Gündem Hasar tespiti için geliyor

Hasar tespiti için geliyor

21.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın bu akşam başlayacak Türkiye ziyaretinde gündem Suriye, IŞİD ve Kıbrıs olacak.

Hasar tespiti  için geliyor

Ancak, Türk-Amerikan ilişkilerini yakından takip eden uzmanlar Biden’ın Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmelerden somut bir sonuç çıkmasını beklemiyor. Ziyaretin önemini Milliyet’e değerlendiren uzmanlar görüşmelerin odağının daha çok karşılıklı fikir alış verişi olacağını söylüyor.
Obama yönetimine yakınlığıyla tanınan düşünce kuruluşu Center for American Progress’in Türkiye uzmanı Michael Werz,”Biden (ziyarette) Türkiye’ye, ABD’nin Suriye’deki Kürt örgütlere yardım etmesi ile ciddi değişim gösteren bir ortamda Amerikan politikasını yönlendiren parametreleri sunmayı amaçlıyor” diyor. Brookings Enstitüsü uzmanlarından Ömer Taşpınar da ziyaretin “kozmetik” olduğunu söylerken ABD’nin çeşitli konularda hasar tespiti yapmayı amaçladığını düşünüyor.
Görüşmelerden somut bir sonuç beklenmemesinin ana nedeni ise iki ülkenin de uçuşa yasak bölge konusunda pozisyonlarını koruması... Nitekim hafta başında Biden’ın gezisiyle ilgili gazetecilere bilgi veren Beyaz Saray yetkilileri bir kez daha “Şu anda (Türkiye’nin talep ettiği) uçuşa yasak bölge ya da tampon bölge seçeneklerini değerlendirmiyoruz” dedi. Michael Werz’e göre ABD bu konunun Türkiye için neden bu kadar önemli olduğunu anlamakta zorlanıyor. Werz, Suriye’nin kuzeyinde zaten sadece Amerikan uçaklarının uçtuğunu, uçuşa yasak bölgenin Suriye lideri Esad’ın devrilmesine katkısının kısıtlı olacağını da ekliyor.

İran’a mesaj
Ömer Taşpınar ise tampon bölge gündeminin İran’a bir mesaj olarak okunabileceği yorumunu yapıyor.”İran’la nükleer anlaşma görüşmeleri (24 Kasım mühletine kadar) devam edecekken uçuşa yasak bölge kurulması hem Rusya hem İran’la ilişkilerde çok ciddi sorunlar çıkaracak. Bu açıdan (Türkiye ziyareti) biraz da onlara mesaj niteliği taşıyor. İran’la anlaşma çıkmazsa belki bir ihtimal Amerikan pozisyonunda bir değişiklik olabilir. Bunun İran tarafından hissedilmesi o açıdan önemli” yorumunu yapıyor.

Haberin Devamı

Biden’ın ‘özrü’ kriz çıkarmayacak

Amaç Kıbrıs’ı çözmek değil çatışmayı önlemek: Beyaz Saray yetkileri ziyarette Kıbrıs’la ilgili amaçlarının barış sürecini tekrar rayına oturtmak olduğunu söylüyor. Ömer Taşpınar Taşpınar “Olay Kıbrıs’ta çözüm bulmaktan çok, çatışmayı önlemeye döndü” yorumunu yapıyor.
PYD’ye destek: Uzmanlar ABD’nin Suriye’de PYD’ye yardım ettiği bir ortamda Washington’un Türkiye’de hasar tespit yapmayı amaçladığını düşünüyor. Ömer Taşpınar “ABD, PKK ile bağlantısı olan bir örgütü eğitme ve destekleme konumunda. Bu, Türkiye’de kolay karşılanacak bir şey değil” diyerek Biden ziyaretinin bir amacının da “Amerika’nın tamamen Kürtlerin tarafında olmadığını” göstermek olduğunu söylüyor.
İlişkiler iyi: ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Ekim ayında Türkiye’nin IŞİD’e destek verdiğini söylemesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak özür dilemesi günlerce konuşulmuştu. Biden’ın daha sonra bu olayla ilgili “Asla özür dilemedim” demesi ise gerginliğe neden olmuştu. Ancak, Beyaz Saray yetkilileri iki liderin ilişkilerinin son derece iyi olduğunu söyleyerek “Barışmak için herhangi bir neden yok” dedi.
Ak Saray’a gitmemesi mesaj: Ömer Taşpınar’a göre Biden’ın ziyaretinde iç politikaya yönelik mesajlar da var. Taşpınar, “Biden, Ankara’ya gidip Ak Saray’ı ziyaret etse bir bakımı Erdoğan’ın iç politikasına onay mesajı vermiş olacaktı. İstanbul’da görüşülüyor olması, ziyaretin kısa tutulması bir mesaj niteliği taşıyor” yorumunu yaptı.