Gündem HDP’li bakanlar: Operasyonlar dursun

HDP’li bakanlar: Operasyonlar dursun

07.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

AB Bakanı Ali Haydar Konca, Cizre’de yaşananlara ilişkin olarak, “Bir an evvel, hemen bu sokağa çıkma yasakları dahil, bölgedeki güvenlik odaklı yaklaşımların son bulması, operasyonların bitirilmesi ve ellerin tetikten çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

HDP’li bakanlar: Operasyonlar dursun

Derhal bu yaklaşımlar son bulmalı, yeniden barış ortamına dönebilmenin ortamını yaratmaya çaba göstermeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

Geçici hükümetin HDP’li bakanları Ali Haydar Konca ve Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, parti genel merkezinde ortak bir basın açıklaması düzenledi. Konca, şunları söyledi:

“7 Haziran seçimi ardından, ülkemizin içine düştüğü savaş ve çatışmalı ortam gün geçtikçe derinleşmektedir. Sadece 7 Haziran’dan sonraki süreçte, sivil insanlarımızın ölümü 80’i geçmiştir. Şu ana kadar yaşanan çatışmalarda yüzlerce yurttaşımız hayatını kaybetmiş, onlarcası yaralanmıştır. Bölgede birçok yer ateş altında olup, insanların yaşam alanlarında; şehir merkezlerinde, mahallelerde, havan topları, silah sesleri 90’ları bile aşan bir biçimde yaygınlaşmış ve buna paralel olarak insanlar her an ölümle burun buruna yaşayan bir psikolojiyle hayatlarına devam etmeye çalışmaktadır.

Haberin Devamı

‘Vekiller engellendi’

Cizre’de Valilik tarafından ilan edilen sokağa çıkma yasağı 3 gündür devam etmektedir. Bu süre zarfında güvenlik güçlerinin, Cizre’nin birçok mahallesine zırhlı araçlarla girip, evlerinin önünde, sokaklarda bulunan halka ateş açtığı, silah dışında, bomba seslerinin geldiği ve birçok sivil ölümün gerçekleştiği bilgisi tarafımıza iletilmiştir. Durumu incelemek ve sivil bir katliamı önlemek için girmeye çalışan bölgenin seçilmiş milletvekilleri de, polis ve askerler tarafından ilçe girişinde engellenmiştir.

Seçim hükümetinde bakan olarak yer almamızın nedeni, tam da içinden geçtiğimiz bu çatışmalı ortamı durdurmak üzerinedir. Bir an evvel, hemen bu sokağa çıkma yasakları dahil, bölgedeki güvenlik odaklı yaklaşımların son bulması, operasyonların bitirilmesi ve ellerin tetikten çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İlk Bakanlar Kurulu toplantısında bu konuyu gündeme getireceğimizi ifade etmek isteriz.”