Gündem Hıdırellez coşkusu Türkiye’yi sardı

Hıdırellez coşkusu Türkiye’yi sardı

07.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Baharın gelişini, bolluk ve bereketi simgeleyen Hıdırellez, ülkenin her köşesinde coşkulu etkinliklerle kutlandı. Hıdırellez ateşleri yakıldı, şenliklere katılanlar ateşten atladı, dileklerini ağaçlara astı.

Hıdırellez coşkusu Türkiye’yi sardı

Baharın müjdecisi, bolluk ve bereketin simgesi olarak kabul edilen Hıdırellez, Türkiye’nin dört bir yanında renkli etkinliklerle kutlandı.
İstanbul’daki Ahırkapı sokaklarına kurulan dilek ağaçları ve panoları dilek kağıtları ile doldu taştı. Saat 19.00’da Ayasofya Müzesi önünde buluşan Ahırkapı Mahallesi sakinleri ile yerli ve yabancı turistler, müzik eşliğinde oynayarak Ahırkapı’ya doğru yürüdü. Adım başı dilek ağaçları ile Roman çalgıcıların bulunduğu kutlamada ilerleyen saatlerde kalabalık giderek arttı.
Yürümenin dahi zorlaştığı sokaklarda kutlamaya rengarenk kıyafetleri, başlarında çiçekleri ile katılanlar çalgıcıların oynak ritimleri ile gece 23.00’e kadar sokaklarda eğlendi. Genç yaşlı, kadın erkek, yerli yabancı her kesimden insanın katıldığı kutlamada coşku bir dakika olsun dinmedi.
Konak’ta eğlence
İzmir Konak Belediyesi, Hıdırellez’i altı ayrı etkinlikle birden kutladı. Gürçeşme, Eşrefpaşa, İkiçeşmelik, Kemer, Tepecik ve Ege mahallelerinde gerçekleştirilen şenliklere mahalle sakinlerinin yanı sıra binlerce İzmirli akın etti. Vatandaşlar gecenin geç saatlerine kadar doyasıya eğlendi. Müziğin ve dansın eksik olmadığı şenliklerde çeşitli müzik grupları sahne aldı, İzmirlilere unutulmaz bir gece yaşattı. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş Ege Mahallesi ziyaretinde mahalle sakinlerince coşkuyla karşılandı. Pekdaş, bir roman kadının kendisine armağan ettiği Romanlara özgü kıyafeti giyerek katıldı. İşçiler Caddesi’ni hınca hınç dolduran vatandaşlarla selamlaşan Pekdaş’a Romanlar da sevgi gösterileriyle karşılık verdi.
Tunca’da şenlik var
Edirne’de Hıdırellez (Kakava) şenliklerinin ikinci gününde, Romanlar ile kente gelen yerli ve yabancı turistler Sarayiçi’nde Tunca Nehri kıyısına akın etti. Kimileri nehir suyu ile yüzlerini yıkayıp dilek tutarken, kimileri de dileklerini yazdıkları kağıtları suya bıraktı. Bazı kadınlar ise köprü üzerinden yanında getirdikleri iç çamaşırları iple nehir suyuna batırarak, dilek tutup, davul zurna eşliğinde göbek atarak eğlendi.
Yerli ve yabancı yaklaşık 3 bin kişi dilek tutup göbek attı. Alanda toplanan çok sayıda Roman, davul-zurna eşliğinde göbek attı. Romanlar’ın danslarına konuklar da eşlik etti. Evlilik çağına gelen genç kızlar nehir kenarına üzerlerine giydikleri gelinliklerle gelip, göbek atarak baharın gelişini kutladı.
Bursa’da ise, Kamberler Parkı’nda düzenlenen Hıdırellez Şenlikleri coşkuyla kutlandı. Kutlamalara katılan Roman vatandaşlar, söyledikleri şarkılar eşliğinde saatlerce oynayıp, eğlendi. Bursa Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Efkan Özçimen, bu yıl 6’ncısını düzenledikleri Hıdırellez kutlamalarının coşkuyla gerçekleştiğini söyledi.

Haberin Devamı

Muhteşem Kakava ateşi

Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, bu yıl her zamankinden daha kalabalık bir grubun şenliklere katıldığını söyleyerek, “Bu baharın tüm insanlığa barış ve huzur getirmesini diliyoruz. Edirne’de bin yıldır süregelen bir geleceğini kutluyoruz. Baharın gelişini insanlığa müjdeliyoruz. Dün muhteşem bir Kakava ateşi yaktık. Sadece Edirneliler değil, her yerden gelen katılımcılar vardı. Gerçekten biz çok mutlu olduk, gurur duyduk. Sabah şu an 5’te eğleniyorlar. Otobüslerle çok sayıda insan geldi. Demek ki bu işi doğru yönetmeye başladık. Kakava geçtiğimiz yıl başvurumuzla UNESCO’nun geçici listesine alınmıştı. Bunun asıl listeye alınması için çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.