Gündem Hayat piyangosu

Hayat piyangosu

18.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

38 yaşındaki Abdullah Bülbül’e bugüne kadar üç kez böbrek nakli yapıldı. Bülbül “Çok şanslıyım, o kadar hasta varken bana üç kez uygun böbrek bulundu” dedi.

Hayat piyangosu

İstanbul Beyoğlu’nda yaşayan tekstil işçisi, evli ve iki çocuk babası Abdullah Bülbül şimdi 38 yaşında. Bülbül 18 yaşındayken böbrek rahatsızlığı ortaya çıktı. 5 yıl hemodiyalize giren Bülbül, 2005’te canlı verici olan annesinin böbreğiyle yaşama tutundu. Ancak 3 yıl sonra Bülbül’e annesinden nakledilen böbrek de iflas etti. 1.5 yıl nakil sırası bekleyen Bülbül’e müjde, 2010’da Akdeniz Üniversitesi’nden geldi. Trafik kazasında ölen bir kadının böbreklerinden biri Bülbül’e nakledildi. Bülbül 7 yıl hayatını ikinci nakil böbreğiyle devam ettirdi.

Haberin Devamı

Yüzde yüz uyumlu

Ancak ikinci nakil böbreği de iflas eden Bülbül, 2017’de tekrar diyalize girmeye başladı. Ocak 2019’a kadar diyalize giren Bülbül’e üçüncü kez böbrek bulundu. Samsun’da ölen 50 yaşındaki Gürcan Özerk’in yüzde yüz uyumlu olan böbreği, geçen ay İstanbul’da İstinye Üniversitesi Hastanesi’nde Prof. Dr. Ayhan Dinçkan tarafından Bülbül’e nakledildi.

‘Yeniden doğdum’

Sağlığına kavuşan ve her nakilden sonra yeniden doğduğunu belirten Abdullah Bülbül şöyle konuştu: “Yıllarca hep diyalize girdim. Tabii ki çok sıkıntı çektim. Ama çok şanslıyım. O kadar hasta varken bana üç defa uyumlu böbrek denk gelmesi, milli piyango çıkması gibi bir şey. Üstelik son nakil böbreğim yüzde 100 uyumlu. Hayat bağışlamak çok güzel. Bağış yapan ailelere çok teşekkür ediyorum. Herkesi organ bağışına davet ediyorum.”

Haberin Devamı

‘Tam uyum bir mucize’

Nakil operasyonunu ekibiyle birlikte gerçekleştiren Prof. Dr. Ayhan Dinçkan şunları söyledi: “Ülkemizde 23 bin civarında böbrek bekleyen hasta var. Kadavradan nakil yapılan böbrek sayısı geçen yıl 850 idi. Bu çok az bir oran. Dolayısıyla insanlar organ beklerken umutları kırılıyor. Sağlık Bakanlığı’nın sisteminde böbrek bağışında bir tanesi, organı çıkaran merkeze verilir. Eşleştirme böbreği de organın çıktığı bölgedeki hastane ve hasta puanının toplamına göre kim daha uygun olursa ona teklif edilir. Bu iki kuraldan daha da önemlisi full match (tam uyumlu) organ, ülkenin neresinde olursa olsun o hastanındır. Bu organ kişiye özeldir. Böbrek direk adrese teslim gönderiliyor. Abdullah gibi çok şanslı hastalar, üçüncü naklini olacak kadar organ çıkabiliyor. Abdullah’ın üçüncü böbreği hak etme tarzı da full match denilen tıbbi bir durum.”