Gündem Hurma fiyatları ne kadar oldu? (Hurmanın faydaları nelerdir?)

Hurma fiyatları ne kadar oldu? (Hurmanın faydaları nelerdir?)

23.05.2017 - 14:26 | Son Güncellenme:

2017 Ramazan ayı yaklaşıyor. Bu mübarek ayının vazgeçilmezi olan Hurma, bu yıl geçen yıla göre daha az olmasına rağmen fiyatlarda bir değişikliğin olmayacağı düşünülüyor. Peki hurmanın fiyatı ne kadar oldu? Hurmanın faydaları nelerdir?

Hurma fiyatları ne kadar oldu (Hurmanın faydaları nelerdir)

Mubarek Ramazan Ayına günler kala, kuruyemiş ve şekerlemecilerin tezgahını dolduran hurmalar, geçen seneki fiyatlardan satılması bekleniyor. Konya’daki Hurma sektörünün öncü isimlerinden olan Çumralılar Doğal Hurma Pazarı Genel Müdürü Fatih Makine bu yılki hurma fiyatları ve stokları hakkında bilgi verdi. 15 Temmuz hain darbe girişiminin bu seneki hurma stoklarını etkilediğini söyleyen Makine, fiyatlarda herhangi bir değişikliğin olmayacağını işaret etti.

Hurma sektörünün temmuz ve ağustos aylarında Arap ülkelerinden ithal edildiği bilgisini veren Makine şöyle konuştu; “Hurma sektörünün temsilcileri bu yıl diğer yıllara göre daha az stok yaptılar. Bunun başlıca sebebi ise hurma ithal etme zamanında geçtiğimiz yıl 15 Temmuz darbe girişiminin olmasıdır. Tam hurma satın alma zamanıda oluşan ekonomik bunalım hurma temsilcilerini tedirgin etti ve çok fazla hurma getirmediler. Bunun yanında darbe girişiminden birkaç ay sonra yükselen dolar fiyatları da temsilcileri tedirgin etti. Fakat tüm bunlara rağmen şu an tezgahlara çıkan hurmaların fiyatları geçen yıl olan fiyatlarla aynı seviyede. Sektör temsilcileri olarak Ramazan ayı boyunca da bu fiyatların süreceğini düşünüyoruz” dedi.


BÜTÇEYE GÖRE HURMA ÇEŞİTLERİ

Hurmaların çeşitlerine göre alıcının olduğunu söyleyen Fatih Makine, "Biz daha çok Medine hurması satıyor ve tavsiye ediyoruz çünkü dünyanın besin değeri en yüksek hurmaları Medine'de yetişiyor. Oruçlarının daha kolay geçmesi adına tüketicilere bu hurmaları tavsiye ediyoruz. Mebrum'un az güneş görmüşü Meşruk denilen en uygun fiyatlı hurmadır. Konyalılar olarak da bu hurmayı çok seviyoruz. Bunların yanında uzun süreli dayanmasının Nebrum hurmayı tercih etme sebepleri arasında bulunuyor. Mebrum grubunun fiyatları 35 liradan başlıyor 90 liraya kadar çıkabiliyor. Ancak hurma bereketli bir ürün mesela bir kilo aldığınız zaman ortalama 90 ila 100 adet hurma giriyor. Biz de günlük tüketim olarak 100 gram hurma tavsiye ediyoruz bu da ortalama 9 adet hurmaya denk geliyor. Şekeri çok seven bir millet olduğumuz için yaş hurma bizi tatmin eden hurma çeşitlerinden biri ve ülkemizde çok fazla tüketiliyor. “ şeklinde konuştu. aynı zamanda İran hurmalarının da 10 ila 15 liradan satıldığını aktaran Makine, stok azlığına rağmen bu Ramazan’da herkesin hurma yiyebileceğini aktardı.

HURMANIN FAYDALARI

Besleyici değeri oldukça yüksek olan hurma en temel vitaminler açısından oldukça zengindir. Özellikle de B9 vitamini yani Folik Asit, ve proteinleri bünyesinde barındırır. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, demir ve sodyum mineralleri ile meyve şekeri açısından da zengin bir besindir. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu azaltır. Vücuda enerji ve kuvvet verir. Cinsel gücü arttırır. Kansızlığı iyi gelir, kan yapıcıdır. Karaciğeri güçlendirir. Hamile ve yeni doğum yapmış olanların kendilerini toparlamasına çok yardımcı olur. Hamile kadının bebeğini besler, yapısındaki potasyum çocukların büyümesini sağlar. Ayrıca anne sütünü arttırır. Ülsere ve böbrek yetmezliğine fayda sağlar. Sindirim sistemi ve boşaltım sistemini temizler. Stresi ve gerginliği azaltır. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığa iyi gelir. Hafıza kaybına da mani olur. Kansere, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Kalp krizi riskini azaltır. Bronşit, verem, kuru öksürük ve soğuk algınlığına iyi gelir. Yaşlanmayı geciktirir. Vücut ve kemik gelişimini destekler ve kemikleri güçlendirir.

Yazarlar