Gündem HSYK seçiminde kısmi propaganda

HSYK seçiminde kısmi propaganda

27.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hâkim ve savcıların 10 asıl 6 yedek üye seçtiği HSYK’da 12 Ekim’de yapılacak seçim için start verildi. YSK bu seçimde propagandaya kısmi de olsa izin verdi. Adaylara elektronik posta ve kısa mesaj yoluyla propaganda serbest

HSYK seçiminde  kısmi propaganda

Anayasa değişikliğinin ardından 17 Ekim 2010’da yapılan seçimle gelen üyelerin 4 yıllık görev sürelerinin dolması nedeniyle YSK seçim takvimini hazırladı. Resmi Gazete’de yayımlanan takvime göre seçim dönemi dün itibarıyla başladı.
Adli ve idari yargı hâkim ve savcıları arasında, 22 üyeli HSYK’nın seçimle gelen 10 asıl, 6 yedek üyesi için seçime gidilecek. Seçilen üyeler 4 yıl görev yapacak. 2013 yılı verilerine göre, 4 bin 689 savcı, 10 bin 643 hâkim oy kullanacak. Aday olabilmek için birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektirir nitelikleri yitirmemiş olma şartı aranacak. Adaylar 9 Eylül’e kadar YSK’ya başvurabilecek. YSK, 13 Eylül’de geçici, 29 Eylül’de ise kesin aday listelerini ilan edecek.

29 Eylül’e kadar serbest
YSK, adayların kesin aday listelerinin yayınlanacağı 29 Eylül’den sonra propaganda yapamayacağını hükme bağladı. Bu durumda 29 Eylül’e kadar olan sürede propaganda serbest hale geldi. Oysa YSK, 2010’daki seçimde anayasadaki hükme dayanarak mutlak bir propaganda yasağı getirmişti. YSK, 29 Eylül’den seçim tarihine kadar olan süredeki propaganda yasağının sınırlarını da oldukça dar tuttu. Buna göre 29 Eylül’den oy verme tarihine kadar olan süreçte, “reklam yapmak, pankart, afiş, poster ve benzeri şeyleri asmak veya yapıştırmak gibi usullerle” her türlü propaganda yapılması yasak olacak.

Sanal propaganda
Adaylar, seçmenlere mektup, elektronik posta ve kısa mesajlar göndermek suretiyle kendilerini tanıtabilecek, mesleki konulara ilişkin düşüncelerini açıklayabilecek ve bu amaçlara yönelik kapalı yer toplantısı yapabilecek.
Anayasa’ya göre HSYK, 22 üyeden oluşuyor. Kurulun Başkanı Adalet Bakanı, müsteşarı da kurulun doğal üyesi oluyor. Diğer 20 üyenin 4’ü cumhurbaşkanı tarafından hukukçu öğretim üyeleri ve avukatlar arasından doğrudan atanıyor. Yargıtay üyeleri arasından 3, Danıştay üyeleri arasından 2 üye, Adalet Akademisi Genel Kurulu’nca da 1 üye seçiliyor. Adli yargı hâkim ve savcıları arasından 7, idari yargı hâkim ve savcıları arasından da 3 üye seçiliyor. Bu üye dengesi içinde hükümet cumhurbaşkanının atayacağı 4, bakan ve müsteşar ile birlikte 2 ve akademiden gelecek 1 üyeliği, yani 7 üyeliği garantiye almış durumda.

‘Gizli cemaatçi’ iddiası
Yargıtay ve Danıştay’da yapılacak seçimlerde de kendisine yakın üyelikler kazanmayı hedefleyen hükümetin asıl amacı ise yerel adli ve idari yargı hâkim ve savcıları arasından seçilecek 10 üyeliği kazanmak.
Seçime çarşaf listeyle gidilmesi nedeniyle listelerden birinin blok olarak kazanması ihtimali de göz önüne alındığında, hükümetin içinde yer aldığı Yargıda Birlik Platformu’nun seçimde başarılı olamaması halinde hükümet ve yargı savaşlarının önümüzdeki dönemde daha da büyümesi bekleniyor. Ortak listeyle seçime giden YARSAV ve Yargıçlar Sendikası ise aday listesini açıkladı.
Seçimin üçüncü gücü olması beklenen cemaatin ise bağımsız adaylarla seçime girmesi bekleniyor. Hükümete yakın kaynaklar, cemaatin YARSAV listesinde de, “gizli cemaatçi” soktuğunu iddia ediyor. Buna karşılık YARSAV ve Yargıçlar Sendikası ise bakanlığın daha önce kendilerine ittifak önerdiğini, bunu kabul etmeyince adaylarının cemaatçi olmakla suçlandığını savunuyor.

Haberin Devamı

İşte Yargıda Birlik Platformu’nun adayları

Cemaat karşıtı oluşumu temsil eden Yargıda Birlik Platformu’nun anketlerin sonunda ortaya çıkan listesinin bugün açıklanması bekleniyor. Platform adli yargı seçiminde muhafazakâr kanattan 5, sosyal demokrat ve ükücü kökenli yargı mensuplarından ise 3’er ismin yer aldığı bir listeyle yarışacak. Hükümete yakın muhafazakâr kanattan HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran, HSYK Başmüfettişi İsa Çelik, Denizli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Turgay Ateş, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş ile Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli Platformun adayı oldu. İstanbul Anadolu Başsavcı Vekili Ömür Topaç, HSYK Başmüfettişi Mehmet Yılmaz ile Yargıtay tetkik hakimi Zeynep Şahin ise sosyal demokrat kanadın adayları olarak belirlendi.
Ülkücü kökenli yargı mensupları arasından ise Balıkesir Başsavcısı Metin Yandırmaz, Ankara Başsavcı Vekili Ramazan Kaya ile İstanbul hâkimi Mehmet Durgun, Platformun adayı olarak gösterilecek. İdari yargıda ise Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cafer Ergen, HSYK üyesi Halil Koç, Ankara Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Hasan Odabaşı ile Edirne Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Mehmet Gökpınar’ın isimlerinin netleştiği belirtildi.

Yazarlar