Gündem HSK'dan tepki çeken atamalara yanıt: Kişiye özel değil 27 kişi aynı durumda

HSK'dan tepki çeken atamalara yanıt: Kişiye özel değil 27 kişi aynı durumda

22.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, makamında yargı muhabirlerinin sorularını yanıtladı.

HSKdan tepki çeken atamalara yanıt: Kişiye özel değil 27 kişi aynı durumda

Yılmaz, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün kızı Gonca Hatinoğlu’nun Elazığ hakimliğinden eş durumundan mazeret kararnamesiyle Yargıtay Tetkik Hâkimliği’ne atanmasına yönelik, şunları söyledi: “Avukatlıktan hakimliğe geçen arkadaşlar için mesleğe kabul süreçleri sıkıntılı oldu. Sıkıntının sebebi çok kalabalık olması. 1236 tane gelen oldu. Kabul aşamasında avukatlıktan geçtiği için ortalama kıdemleri 10, 15 yıl olduğu için daha çok titizlendik. Kuralarını çekip görev yerlerini belirlediler. Görev yerleri yeniden belirlenen 179 mazeretliden 88’i (eşleri hakim, savcı olan) eş sebebiyle birleşti. 27 tanesi mazereti kabul edilerek Yargıtay’a tetkik hakimi olarak atandı. Yargıtay Tetkik Hâkimliği kürsü hakimliğine göre üst bir görev değil. Terfi söz konusu değil. Geçmişte 5 yıllık kıdem arıyorduk. Ama ihraçlardan sonra doğan boşluk sebebiyle bu süreleri indirdik. Sadece bir kişiye has değil. Kesinlikle kimseye ayrıcalık yapılmış değil. Aile bütünlüğünü sağlamak amacıyla Yargıtay Tetkik Hâkimliği’ne ataması yapıldı. Gonca hanım da bunlardan bir tanesi. Onun gibi 27 tane var.”

Haberin Devamı

‘Çok abartıldı’

Yılmaz, “Hiç olağanüstü, hiç tartışılacak, hiç dikkat çekecek bir olay değil. Büyük bir haksızlıkla karşı karşıyayız. Çok abartıldı. Bilgi eksikliğinden kaynaklanan abartı. Olağanüstü hiçbir durum, dikkat çekici hiçbir durum yok. Herkese de çok büyük haksızlık yapılıyor. Sadece annesinin üzerinden bir kişiye yapılan bu haksızlık, çok büyük haksızlık. 27 kişiyi nihayetinde biz aynı statüde değerlendirmişiz. Ölçümüz de belli. Farklı, ayrıcalıklı bir ölçü kullanmamaşız” dedi.

Yılmaz, Ak Parti’de görev yapmış kişilerin hâkim, savcı seçildiği iddialarına karşılık “Mehmet Yılmaz sözü olarak söylüyorum. Biz ve Adalet Bakanlığı tarafnıdan hiçbir şekilde alınan hâkimlerin geçmişine, siyasi düşüncesine, inançlarına, yaşam biçimlerine bakılmadı” dedi.

‘Talepler değerlendirildi’

HSK Birinci Dairesi’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada da “Hâkim ve savcılarından, Atama ve Nakil Yönetmeliği’ne uygun mazeretleri olanların taleplerinin HSK Birinci Dairesi tarafından değerlendirilerek kura öncesi planlama yapıldığı, kura çekiminden sonra kadro ve ihtiyaç durumu göz önünde bulundurularak, mazeretlerine uygun olacak şekilde atamalarının yapıldığı, bu uygulamanın öteden beri süre geldiği” vurgulandı. ANKARA-Milliyet