Gündem Hedef, Menbiç-Bab yolunu kesmek

Hedef, Menbiç-Bab yolunu kesmek

26.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cerablus kent merkezinde tamamen ele geçiren Türk özel kuvvetleri ile ÖSO grupları, YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri’nin Bab’a ulaşmasını engellemek amacıyla kente giden yolları kontol altına almak için harekete geçti

Hedef, Menbiç-Bab  yolunu kesmek

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte Suriye’de Cerablus’a yönelik başlattığı harekâtın ikinci gününde Fırat’ın batısı ve güneyinde operasyonlar yapıldı. Cerablus günü sakin geçirirken sessizliği yer yer atılan silah sesleri ve IŞİD’in yerleştirdiği mayınların patlaması bozdu. İlçe ve çevresinde tanklar, Cerablus’un çevresini bütünüyle kuşattı. Özel kuvvetler ise Türkiye’den alınan önlemlerle kenti dört tarafından kontrol altına aldı.

Haberin Devamı

IŞİD’in, TSK desteğindeki ÖSO gruplarının operasyonu öncesi kuvvetlerinin bir bölümünü Cerablus’tan El Bab’a kaydırdı. Kalan IŞİD grupları ise fazla bir direniş göstermeden Cerablus’tan kaçarak, güney ve batı kesimindeki köylere yöneldi. IŞİD’in Cerablus’u terk etmesi sınırdaki askeri rahatlatırken, Karkamışlılara rahat bir nefes aldırdı. Durumun normalleşmesi ile halk, evlerine dönerken ilçede hayat normale döndü, iş yerleri açıldı ve halk yeniden sokağa çıkabildi.

Kentte sokaklar boş

Sınırın Cerablus tarafında ise büyük bir sessizlik vardı. Sabah saatlerinde sessizliği yer yer atılan silah sesleri ve patlayan mayınlar bozuyordu. Sınırın Türkiye kesiminden Cerablus rahatlıkla izlenirken, cadde ve sokakların boş olduğu gözlendi. Cerablus ve çevresinde harekât devam ederken, Karkamış’ta konuşlu birliklerden dün sabah sınıra askeri sevkiyat yapıldı. Yaklaşık 20 tank Suriye topraklarına girerek Cerablus’un batı ve güney kesimine konuşlandırıldı. Karkamış-Nizip ilçeleri arasında bulunan Soylu köyünde ise çok sayıda tank ve zırhlı araç bekletiliyor. Sınırın Suriye kesiminde ise İHA’lar belirli aralıklarla Cerablus çevresinde uçuşlar yaptı.

Haberin Devamı

ÖSO batıda ilerliyor

Cerablus güneyine ilerleyen ÖSO grupları ile bölgede konuşlanan YPG güçleri arasında önceki gün kısa süreli bir çatışma yaşanmıştı. Daha sonra ÖSO tarafından yapılan açıklamada, çatışmanın yanış anlaşılmadan kaynaklandığı bildirilmişti.

Özel birlikler desteğindeki ÖSO güçleri, dün Cerablus’un batısına doğru ilerleyişini sürdürdü. Yaklaşık 10 kilometrelik bir alanı kontrol altına alan ÖSO güçleri, IŞİD’in çekildiği batı ve güneybatı kesimlerine yöneldi. El Bab ilçesine doğru çekilen IŞİD grupları ile ÖSO güçleri arasında yer yer çatışmalar sürüyor. Güney kesiminde süren çatışmalarda Sultan Murat Tugayı’ndan iki savaşçı yaşamını yitirdi, üç savaşçı ise yaralandı.

Koridor hedefte

Kobani ve Afrin kantonunu birleştirmek için El Bab üzerinden koridor açmayı amaçlayan ve bu kapsamda Menbiç’in IŞİD’ten alınması sonrası Bab’a operasyona hazırlanan YPG’nin de içinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri’nin önünün operasyonla kesilmesi amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Koridor açılmasını engellemek amacıyla özel kuvvetler desteğindeki ÖSO güçleri, Cerablus’ta alan genişletmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda Bab’a ulaşan koridoru kontrol altına almak amacıyla Cerablus’un batısında IŞİD’e yönelik operasyonda hedef genişletiliyor. Hedef, Bab’dan Afrin’e ulaşan stratejik koridoru denetim altına almak.

Fırat’ın batısında yoğun önlem

Milliyet, gazetecilerin girişlerine hala kapalı olan Karkamış ve Cerablus’u kuşatan zırhlı birlikleri görüntüledi. Karkamış’ın karşısındaki Cerablus sınırı zırhlı birliklerce yarım hilal şeklinde kuşatmaya alınmış durumda. Özellikle kentin doğu kesiminde, YPG’nin denetiminde olan Fırat Nehri ve Zor Mağara köyü çevresine doğru yoğun bir askeri hareketlilik göze çarpıyor. Cerablus ile Karkamış arasında uzanan ve yaklaşık 2 kilometre uzunluğunda üç metre yükseklikteki beton bariyerler çevresinde tank desteğinde sıkı bir güvenlik önlemi dikkat çekiyor. Askerler, bu bölgede sahra çadırları kurarak teyakkuza geçti.

Çatışmalar gece sürdü

Haberin Devamı

Cerablus ilçe merkezi ile yakın noktadaki bazı köyleri ele geçiren ÖSO mensupları ile ilçeyi terk ettikten sonra batı ve güneydeki bazı noktalarda IŞİD militanları ile çatışmaya başladı. Önceki gece süren çatışmalar sırasında İHA’lar aracılığıyla tespit edilen IŞİD’liler de topçu ateşi ve savaş uçaklarıyla ateş altına alındı.

Suriyeli komutan minnettar

ÖSO komutanları, Türkiye’ye desteklerinden dolayı teşekkür ederek, hedeflerinin Suriye’nin birlik ve beraberliği olduğunu söyledi. ÖSO çatısı altındaki muhalif gruplardan Feylak eş-Şam Komutanı Yüzbaşı Mustafa Ebu Muhammed, “Türkiye’nin Cerablus’ta verdiği desteği takdir ediyor, Türk halkına ve hükümetine teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi. Bölgedeki IŞİD ve PYD gibi terör örgütleriyle mücadeleyi sürdüreceklerini kaydeden Ebu Muhammed, “Hedefimiz, Suriye’deki tüm kesimleri aynı çatı altında bir araya getirmek” dedi.

Vatandaşlar dönüyor

IŞİD ve çatışmalardan kaçan halkın bir bölümünün evlerine geri dönmeye başladığı görüldü. Evine dönen Cerablus sakinlerinden Muhammed Kenkeri, bölgenin temizlenmesine verdiği destek için Türkiye’ye teşekkür etti. Kenkeri, “Artık evimize dönebiliyoruz. İnsallah bu sükunet böyle korunur ve her şey normalleşir” dedi. Cerabluslu bir kadın da “Ben Cerablus’u yalnız başıma terk etmek zorunda kalmıtım. Geride annemi bırakmam gerekmişti. Şimdi ona kavuşacağım, sevinçliyim” dedi.