İstanbul "Hava Harp" Rütbelilerinin Dava Dosyası Yalova'ya Gönderildi

"Hava Harp" Rütbelilerinin Dava Dosyası Yalova'ya Gönderildi

17.05.2017 - 17:17 | Son Güncellenme:

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Yalova'daki Hava Harp Okulu öğrencilerini İstanbul'a sevk ettiği ileri sürülen rütbelilere ilişkin 10'u tutuklu 16 şüphelinin üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve çeşitli hapis cezalarına çarptırılması istemiyle hazırlanan iddianame kabul edildi Mahkeme heyeti, dosya ile ilgili yetkisizlik kararı vererek, dava dosyasını Yalova Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi

Hava Harp Rütbelilerinin Dava Dosyası Yalovaya Gönderildi

İSTANBUL (AA) - İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz darbe girişiminde Yalova'daki Hava Harp Okulu öğrencilerini İstanbul'a sevk ettiği öne sürülen 10'u tutuklu 16 rütbeli asker hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianameyi kabul ederek, dava dosyasını yetkisizlik kararı vererek Yalova Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

Haberin Devamı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Can Tuncay ve Ergün Güçlü tarafından hazırlanan ve mahkemeye gönderilen 258 sayfalık iddianamenin üzerindeki inceleme işlemleri tamamlandı.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianamenin kabulüne karar verdi. Mahkeme heyeti, suç yerinin Yalova olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verdi. Heyet, yetkisizlik kararıyla dava dosyasını Yalova Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

-İddianameden

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanlığı, 65. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Beşiktaş Kulübü'nün "davacı" olarak yer aldığı iddianamede, FETÖ/PDY'nin kuruluşu, yapısı, örgütlenmesi ve devlet organlarına sızma yöntemleri anlatıldı.

Haberin Devamı

İddianamede, Yalova Hava Meydan Komutanlıgˆı ve I·stanbul/Yes¸ilko¨y Hava Harp Okulu Komutanlıgˆı personeli olan s¸u¨phelilerin, darbeci askeri kanadın I·stanbul'daki fiili hakimiyetini sagˆlamak ve onları takviye etmek amacıyla s¸u¨pheli Hava Meydan Komutanı Kurmay Albay Metin Yıldırım'ın talimatı ve yo¨nlendirmesiyle bir grup Hava Harp Okulu o¨gˆrencisini mu¨himmatlarıyla otobüse bindirerek I·stanbul'a naklettikleri aktarıldı. İddianamede, şüphelilerin nakil amacıyla hazırladıkları ikinci grubu ise darbe giris¸iminin bas¸arısız olması nedeniyle gönderemedikleri belirtildi.

Şu¨phelilerden helikopter pilotları Tuncay Yıldırım ve Haşan Kaya'nın, silahlı ve tec¸hizatlı helikopterle I·stanbul'a personel naklettiklerini aktarılan iddianamede, suc¸tan zarar go¨ren Bes¸iktas¸'ın stadı Vodafone Arena'ya da helikopterlerle inilerek, is¸gal edilecek bo¨lgelere ekip göndermeye çalışıldığı kaydedildi.

İddianamede, şüphelilerin bu eylemleri nedeniyle "gece vakti iş yeri dokunulmazlıgˆını ihlal" suc¸unu is¸ledikleri vurgulanarak, şüphelilerin, darbe giris¸iminin bas¸arısız olması u¨zerine Yalova'ya geri do¨ndükleri anlatıldı. Bazı şu¨phelilerin, tero¨r o¨rgu¨tu¨yle bagˆlarını kabul ettikleri belirtilerek, s¸u¨phelilerin geneli ac¸ısından tero¨r o¨rgu¨tu¨yle aralarında su¨reklilik ve c¸es¸itlilik arz edecek s¸ekilde organik bagˆ bulundugˆu aktarıldı.

Haberin Devamı

- İstenen cezalar

Şu¨phelilerin, "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya go¨revini yapmasını engellemeye tes¸ebbu¨s etme", "Tu¨rkiye Cumhuriyeti Hu¨ku¨metini ortadan kaldırmaya veya go¨revini yapmasını engellemeye tes¸ebbu¨s etme", "anayasal du¨zeni ortadan kaldırmaya tes¸ebbu¨s etme" ve "silahlı tero¨r örgu¨tu¨ne üye olma" suc¸larından ağırlaştırılmış müebbet ve ayrı ayrı 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

İddianamede, ayrıca şüphelilerden Tuncay Yıldırım ve Haşan Kaya'nın "tero¨r örgu¨tu¨nu¨n faaliyeti kapsamında cebir kullanarak kamu go¨revinin sagˆladıgˆı nu¨fuzu ko¨tu¨ye kullanmak suretiyle ve kamu go¨revi geregˆi elde bulundurulan arac¸ ve gerec¸lerle gece vakti silahla ve birden fazla kis¸i tarafından is¸ yeri dokunulmazlıgˆını ihlal" suc¸undan üçer yıldan dokuzar yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.