Ankara İhracatçılar Güneydoğu Asya Pazarına Odaklandı

İhracatçılar Güneydoğu Asya Pazarına Odaklandı

05.11.2017 - 11:47 | Son Güncellenme:

URGE Projesi kapsamında bir araya gelen yaş meyve ve sebze ihracatçısı 14 firma, Türkiye'nin Güneydoğu Asya ülkelerine ihracatını artırmak için Malezya ve Vietnam'da Türk ürünlerini tanıtıp, kalitesini anlatacak Ege Yaş Meyve ve Sebze Mamulleri İhracatçı Birlikleri Başkanı Seyyar: "Güneydoğu Asya artık geleceğin değil, bugünün en büyük pazarı. Bu pastadan pay almak, tüketicinin taleplerini yerinde görmek istiyoruz"

İhracatçılar Güneydoğu Asya Pazarına Odaklandı

İZMİR (AA) - YUSUF ŞAHBAZ - Yaş meyve ve sebze ihracatçısı 14 firma, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (URGE) Projesi kapsamında Güneydoğu Asya ülkelerine ihracatı artırmak için Malezya ve Vietnam'a gidecek.

Haberin Devamı

Yaş meyve ve sebzede ihracatının önemli bölümünü AB ve Rusya pazarına yapan Türkiye'de pazar çeşitlendirmesi çalışmaları kapsamında Güneydoğu Asya ülkeleri hedef pazar olarak belirlendi.

Nüfus yoğunluğu, tüketim potansiyeli ve hava kargoyla hızlı lojistik imkanı sağlanan pazarlarda ihracatın kısa sürede hızla yükseltilmesi amaçlanıyor.

Geçen hafta Güney Kore'de düzenlenen "Food Week Korea" fuarına katılan ihracatçılar, 5-12 Kasım'da da Güneydoğu Asya pazarının potansiyelini ve taleplerini yerinde görmek için Malezya ve Vietnam'a ziyarette bulunacak.

- "Bugünün en büyük pazarı Güney Asya"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Yaş Meyve ve Sebze Mamulleri İhracatçı Birlikleri Başkanı Rıza Seyyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk yaş sebze ve meyve ihracatçısının en büyük pazar Rusya ile 2015'te yaşanan uçak krizi sonrası yeni pazar arayışına girdiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

O süreçte eldeki ürünleri başka pazarlara hızlı bir şekilde satmak gerektiğini ve bunu başardıklarını belirten Seyyar, bu kapsamda Türkiye'nin kirazda en büyük rakibi olan Şili'ye ziyarette bulunduklarını anlattı.

Şili'nin ürünleri hava kargo vasıtasıyla dünyaya gönderdiğini gördüklerini aktaran Seyyar, "Biz de Türkiye'ye gelince bu kapsamda çalışmalara başladık. Türk Hava Yolları'nın (THY) kargo şirketi Turkish Cargo ile ihracatçıya özel indirimle ve yeni destinasyonlarla anlaşmalar imzaladık." dedi.

Hava kargonun meyvesini bu yıl içerisinde topladıklarını dile getiren Seyyar, özellikle yaş incir ihracatında uzak pazarlara yüzde 400'e varan artışlar olduğunu vurguladı.

Güney Asya pazarının uzun yıllar Türk ihracatçının dilinden düşmediğini ancak bunun rakamlara yansımadığına değinen Seyyar, şöyle konuştu:

"Önceleri Avrupa ve Rusya bizim hedef pazarlarımızdı. Şimdi bu pazarlarda oturmuş bir ihracatımız var. Ancak Güney Asya artık geleceğin değil, bugünün en büyük pazarı. Bu pazarda varlığımız, ülkelerin ithalatlarına bakacak olursak çok az. Bu pastadan pay almak, tüketicinin taleplerini yerinde görmek için 14 firma yola çıkıyoruz."

Haberin Devamı

- Öncelikli ürün kiraz ve üzüm

URGE Projesi kapsamında Güneydoğu Asya ülkesi olan Malezya ve Vietnam'a gideceklerini söyleyen Seyyar, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ülkelerinin 630 milyonluk nüfusuyla alım gücünün her yıl arttığını aktardı.

Türkiye'nin kiraz ve üzüm alanında rakiplerine karşı kalitesiyle çok önde olduğunu belirten Seyyar, ASEAN ülkelerinin 560 milyon dolarlık kiraz ve üzüm ithal ettiğini belirtti.

"Türkiye'de bu pastadan hiç pay almıyor diyebiliriz. İhracatımızda pazar çeşitliliği için bu ülkeleri radarımıza aldık." diyen Seyyar, ziyaretler sonrası ihracat rakamlarında hızlı artışlar yaşanmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Yılda ortalama 560 milyon dolarlık kiraz ve üzüm ihracatı yapan ASEAN ülkelerine Türkiye, 2017'nin 10 ayında 300 bin dolarlık kiraz ve üzüm ihracatı gerçekleştirdi.

Öte yandan Malezya 2016 yılında 2 milyar 700 milyon dolarlık yaş meyve sebze ve mamulü ithalatı yaparken bunun 19 milyon dolarlık kısmını Türkiye'den aldı.

Yazarlar