Gündem İç güvenlik esastan görüşülecek

İç güvenlik esastan görüşülecek

23.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin iptalini istediği İç Güvenlik Yasası ile cumhurbaşkanına örtülü ödenek tahsis eden yasa maddesini esastan görüşme kararı verdi.

İç güvenlik esastan görüşülecek


Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan İç Güvenlik Yasası’nın iptal edilerek ve yürütmesinin durdurulması için CHP’nin yaptığı başvuruyu üzerine ilk incelemesini yaparak, esasa geçilmesine karar verdi.
Anayasa Mahkemesi, dün sabah toplanarak, CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruyu görüşerek, esasa geçme kararı verdi. Esasa geçme kararı verilmesiyle birlikte başvurular önce Anayasa Mahkemesi raportörüne verilecek. Raportör esastan raporunu hazırladıktan sonra Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın belirleyeceği günde başvuruları esastan görüşecek. CHP, Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda İç Güvenlik Yasasının tümünün ‘şekil bakımından anayasaya aykırı olduğu’ gerekçesiyle iptali ve yürütmesinin durdurulmasını talep etmişti. CHP’nin başvurusunda paketin TBMM’de temel kanun olarak görüşülmesine ilişkin TBMM kararının iptali de talep ediliyor. Anayasa Mahkemesi, tartışmalı İç Güvenlik Yasasını ve CHP’nin bu yöndeki iptal başvurusunu kabul ederse, kolluk kuvvetlerine tanınan olağanüstü yetkiler mahkemeden dönecek.
Anayasa Mahkemesi, CHP’nin kamuoyunda Torba Kanun olarak bilinen kanunla getirilen Cumhurbaşkanı’na örtülü ödenek kullanma yetkisinin verilmesini iptali istemini de esastan görüşecek. Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru sırasında CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi şunları söylemişti:

Haberin Devamı

‘Anayasa’ya aykırı’
“Hükümet politikasına ilişkin hiçbir görevi olmayan cumhurbaşkanına örtülü ödenek kullanma yetkisinin verilmesi doğrudan doğruya Anayasa’ya aykırıdır. Bugüne kadar hiçbir cumhurbaşkanının örtülü ödenek kullanma yetkisi olmamıştır. Atatürk’ten bu yana Sayın Abdullah Gül de dahil olmak üzere hiçbir cumhurbaşkanına örtülü ödenek kullanma yetkisi verilmemiştir. Buna anayasal sistemimiz izin vermemektedir.
Ayrıca bugüne kadar ki cumhurbaşkanları da böyle bir ihtiyaç duymamışlardır. Bugünkü Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan farklı davransa da, ‘parlamenter sistem bekleme odasına alınmıştır’ dese de bizim anayasamız, cumhurbaşkanını tarafsız olarak konumlandırmıştır. Yine Anayasamıza göre cumhurbaşkanının sorumsuzluğu vardır.
Örneğin hükümet kararnamelerini imzalamaktan doğan sorumluluk, bu kararnameyi imzalayan başbakan ve ilgili bakana aittir. Bu kararnameyi imzalamış olmasından dolayı cumhurbaşkanlığının hiçbir sorumluluğu yoktur.”