Gündem ‘Hatay bizim aşkımız’

‘Hatay bizim aşkımız’

14.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş projelerini Milliyet’e anlattı. Bu yıl 22’ncisi düzenlenen EMITT Fuarı’na katılan Başkan Lütfü Savaş, Hatay’ın tarihini ve zengin gastronomisini dünyanın dört bir yanından gelen turizm elçileriyle buluşturarak turizm pastasından büyük pay almayı hedeflediklerini söyledi.

‘Hatay bizim aşkımız’

‘Hatay bizim aşkımız’
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, EUF- E Uluslararası Fuar ve Tanıtım Hizmetleri A.Ş. tarafından İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 25- 28 Ocak tarihleri arasında düzenlenen 2018 EMITT 22. Doğu Akdeniz Uluslararası Seyahat ve Turizm Fuarı’nda Hatay’ın zengin gastronomisini ve tarihi dokusunu tanıttı. Almanya, Polonya, Çin ve Rusya gibi ülkelerin de olduğu 2018 EMITT’te 80 ülkeden 65 bin katılımcıya ustaların elinden çıkan Hatay’ın yöresel lezzetleri ziyaretçilerle buluştu. Dünyanın en büyük ilk beş fuarı arasında yer alan EMITT Turizm Fuarı’nda yerli ve yabancı katılımcılara özel olarak Hatay sofrasının değişilmez tatları, künefe, kerebiç ve kabak tatlısı ikram edildi. Hatay’ın eşsiz lezzeti olan künefe, fuara katılan turizm elçilerinin ilgi odağı oldu.

Haberin Devamı

‘Geleceğe umutla baktık’

‘Şehirlerin Pazarlamasında Gastronomik Marka Kentler Yaratılması’ konulu panele konuk olan Başkan Lütfü Savaş, Hatay’ın turizm pastasından payını alması için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti. Başkan Savaş, “Hatay, Ortadoğu’nun komşuluğunda olan Anadolu ile iç içe yüzyıllarca ticaret merkezi olmuş; Hac ve İpek yollarının geçtiği ilk olimpiyatların yapıldığı ve birçok ev sahipliği yapmış çok özel bir şehir. Bu kadar tarih, kültür ve medeniyet birikimi olan bir şehrin yerleşik hayatı 40 bin yıl öncesine kadar gidebiliyor.

‘Hatay bizim aşkımız’

Bu şehirde birçok medeniyetin birikimi olan bir iklim var. Hatay Ortadoğu, Asya ve Avrupa’daki bitki örtüsünün en zengin olduğu coğrafya. Yeraltı, tarihi, turizm ve sanayi zenginlikleri var ve 7 ilçesi doğuya, 7 ilçesi de Akdeniz’e komşuluk yapıyor. Hem bitki örtümüz hem de 600’e aşkın yemek çeşitliliğimizle tüm dünyayla etkili bir biçimde rekabet edebileceğimizi düşündük. 2017’nin Ocak ayında Duesseldorf’ta Çin ve Avusturalya ile yarışarak 2021 Botanik EXPO’sunu Hatay’a getirdik. 26’ncı Gastronomi Şehri ilan edildik. Biz bu iki altın bilezikle çocuklarımızın geleceğini hazırlamak için bir eylem planı yapmak zorundayız. Hatay, 6 buçuk yıldır savaşın gölgesinde ama yılmadan yorulmadan zenginliklerinin farkında olarak geleceğe umutla baktı” ifadelerine yer verdi. Başkan Savaş’ın konuşmasının sonunda panel moderatörü Boztepe, Gastronomi Turizm Derneği olarak değerli basın mensupları ile birlikte Hatay’da bir gastronomi paneli düzenlemek istediklerini dile getirdi. Başkan Savaş da bu teklifi memnuniyetle kabul edeceğini ifade etti. Panelin ardından Başkan Savaş’a teşekkür plaketi takdim edildi.

