Gündem Heykeller nasıl korunuyor?

Heykeller nasıl korunuyor?

13.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fikret Mualla heykelinin kırılmasının ardından kamusal alandaki heykellerin korunmasıyla ilgili nasıl bir yol izlendiğini araştırdık

Heykeller nasıl korunuyor

Türkiye’de resim sanatının mihenk taşlarından biri olan Fikret Mualla’yı tasvir eden Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda yer alan heykeli cumartesi gecesi kırılmıştı. Heykeltıraş Hüseyin Yüce tarafından 2013’te yapılan heykel, sanatçıyı elinde bir resimle gösteriyordu.

Tahribat sonucu heykelin resim bulunan kısmı kırıldı. Mayıs ayında da İzmir ve Ankara’da kamusal alandaki heykellere yönelik tahribatlar meydana gelmişti. Biz de buradan yola çıkarak belediyelere sanat eserlerinin korunması için nasıl bir yol izlendiğini sorduk.

Beşiktaş Belediyesi: ‘Bakımları rutin olarak yapılıyor’

“Beşiktaş ilçemizdeki müdürlüğümüz sorumluluğunda olan bazı parklarımızda heykeller mevcut olup, bu heykellerin tüm bakım ve onarımları tarafımızdan rutin olarak yapılmaktadır. Ayrıca ilçemiz dâhilinde bulunan tüm parklarda park güvenlik polisi hizmet vermektedir. Park güvenlik polisi uygulaması belediyemiz zabıta birimi ile ilçe emniyet tarafından koordineli olarak yürütülmektedir.”

İzmir Büyükşehir Belediyesi: ‘İzmirlilerin ilgisi koruyucu’

“İzmirlilerin ilgisi, hoşgörülü ve çağdaş yaklaşımlarının sanatın başlıca koruyucusu olduğu inancındayız. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanındaki heykellerin yıpranmasını önleyici bakım ve temizlik işlemleri ise ilgili birimler tarafından düzenli olarak yerine getirilmektedir. Ayrıca 2012’den bu yana Uluslararası Heykel Çalıştayı gerçekleştiriliyor. Çalıştaylardan elde edilen eserler kentin yaşam alanlarını süslüyor.”

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu: ‘Heykellerin kent estetiğine katkısı var’

Haberin Devamı


“Kadıköy Belediyesi olarak heykellerin kent estetiği ve kültürünün gelişmesine önemli katkısı olduğunu düşünüyoruz. Kadıköy’ün birçok noktasında ilçemizin simgesi haline gelmiş 70 tane heykel var. Bu heykellerin temizliği düzenli olarak belediyemiz tarafından yapılıyor. Heykellerde oluşan tahribat ve hasar durumlarında ise sanatçısının bilgisi dâhilinde uzman onarım gerçekleştiriliyor. Kadıköy’deki heykellerin korunması için bir farkındalık çalışması yapıyoruz. Eylül ayında ‘Kadıköy Heykelleri’ adlı kitabımız çıkacak. Bu arada heykellerin kimilerinde eksik olan künyeleri yerleştireceğiz.”