Teknoloji Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler son bulabilir

Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler son bulabilir

17.04.2017 - 14:24 | Son Güncellenme:

ABD Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir kurum olan FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi), hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin yerlerini küçük çiplere bırakacağını duyurdu.

Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler son bulabilir

Çalışmalarda artık hayvanlar üzerinde deneyler yapılmak yerine, farklı organların işlevlerini taklit eden, insan hücreleri ile dolu küçük çipler kullanılacak. Amerika Gıda ve İlaç Dairesi, "organs-on-chips" (çiplerdeki organlar) teknolojisi üreten 'Emulate' isimli şirketle iş birliği yapma kararı aldı. Kurum yeni ilaç veya takviyeleri, piyasaya sürülmeden önce çeşitli hayvanlar üzerinde test etmek yerine, Emulate'in çiplerini kullanmaya başlayacak. Her bir çip insan başparmağı boyutunda ve içinde yer alan küçük kanallarda bulunan insan hücreleri ile farklı organların işlevlerini taklit ediyor.

Haberin Devamı

Yeni sistemel beraber ilaç şirketi ilacın hayvanlarda nasıl sonuçlar verdiğini özellikle de zehirli olup olmadığıyla ilgli incelemeleri veya testleri Emulate'in çipleri üzerinde yapıacak.

Başlangıç olarak FDA, Emulate'in karaciğer çiplerini kullanacak. Klinik çalışmalar yeterli derecede başarı sağlarsa kullanılan hayvan sayısında ciddi bir düşüş yaşanacak.

Yazarlar