Dünya İade anlaşması ‘tam bir kabus’

İade anlaşması ‘tam bir kabus’

24.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Uluslararası sivil toplum örgütleri, Myanmar ile Bangladeş arasında varılan anlaşma kapsamında Arakanlı mültecilerin ülkelerine iade edilmesinin, etnik temizlikten kaçan Müslüman halkı yeni tehlikelerle yüz yüze bırakacağı uyarısında bulundu.

İade anlaşması ‘tam bir kabus’

Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) Başkanı Hla Kyaw, iki ülke arasında Arakanlı Müslümanların ülkelerine dönmelerini kapsayan iade anlaşmasını değerlendirdi. Kyaw, “İade anlaşması, soykırımdan kurtulmak için Bangladeş’e kaçan mağdurlar için tam bir kabus. Bunun doğurabileceği sonuçlardan kaygılıyız” dedi.

Haberin Devamı

‘Kapı aralar’

Arakanlı mültecilerin yaşam koşulları, güvenlikleri ve vatandaşlık statüleri garanti altına alınmadan Myanmar’a geri gönderilmemeleri gerektiğini belirten Kyaw, “Arakanlılar geri dönecekse kendi evlerine dönmeliler. Bunun için yıkılan yerleşimler yeniden inşa edilmeli” ifadelerini kullandı. Anlaşmanın insan hakları konusunda hiçbir güvence içermediğine de dikkati çeken Kyaw, “İnsanlar hala bölgeden kaçmaya uğraşıyor. Her gün onlarca insan gözaltına alınıyor.

Myanmar güvenlik güçlerinin zulmüne tanıklık eden hiçbir Arakanlı Müslüman güvenliği garanti altına alınmadan
geri dönmek istemeyecektir” dedi.

Bangladeş’in Arakanlı Müslümanları “zorla geri göndermek ister gibi” bir tutum takındığını ifade eden Kyaw, bu tip bir tavrın birkaç yılda yeni göçlere kapı aralayacağını savundu. Kyaw, “Uluslararası toplum, Myanmar’a karşı somut adımlar atmazsa birkaç yıl sonra Myanmar ordusu yeni operasyon düzenler” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bangladeş ile Myanmar arasında 23 Ekim’de varılan anlaşmaya göre, ilk aşamada Bangladeş’teki 100 bin Arakanlı Müslüman mültecinin ülkesine dönmesi öngörülüyor. Anlaşmayla Arakanlı mültecilerin önce Myanmar kontrolünde bir kampta toplanması, ardından yerleşim yerlerine dağıtılmaları planlanıyor.