Gündem 'Hristiyan Kürt devleti istiyordu'

'Hristiyan Kürt devleti istiyordu'

08.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump’ın serbest bırakılmasını istediği rahip Brunson ikinci kez hâkim karşısına çıktı. Duruşmada SEGBİS aracılığıyla ifade veren ‘Serhat’ kod adlı gizli tanık, Brunson’ın Hristiyan Kürt devleti kurmak istediğini söyledi.

Hristiyan Kürt devleti istiyordu

İzmir’de, terör örgütleri FETÖ ile PKK adına suç işlediği ve casusluk iddiasıyla 35 yıl hapsi istenen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson, 2’nci kez hakim karşısına çıktı. Duruşmada SEGBİS aracılığıyla ifade veren ‘Serhat’ kod adlı gizli tanık, Brunson’ın Hristiyan bir Kürt devleti kurmak istediğini ve bu yönde faaliyetlerde bulunduğunu, ABD’nin PKK/PYD’ye gönderdiği silah yardımlarının nereye atılacağının koordinatlarını da Brunson’ın misyoner ekibinin verdiğini iddia etti.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Trump’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesi sırasında serbest bırakılmasını talep etmesiyle gündeme gelen Brunson’ın duruşmasını, eşinin yanı sıra büyükelçilik yetkilileri ve kilise görevlileri de takip etti.

‘Adı Kürt papazdı’

Duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katılan “Serhat” kod adlı gizli tanık, inancı gereği Brunson’ın görev yaptığı Diriliş Kilisesi ile Yeni Doğuş Kilisesi’ne gittiğini, ancak bu kiliselerde hukuk dışı eylemlere şahitlik ettiğini anlattı. Brunson’ın Hıristiyan hareketi başlatıp Hristiyan bir Kürt devleti kurmak istediğini öne süren gizli tanık sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle Kürt kökenli erkekleri, Hristiyan kadınlarla evlendiriyordu. Böylelikle Hıristiyanların etkinliğini artırıyordu. Bunlardan biri Suriyeli mülteci olan Mardin’de uzun yıllar yaşamış Muhammed Ahmed’ti. Andreas ve eşi Muhammed Ahmed’i misyoner Louis ile evlendirdi.”

Haberin Devamı

Muhammet Ahmed’e ifadesinde sık sık değinen gizli tanık ‘Serhat’, “PKK misyonerliği ile görevli olduğu için Ortadoğu’nun en önemli papazı olmaya adaydı. ‘Kürt Papaz’ olarak anılmaya başladı. Mardin’de onun için kilise açılmıştı” dedi. Muhammed Ahmed’in, Brunson’ın talimatları doğrultusunda Gezi, Kobani ve hendek olaylarına bizzat çalışarak destek olduğunu ifade eden gizli tanık, “O dönemde, kilise içerisinde Gezi olaylarına hayranlık vardı. Olaylarda aktif şekilde yer alan bazı protestocuları kilisede barındırdıklarını duydum” diye konuştu. Brunson’ın PKK’yı dinsel bir örgüt haline getirmeyi hedeflediğini ifade eden gizli tanık, “ABD’nin PKK/PYD’ye gönderdiği silah yardımlarının nereye atılacağının koordinatlarını Brunson’ın bu misyoner ekibi veriyordu. Bunu yıllarca elçilikte çalışmış bir diplomatın oğlundan öğrendim” dedi. Brunson’ın Suruç’taki faaliyetlerinden de bahseden gizli tanık, PKK sempatizanı bazı Suriyelilerin bir evde barındırıldığını, sığınmacı kampında mültecilere İncil dağıtıldığı dile getirerek, şu bilgileri verdi: “Seçilen mülteciler İzmir’e getirilip, oradan Avrupa, ABD ve Kanada’ya gönderildi. YPG’de savaşmak isteyenlerin de İzmir’den tekrar geri gönderildiğini duydum. Bunlar insani yardım olarak anlatılsa da, Kürdistan kurulması için yapıldığını duydum.”

Haberin Devamı

‘Uyarmak için gidecektim’

Brunson ise dini faaliyetlerinde herhangi bir örgütsel çalışma yapmadığı, iddialarının sadece duyumlardan ibaret olduğunu söyledi. Brunson, mahkeme başkanının “Gözaltına alınmadan önce, Muhammed Ahmed ile görüşmek için neden Belçika’ya gitmek istedin?” sorusu üzerine “İnternet üzerinden PKK’yla ilgili bazı paylaşımlar yapıyordu.’Böyle paylaşımlar yapma’ diye uyarmak için Belçika’ya gidecektim” ifadesini kullandı. Brunson’ın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı 18 Temmuz’a erteledi.

‘Bilsem almazdım’

Gizli tanığın iddia ettiğinin aksine Ahmed’in PKK’yla bağlantısını bilmediğini öne süren Brunson, “Bilseydim onu kiliseye almazdım. Kilise kurulması için FETÖ’den yardım almadım. Bu suçlamalar utanç verici ve iğrenç şeyler. Diriliş Kilisesi’nde PKK’yı öven bir fotoğraf ve ses kaydı yok. Kilisemizde Türk kökenli çok sayıda mürit vardı. Kapımız herkese açıktı. Siyasetin kiliseye girmemesi için çabaladım” dedi.

Haberin Devamı

‘Kilisede PKK propagandası yapıyordu’

Kilisede sistematik bir şekilde Kürtçe ibadet yapıldığını anlatan gizli tanık, “Kilise kürsüsünde PKK propagandası yapılıyordu. Brunson, Irak ve Suriye’de Hristiyan Kürt devleti kurmak için çalıştı.” iddiasında bulundu. ABD’li rahibin tutuklanmadan önce Muhammed ve eşini Belçika’ya gönderdiğini söyleyen gizli tanık, “Türkiye, İran, Irak, Suriye’yi savaşla ve terörle Hristiyan devleti yapmaya çalışıyorlar. Ahmed’in Belçika’da bir kilisede PKK faaliyetlerine devam ettiğini düşünüyorum.”

‘Uyarılarımı dinlemediler’

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve örgütünden uzak durulması yönündeki uyarılara rağmen kilise yöneticilerinin bunları dikkate almadığını belirten gizli tanık, “Kilisedeki arkadaşlar bu uyarım üzerine ‘Bu bilginin yanlış olduğu, Gülen’i yeteri kadar tanımadığımı, onun dinlerarası diyalog çalışması yaptığını ve hükümetin Gülen ile ilgili yanlış yaptığı’na ilişkin sözler söyledi” dedi.