Ekonomi İhracatçılara vergi muafiyeti

İhracatçılara vergi muafiyeti

18.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

İhracatçıların döviz alımlarında uygulanan binde 1 oranındaki kambiyo vergisi kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Kararı’nı memnuniyetle karşıladıklarını belirten ihracatçılar, “Büyük bir maliyetten kurtulduk” dedi.

İhracatçılara vergi muafiyeti

Sanayi sicil belgesi sahibi işletmeler ve ihracatçı birliklerine üye olan ihracatçılar, döviz alımlarında kambiyo vergisi ödemeyecek. Daha önce binde 1 oranında uygulanan kambiyo vergisi, yüzde sıfıra çekildi. Böylece, 100 milyon dolar ihracat yapan bir firma 100 bin dolar tutarındaki kambiyo vergisinden muaf hale geldi.

Haberin Devamı

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, banka ve sigorta muameleleri vergisi nispeti, sanayi sicil belgesini haiz işletmeler ve ihracatçı birliklerine üye olan ihracatçılara yapılan kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden sıfır olarak uygulanacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, söz konusu düzenlemeyi pazar günü katıldığı Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 26. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’nde duyurmuştu. Erdoğan, “Artık ihracatçılarımız döviz alırken binde 1’lik kambiyo vergisi ödemeyecek. Böylece döviz spekülasyonlarını önlemek için aldığımız tedbirlerin, ihracatçılarımızı etkilemesinin de önüne geçiyoruz” ifadesini kullanmıştı.

Haberin Devamı

Vatandaşa vergi var

Yeni karara göre ihracatçılar binde 1’lik kambiyo vergisinden muaf olacak ancak tasarruflarını dövizde değerlendiren bireyler döviz bozdururken binde 1 oranında vergi verecek.

‘Doğru bir karar’
Şekib Avdagiç / İTO Başkanı

“Kambiyo vergisi kararı, spekülatif işlemlere karşı caydırıcı bir önlemdi, ancak ihracatçılarımız için çeşitli zorluklar oluşturuyordu. Dolayısıyla ihracatçılara yönelik uygulanmama kararını doğru ve ihracatçılarımızın işlemlerini kolaylaştıran bir karar olarak değerlendiriyoruz.”

‘Çok mutlu etti’
İsmail Gülle / TİM Başkanı

“Sayın Cumhurbaşkanımızın, 85 bin ihracatçımızın bir aydır beklediği bankaların döviz satımlarında binde 1’lik kambiyo vergisinden muafiyet talebimizi tensip buyurarak, verdikleri karar tüm ihracatçı ailesini, bizleri çok mutlu etmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın her zaman olduğu gibi ihracatçının yanında olduğunu ve her daim önümüzü açtığını bir kez daha hissettik.”

‘Yükümüz hafifledi’
Mustafa Gültepe / İHKİB Bşk.

“Cumhurbaşkanımızın onayı ile Maliye Bakanlığımızın hayata geçirdiği Kambiyo Vergisi’nde ihracatçılara sağlanan muafiyetten son derece memnunuz. Şayet Türkiye’nin ihracatını daha da artırmak istiyorsak ihracatçının üzerindeki yükleri kaldırmamız gerekiyor. Bu muafiyet ile 100 milyon dolar ihracat yapan bir firmamız 100 bin dolarlık bir yükten kurtulmuş oldu.”

Haberin Devamı

‘Hızla çözümlendi’
Baran Çelik / UİB Koordinatör Bşk.

“İhracatçılarımız açısından sevindirici bir karar olmuştur. İhracatçılarımız ilave bir maliyet yükünden kurtulmuş olacak. Konunun ihracatçılarımızı mağdur etmeden hızlı bir şekilde çözülmesinden duyduğumuz memnuniyeti bir kez daha ifade etmek istiyorum.

Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, ilgili bakanlıklarımıza ve ilgili kurumlara teşekkür ediyorum.”

‘Maliyeti artırıyordu’
Ahmet Öksüz / İTHİB Başkanı

“İhracatçımız üretmek ve ihracat yapmak için döviz almak zorunda kalıyor ve bu durum da ihracatçımız açısından maliyetleri yükseltici bir etki yaratıyordu. İhracatçımızın her daim yanında olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, düzenlemenin hayata geçirilmesine katkı sunan Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’a şükranlarımızı arz ediyoruz.”

‘Engeller aşılıyor’
Mustafa Şenocak / İDMİB Bşk.

“Cumhurbaşkanımızın vermiş olduğu müjdenin hemen ertesi günü kambiyo vergisine ilişkin mevzuat yürürlüğe girmiş ve ihracatçılarımızın önündeki önemli maliyet kalemlerinden biri kaldırılmıştır. İhracatçılarımızın bürokratik engellerinin hızla aşıldığı bu yeni dönemde, ihracatla kalkınan ekonomiye ve ihracatçılarımıza hayırlı olmasını diliyorum.”

Haberin Devamı

‘Sektöre moral oldu’
Mustafa Kamar MİB Başkanı

“Binde 1’lik vergi muafiyetine gidilmesi, ana sermayesi altın olan mücevher sektörü adına büyük bir fayda sağlamak anlamına geliyor. Mevcut indirim oranı, senede 4-5 milyon dolarlık ekstra bir masraf demekti. Bu karar, dövizini TL’ye çevirmeyip altın satın alan sektörümüz adına büyük bir artıdır. Bu karar, mücevher ihracatçılarına dinamizm ve moral sağlamıştır.”