Haberin Devamı

‘Hatay bizim aşkımız’

LEZZET İKRAMI

Başkan Savaş ve eşi Prof. Dr. Nazan Savaş, Hatay’ın barış, kardeşlik mozaiğinin bir yansıması olan yöresel tatları fuar alanındaki katılımcılara bizzat ikram ederken, standa kurulan tünelin içerisinde yer alan EXPO 2021 tanıtımı, Eski Antakya Evleri ve Tarihi Uzun Çarşı’nın demosu katılımcıları mest etti. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, HBB Başkanı Savaş’ın Hatay’ın barış ikliminin, kültürel zenginliklerinin ve damak çatlatan lezzetlerinin tanıtılması hususundaki hassasiyetine uygun olarak hazırlanan Hatay standını büyük beğeniyle gezdi. UNESCO tarafından yaratıcı şehirler ağında gastronomi şehri ilan edilen Hatay’ın bu unvanı fazlasıyla hakettiğinin altını çizen Yayman, tarihi eski Antakya Evleri’ne de duyduğu beğeniyi dile getirdi. HBB’nin standında fotoğraflar çektiren Yayman, dünyadaki birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Hatay’ın tarihi dokusuna ve yemek çeşitliliğine hayran kaldığını ifade ederek, yerli ve yabancı turistlerin mutlaka Hatay’a giderek kentin kültürel zenginliğini yakından görmeleri gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

‘Hatay bizim aşkımız’

HADO için kara göründü

Hatay, son zamanlarda uluslararası düzeyde önem taşıyan bir projeyi tartışıyor. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Samandağ ve İskenderun’dan Mersin, Gazimağusa ve Beyrut’a kadar uzanan bir güzergahta deniz otobüsü seferleri başlatmak için kolları sıvadı. T.C. Ulaştırma Bakanlığı, Kıyı ve Tersaneler Genel Müdürlüğü, Deniz Ticaret Genel Müdürlüğü ile Hatay Deniz Otobüsü (HADO) Projesi hususunda görüşmeler gerçekleştirildi. Ulaştırma Bakanlığı, böylesine önemli bir projenin hayata geçmesi için HBB’ye gereken desteği vereceklerini bildirdi. Gerçekleşen görüşmelerde, projenin Türkiye’yi aşan bir biçimde uluslararası bir ulaşım politikası olacağı konuşuldu. Yalnızca Hatay değil Türkiye için de önem arz eden deniz otobüsü, meclis onayı çıktığı takdirde egemenliğin ulusa verildiği 23 Nisan’da İskenderun’dan Mersin Marina’ya doğru ilk seferini yapacak. Proje kapsamında uluslararası sularda yol alacak gemilerin niteliği netleştirildi. Yurt dışından getirtilecek 45 knot hızlı gemiler Türkiye’de bir ilk olacak. Bu gemilerle, bir seferde 330 kişinin ulaşımı sağlanabilecek. Gemide restoran hizmetleri ve kargo hizmetleri de yer alacak. Proje hayata geçirildiği takdirde, Hatay’ın öncelikle Türkiye ile sonra da dünyayla bağlantısı deniz yoluyla da sağlanmış olacak.

Haberin Devamı

EXPO 2021’in galibi Hatay

Haberin Devamı

Hatay, Dünyada Olimpiyat Oyunları ve FIFA Dünya Kupası’nın ardından 3. büyük organizasyon olarak kabul edilen EXPO’yu, Antalya’dan sonra Türkiye’ye getiren ikinci şehir oldu. Dünyanın sayılı ülkeleri yarışan Hatay, Botanik EXPO’sunu 2021 yılında düzenlemeye hak kazandı

‘Hatay bizim aşkımız’

