Gündem ‘Hayattan kopma mücadeleni ver’

‘Hayattan kopma mücadeleni ver’

04.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kansere yakalanan hasta sayısı gün geçtikçe artsa da, mücadele azmi olan hastalar ve tıbbi gelişmelerle iyileşme yüzdeleri katlanarak artıyor. Onlardan biri olan Ayşin Kaleli, “Hayattan kopmamak çok önemli, mücadele edin” diyor

‘Hayattan kopma mücadeleni ver’

Bugün 4 Şubat Dünya Kanser Günü. Türkiye’de her yıl yaklaşık 165 bin kişi kansere yakalanırken, neredeyse herkesin eşi, dostu veya bir yakını kanserle savaşır hale geldi. Kanser artık genç, yaşlı ayrımı da dinlemezken, istatistiklere göre erkeklerde akciğer, prostat, kolon, mide ve karaciğer; kadınlarda ise meme, kolon, akciğer, rahim ağzı ve mide kanserleri en çok görülen türler... Hasta sayısı gün geçtikçe artsa da, mücadele azmi olan hastalar, tıbbi gelişme ve azimli doktorlar sayesinde iyileşme yüzdeleri katlanarak artıyor.

Haberin Devamı

Kanseri yenerek hayata bağlanan kahramanlardan biri de 56 yaşındaki Ayşin Kaleli. 10 yıl önce kıyafetini değiştirirken memesindeki kitleyi fark eden, ertesi gün meme kanseri tanısı konulan Kaleli, hastalık mücadelesini şöyle anlattı: “Yapılan tüm testlerin ardından iki santimlik kötü huylu bir kitle olduğunu öğrenince o anda bir karar vermem gerekiyordu. Onkoloji uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal endişelendiğimi anladı ve bana moral verdi. 15 gün sonra ameliyat oldum, kitlenin olduğu kısım ameliyatla temizlendi. Koltuk altımda bir iki lenfe sıçramış, onlar da alındı. Aradan bir ay geçtikten sonra doktorumla iletişime geçtim, kemoterapi ve radyoterapiye başladım.”

İki kere metastaz

İlk kemoterapide bir şey anlamadığını söyleyen Kaleli, “İkinci kemoterapim çok sıkıntılı oldu. Şiddetli bulantım vardı. Yemek yiyemiyordum ancak sıvı tüketiyordum. Döküleceğini bildiğim için ikinci seanstan sonra saçlarımı kestirdim. Kemoterapiden sonra bir ay ara, sonrasında radyoterapi süreci. Radyoterapi bittikten üç ay sonra hazımsızlık, iştahsızlık ve göz damarlarımda incelme meydana geldi. 2013’te sol kaburgamda bir rahatsızlık hissettim ve hastaneye gittim. Üç kaburgamın arasında metastaz olduğunu öğrendim. 10 seans radyoterapi aldım. İki yıl boyunca her şey yolundaydı. 2015’te omurgamda metastaz oldu. Omuriliğime de 10 seans radyoterapi aldım. Toplamda 52 radyoterapi, altı kür de kemoterapi almış oldum. Şu anda her şey iyi, kontrol altındayım” dedi.

Haberin Devamı

‘Hastalara destek oluyorum’

10 yıllık mücadelenin sonunda biraz yorgun olduğunu ifade eden Kaleli, “Kontrollerimi ihmal etmiyorum. Doktorlar çok iyi olduğumu söylüyor. Çok şükür bugünleri gördüm. Ailem en büyük destekçimdi. Hastalara elimden geldiğince destek olmaya çalışıyorum. Umutsuzluğa kapılan hastalara, 10 yıllık bir hasta olduğumu ve atlattığımı söyleyerek moral veriyorum. Hayattan kopmamak çok önemli. Kimse mücadeleyi hayattan beklemesin, mücadeleyi kendiniz vereceksiniz” diye konuştu.

‘Olumsuz sözleri kulak arkası ettim’

‘En çok zorunuza giden insanların size acıyarak bakması” diyen Kaleli sözlerine şöyle devam etti: “Ne kadar tedavi de görsen bu hastalığın sonu ölüm’ şeklinde konuşanlar çok oldu. Ancak bunları hep kulak arkası ettim. Eskiden insanları kırmamak için çok uğraşırdım. Bu hastalığa yakalanınca her şeyi daha iyi gözlemlemeye başladım. Sayılı birkaç arkadaşım dışında herkes iyi gün dostuymuş, onu gördüm. Artık eskisi kadar yumuşak bir insan değilim, kendimi daha çok sevmeye başladım. Bir bahçem var. Orada organik sebze ve meyvelerle kendimi meşgul ediyorum.”

Haberin Devamı

Her yıl 163 bin teşhis

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu kanser istatistik raporlarına göre kanser hızı erkeklerde 100 binde 246.8, kadınlarda ise yüz binde 173.6 oranında. Türkiye’de her yıl 163 bin 417 kişiye yeni kanser teşhisi konuluyor. Erkeklerde tütün ürünlerine atfedilen vaka sayısının 27 bin 718 olduğu tahmin ediliyor. Bir yılda ortalama 16 bin kadına meme kanseri teşhisi konuluyor. Obeziteye atfedilen vaka sayısı 5 bin 896 civarında. Çocukluk çağı kanserlerinde lösemi en sık görülen tür. 15-24 yaş genç grupta ise erkeklerde testis kanseri, kadınlarda ise tiroid kanseri ilk sırada.

Haberin Devamı

‘Hayattan kopma mücadeleni ver’
‘Kanserle yaşayan 350 bin kişi var’

Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Necdet Üskent, Türkiye’de kanserle yaşayan 350 bin hasta olduğunu belirterek şunları söyledi: “Kanserin Türkiye’ye yıllık maliyet ise 2.3 milyar euro’yu geçmiş durumda. Bu rakam, Avrupa’daki altıncı büyük bütçe. Sağlık Bakanlığı bütçesinin beşte biri kansere ayrılıyor. İç Anadolu’da topraktaki asbeste bağlı kanser sıklığı dünya ortalamasının bin katı. Doğu Anadolu’da, Van ve Erzurum’da mide kanseri çok fazla görülüyor. Türkiye’de yıllık yeni kanser olgusu 160-200 bin civarında. Bu oran erkeklerde 97-125 bin arasında, kadınlar da ise 62 bin-75 bin oranında. Obezite ve fiziksel aktivite yetersizliği yüzde 20-25 oranında meme, kolon ve yemek borusu kanserlerine yakalanma riskini artırıyor.

YARIN: YABANCILAR DA TEDAVİ İÇİN TÜRKİYE’Yİ SEÇİYOR