Ankara HİNDİSTAN’DA TÜRK DİLİ EĞİTİMİ’NE TİKA’DAN AKADEMİK KATKI

HİNDİSTAN’DA TÜRK DİLİ EĞİTİMİ’NE TİKA’DAN AKADEMİK KATKI

20.11.2015 - 14:07 | Son Güncellenme:

.

HİNDİSTAN’DA TÜRK DİLİ EĞİTİMİ’NE TİKA’DAN AKADEMİK KATKI

Hindistan’ın Başkenti Yeni Delhi’de bulunan Jamia Millia Islamia Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile İnsani Bilimler Yabancı Diller Fakültesi tarafından Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteğiyle “Hindistan-Türkiye İlişkilerine İlişkin Çağdaş Perspektifler” uluslararası konferansı gerçekleştirildi.
Jamia Millia Islamia Üniversitesi, Hindistan’ın, Türk dilleri alanında en geniş kapsamlı eğitim programları olan tek üniversitesi olma özelliği taşıyor. Bu kapsamda TİKA desteğiyle Jamia Millia Islamia Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile İnsani Bilimler Yabancı Diller Fakültesi tarafından “Hindistan Türkiye İlişkilerine İlişkin Çağdaş Perspektifler” uluslararası konferansı gerçekleştirildi.
Orta Asya Türk Devletleri başta olmak üzere Avrupa ve Amerika’dan da katılımcıların yer aldığı konferansta yaklaşık seksen seçkin akademisyen grubu tarafından bilimsel bildiriler yayınlandı. Konferansın açılış konuşması Jamia Millia Islamia Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Talat Ahmet tarafından yapıldı. Daha sonra konuşmacı olarak Türk Dili ve Edebiyatı Program Koordinatörü Dr. Mouhsin Ali tarafından da konferansın teması ile ilgili kısa bilgi verildi. Söz konusu temada Hindistan’da Türk Dili Edebiyatı eğitim programlarının gelişmesi ve gelecekteki planları hakkında son derece ciddi ve yoğun çalışmaların gerçekleştirildiği vurgulandı.
Onur konuğu olarak T.C. Hindistan Büyükelçisi Burak Akçaparda konferansa iştirak etti. T.C. Hindistan Büyükelçisi Akçapar, konuşmasında Jamia Millia Islamia Üniversitesi’nin önemli ve kayda değer çalışmalar gerçekleştirdiğini ayrıca bu programların daha da zenginleştirilmesi gerektiğini belirterek Türkiye’nin desteğini vereceğini ifade etti. T.C. Hindistan Büyükelçisi Akçapar, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak konuşmasını tamamladı.
Toplam 3 gün süren konferansta Türk-Hint ilişkileri her yönü ile farklı açılardan ele alındı. Konferansa konuşmacı olarak katılan TİKA Uzmanı AbdulahadKökdağıTİKA’nın diğer ülkelerde olduğu gibi Hindistan’da da Türk Dili eğitimine önem verdiğini ve eğitim faaliyetleri ile ilgili gerekli tüm teknik desteğin yapılacak resmi temaslar neticesinde hızla uygulamaya geçirileceğini ifade etti. TİKA Uzmanı Kökdağı, TİKA’nın faaliyetleri hakkında katılımcılara bilgi vererek konuşmasını tamamladı.
Hindistan’da bulunan TİKA heyeti 3 gün boyunca süren konferansın ardından gerçekleştirilebilecek yeni proje ve faaliyetlere ilişkin, T.C. Yeni Delhi Büyükelçiliği başta olmak üzere çeşitli resmi temaslarda bulunarak Türk-Hint ve İslam tarihine ait eserler ile ilgili çeşitli çalışmalarda bulundu.