilir. Daha sonradan sağlığı yerine geldiğinde kaza oruçlarını tutarak borçlarını ödemiş olur. Uzman kişiler tarafından oruç tutmasının sağlığına zarar vereceği söyleniyorsa o kişi oruç tutmaktan muaftır. Sağlık durumu yerine gelene kadar oruç tutmayabilir.

  • Hamilelik ve çocuk emzirme durumlarında

Ramazan ayında oruç tutmaktan muaf tutulan durumlar ve kişiler arasında bir de hamile olan kişiler ve emziren anneler yer almaktadır. Kendi ve bebeklerinin sağlıklarına zarar verebilecek durumlar söz konusuysa oruç tutmayabilirler. Peygamber efendimiz onların oruç tutmayabileceğine dair müsaade vermiştir. Önemli olan öncelikle kişinin ve bebeğin sağlığıdır. Daha sonra kaza oruçlarını tutarak eksikliklerini tamamlayabilirler.

  • Zor ve ağır işlerde çalışmak

Zor ve ağır işlerde çalışan insanlar, oruç tuttuklarında sağlıklarından oluyorsa, aşırı susuzluk ve açlık onların hayatını etkiliyorsa oruç tutmayabilirler. Dinlenme ve tatil günlerinde oruçlarını tutarak aradaki açıklıkları tamamlayabilirler.

  • Yaşlılık durumunda

Artık yaşı ilerlemiş insanlar, ilaç kullanımından ve çeşitli hastalıklardan dolayı sağlığını zorlayabilirler. Bu yüzden yaşı ilerlemiş insanlar da oruç tutmayabilirler arasına girmektedir. Onlar tutamadıkları oruçların fidyelerini verebilirler.