Dünyada Olimpiyat Oyunları ve FIFA Dünya Kupası’nın ardından 3. büyük organizasyon olarak kabul edilen EXPO’yu, Antalya’dan sonra Türkiye’ye getiren Hatay, Avusturalya ve Çin gibi ülkelerin şehirlerini geride bırakarak büyük bir başarıya imza attı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın Düsseldorf şehrinde Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği’ne (AIPH) yaptığı son sunumun ardından karar verildi. Dünyanın sayılı ülkeleri ve şehirleriyle yarışan Hatay, B1 kategorisi olarak adlandırılan Botanik EXPO’sunu 2021 yılında düzenlemeye hak kazandı. 8 bin 500 yıllık tarihinde dünyada yaşayan 23 medeniyetin 13’üne ev sahipliği yapan ve 3 semavi dinin yıllarca, sevgi barış ve kardeşçe bu topraklarda yaşadığı, o tarihten günümüze kadar geçen binlerce yıl sonra medeniyetlerin buluşma noktası olan Hatay, bu kez EXPO ile uluslararası arenada kendini bir kez daha kanıtlayacak.

300 milyon TL’lik yatırım

Dev fuarda ‘Medeniyetler Bahçesi’ temasıyla dünya standartlarında hazırlanacak 300 dönümlük Botanik Bahçesi’nde 800’ü tıbbı aromatik bitki, 300’ü ise endemik bitki olmak üzere 3500 bitki çeşidi ay boyunca Hatay’da yerli ve yabancı turistlere sergilenecek. Ayrıca olimpiyatlar seviyesinde yapılacak organizasyon, Hatay’a 300 milyon TL yatırım kazandırmış olacak ve kente en az 2.5 milyon ziyaretçi çekecek. Fuar, kente sosyo-ekonomik olarak katkılar sağlayarak şehrin yaşam kalitesinin artmasına da yardımcı olacak. Hatay, EXPO 2021 ile çevre ve sürdürülebilirlik alanında dünyanın geleceğine katkılar ve yatırımlar hakkında küresel bazda gelinen en son noktanın vitrini olacak. Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen birçok ülke kendi bahçe kültürünü fuarda paylaşarak Hatay’ın kültürel zenginliğini arttıran görsel bir şölen sunacak. EXPO 2021’in Hatay’a çok şey katacağının altını çizen Başkan Lütfü Savaş, “EXPO, Hatay’da kalıcı bir turizm, tanıtımı ve çevre illerin umudu demektir. Biz EXPO’dan Hatay adına umutluyuz. Devletimizden de Hatay’ın insanları olarak destek bekliyoruz. Hatay halkı kendine düşeni yaptı devletimizin de kendi üzerine düşen görevi yapmasını istiyoruz. Biz de en az Antalya kadar sorumluluğumuzu yerine getiren bir iliz” dedi.

‘Hatay bizim aşkımız’

Hatay mutfağına UNESCO tacı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından gastronomi alanında ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na layık görülen Hatay mutfağının birbirinden eşsiz lezzetleri tescillendi. Kültürel miras ürünlerine değer veren ve onların korunup yaşatılmasını önemseyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın çabaları ile bu anlamlı ödüle kavuşan Hatay, dünya mutfakları arasında ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu bir kez daha kanıtladı. Mutfağındaki 600 çeşit yemek ve tatlının yanı sıra bu mutfak kültürünün yaşatılmasını başaran medeniyetler şehri Hatay, Gaziantep’ten sonra bu ödüle layık görülen ikinci Türk şehri oldu. Eşsiz tatlarında her medeniyetin izini taşıyan Hatay mutfağının gelecek kuşaklara aktarılması için uzun yıllardır emek sarf eden Başkan Savaş, “Hatay mutfağı dillere destan lezzetleriyle bu ödülü hak ettiğini kanıtlamış oldu. İlinizi dünya markası haline getirdiğiniz zaman bu ülkenizin tanıtımına katkı sağlayacağı gibi o ilin esnafına, turizmine ve halkına katkı sağlayacak ve diğer illerden farklılığınızı gösterecektir. Bu ödülün kültürel turizmimize renk katarak şehrimize pozitif etki edeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

‘Hatay bizim aşkımız’

Yazarlar