Gündem Hastalar sise dikkat etmeli

Hastalar sise dikkat etmeli

02.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’u iki gündür etkisi altına alan sis, hava, kara, deniz ve raylı ulaşımda bazı sıkıntılara neden oluyor

Hastalar sise dikkat etmeli

İstanbul’u etkisi altına alan yoğun sisin bugün şehri terk etmesi bekleniyor. Uzmanlar ise sisli havalarda hasta kişilerin dışarıya çıkmaktan kaçınması gerektiğini ifade ediyor.

Haberin Devamı

İstanbul’da görülen yoğun sis, deniz ve hava ulaşımında seferlerin aksamasına neden olurken diğer ulaşım araçlarında yoğunluk yaşandı. Yoğun sis nedeniyle THY’nin Sabiha Gökçen Havalimanı’nda seferlerde aksamalar yaşanırken meteorolojik koşulların kötü olduğu zamanlarda bile uçak iniş-kalkışına imkân verebilecek CAT-3 sistemine sahip olan Atatürk Havalimanı’nda hiçbir aksama yaşanmadı. Sis nedeniyle görüş mesafesinin düşmesi, ana arter ve ara sokaklarda trafik kazalarına neden oldu. Yoğunluk nedeniyle Marmaray istasyonlarına yolcular kontrollü olarak alındı.

“Risk teşkil ediyor”

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Deniz suyu sıcaklığıyla, havanın en nemli bölümü olan ‘çiy’ noktası sıcaklığı birbirine çok yakın olduğu zaman soğuk su üzerine değen hava yoğuşuyor ve sis oluşuyor. Rüzgarla bu sis karaya taşınabiliyor. Güneş sisi yakabiliyor ama deniz, kara kadar çabuk ısınamadığı için buradaki sis hemen kalkmıyor. Güneş etkisini artırdıkça sis etkisini kaybedecektir. Sis ayrıca, trafiğe ve solunum yolu hastaları için risk teşkil ediyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nden Adil Tek ise sisin bugünden itibaren etkisini kaybedeceğini belirtti. Tek, “Deniz suyu sıcaklıkları çok düşük. Gelen sıcak ve nemli hava deniz üzerinde yoğunlaşmaya başlıyor ve burada sis tabakası oluşuyor. Sis, dün itibariyle önce boğaz hattında daha sonra da Marmara’da etkisini kaybetti. Bugün itibariyle yerin ısınmasıyla birlikte atmosferik stratüs tabaka yükselmeye başlayacak ve sis etkisini kaybedecek. Bu mevsimlerde sisin olması çok doğal” dedi.

Memorial Ataşehir Hastanesi İç Hastalıkları uzmanı Prof. Birsel Kavaklı, sisli havalarda dışarı çıkmaktan kaçınılması gerektiğini ifade ederek, “Rüzgar olmadığı için bakteriler havada asılı kalıyor ve kirli havayı direkt teneffüs ediyoruz. Bu tarz havalarda özellikle akciğer hastaları dışarıya çıkmamasında fayda var” diye konuştu.

Yazarlar